Arsenie Boca: «ESTE BINE SĂ NE POCĂIM DE BUNĂ VOIE»

Arsenie Boca

De la marele savant Nicolae Iorga avem aproape în orice domeniu al gândirii câte un sfat  înțelept la îndemâna noastră. Pentru astăzi să ne folosim de sfatul înțeleptului în care ne îndeamnă să fim precauți în aprecierea oamenilor (citat din memorie):  “Nu-l întreba de unde vine, ci să-ți arate ce a fost în stare să aducă cu el de acolo.

Cineva se laudă că a dobândit o anume pregătire, cu diplomă, altul că a umblat prin țări îndepărtate, iar altul că a învățat cu un Gamaliel cum făcuse apostolul Pavel, dar toate acestea par a fi extraordinar de ok, însă mai este ceva, toate acestea nu și  garantează acumularea de știință și înțelepciune prin demersul lor. Viața fiecăruia va arăta ea însăși dacă într-adevăr omul a fost pe acolo, adică dacă s-a și ales cu sporul de valoare pretins a-l avea…

Acum este la modă a vorbi despre părintele Arsenie Boca. Poate pentru alții e părintele Ilie Cleopa, pentru alții poate fi Mircea Eliade, Richard Wurmbrand, Dumitru Stăniloaie, Nicolae Steinhardt, Andrei Pleșu…

Ca să ne lămurim și mai bine asupra ideii de bază, Nicolae Iorga ne spune pe șleau (cuvânt folosit de Nicolae Steinhardt într-una din predicile sale de la Rohia):  „Nu te lăuda cu înaintașii tăi dacă nu le calci pe urme.

Ziarelor nu le scapă prilejul de-a însera ceva din viața legendară a părintelui Arsenie Boca și din învățăturile lui pline de miez. Iar bisericile din țară afișează reclame cu poza părintelui și excursii itinerante (cu 50 de Lei la Mănăstirea Prislop, din multe zone ale României,  concret, am văzut și auzit în județele Cluj și Mureș).

Oamenii însă calcă pe urmele fizice ale părintelui … la Prislop, dar nu și pe  acelea jalonate spiritual de duhovnicul hunedorean de la Vața de Sus, neurmând îndemnurile lăsate de el:

Lucrul care îi arde pe toţi oamenii este pocăinţa, pe care o trimite Dumnezeu, ori vrem, ori nu vrem. De aceea este bine ca să ne pocăim de bună voie, să nu aşteptăm să ne trimită Dumnezeu pocăinţa prin necazuri de tot felul, căci pricinile pentru care ne trimite Dumnezeu necazurile sunt păcatele noastre. Deci, dacă păţeşti necazuri în viaţă, află că ai făcut greşeli. Necazurile sunt mâna întinsă a milei lui Dumnezeu către noi”, cuvânta părintele de la Prislop. Citeste mai mult: adev.ro/nnydgz

Preoțimea ortodoxă care îi îndrumă acum pe români spre … Arsenie Boca, moaște, pelerinaje, icoane, tradiții, și NU spre Iisus Mântuitorul și Dumnezeu Creator al omului, ei nu pun încă accentul pe pocăință,  smerenia fiind  singura cale  de a primi har și iertare de la Dumnzeu pentru ofensa noastra de a nu-l cinsti și asculta.

Dar Domnul Iisus însuși își începe lucrarea Sa propovăduitoare prin aceste cuvinte:

Pocăiţi-vă şi credeţi în Evanghelie. (Evanghelia lui Marcu, 1:15)

Putem avea și un alt pasaj convingător din Cuvântul propovăduit de  Iisus Mântuitorul:

1. Si erau de față in acel timp unii care-I vesteau despre galileienii al caror sange Pilat l-a amestecat cu jertfele lor.

2. Si El, raspunzand, le-a zis: Credeti, oare, ca acesti galileieni au fost ei mai pacatosi decat toti galileienii, fiindca au suferit aceasta?

3. Nu! zic voua; dar daca nu va veti pocai, toti veti pieri la fel.

4. Sau acei optsprezece insi, peste care s-a surpat turnul in Siloam si i-a ucis, ganditi, oare, ca ei au fost mai pacatosi decat toti oamenii care locuiau in Ierusalim?

5. Nu! zic voua; dar de nu va veti pocai, toti veti pieri la fel. (Evanghelia lui Luca, 13: 1-5)

One thought on “Arsenie Boca: «ESTE BINE SĂ NE POCĂIM DE BUNĂ VOIE»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.