Cotidianul Norvegian DAGEN citează afirmaţia dură a Secretarului Parlamentului României împotriva Barnavernet

ben-oni-ardelean-si-titus-corlatean-citati-in-dagen

– Gestapo-metoder fra barnevernet

STERK KRITIKK  (lørdag 23, januar 2016, kl. 20:06 Oppdatert: mandag 25, januar 2016, kl. 12:06)

En delegasjon rumenske ­toppolitikere har et betinget håp om å kunne påvirke norske barnevernsmyndigheter, men liten forståelse for norsk praksis.

Stein Gudvangen     (Traducerea: Agnus Dei ~ SURSA : DAGEN)

http://www.dagen.no/Nyheter/sterk-kritikk/–-Gestapo-metoder-fra-barnevernet-297679

Critici Puternice.  O delegatie de politicieni romani, au sperante contigente si incearca sa influenteze autoritatile de protectia copilului norvegiene, dar au putina intelegere despre practica norvegiana. Din delegatia romana, care a fost trimisa in Norvegia, in conectie cu protectia  copilului din Norvegia care a implementat o preluare temporara de ingrijire a celor cinci frati, toti sub zece ani, dintr-o familie romano-norvegiana, fac parte politicieni cu nume de greutate.  Titus Corlatean este fostul Ministru al Justitiei si Ministru al Afacerilor Externe, in timp ce Ben Oni Ardelean este Secretarul Comitetului Parlamentar al Afacerilor Externe.

Promisiunea din partea autoritatilor norvegiene, ca vor asculta criticile aduse contra CPS. Ei fac parte dintr-un grup puternic de sapte reprezentanti parlamentari, care, dupa cum spun dansii, este ceva aproape unic. Sunt aproape 25 de ani de cand o delegatie asa de importanta a fost trimisa in afara tarii. Asa de serios vede Romania, aceasta problema care a creiat valuri mari si a primit o atentie considerabila in multe tari din lume.

– Metode de Gestapo

Cei doi politicieni au subliniat ca Romania are de asemenea o interdictie cu privire la folosirea pedepselor corporale in cresterea copiilor.

– Esential legislatia este la fel si la noi ca si in Norvegia, a spus Senatorul Ben Oni Ardelean  ziarului Dagen.

– Problema este insa felul cum protectia copilului din Norvegia intelege si aplica aceasta legislatie. In acest caz, reiese ca Protectia Copilului din Norvegia este un sistem Gestapo, a spus Ardelean. – Si aici, puteti sa ma citati, – a subliniat el.

Solicita Transparenta.

– A fost fructuoasa sederea dumneavoastra in Norvegia?

– E greu de spus. parte din ceea ce a fost, in particular, este ca  partea norvegiana nu vrea sa discute cazuri specifice. Referindu-se apoi la informatiile din acest caz ca sunt confidentiale si ei nu pot vorbi absolut nimic despre ele. Aceasta lipsa totala de transparenta, pentru noi este foarte dificil de a o intelege.  Avocatii parintilor nu au acces la aceste documente, a spus Titus Corlatean. El critica ceea ce vede si o considera ca fiind o vizibilitate externa si de control neadecvata a protectiei copilului din Norvegia. Printre altele, a mai spus dansul, ca Romania ar pune mult mai mare accentul pe „pastrarea familiei impreuna” in „mediul ei natural” Si sa-i ajute pe parinti acolo unde este nevoie , in loc sa rupa familia.

Mai mult decat atat, unul dintre delegatii romani a subliniat ca critica la adresa CPS este justificata din moment ce se iau copiii sub ingrijirea lor  fara vreo decizie juridica.

– Se pare ca autoritatile norvegiene au convingerea ca copiii apartin Statului si nu parintilor. Ne-am exprimat ingrijorarea cu privire la acest lucru, a spus Corlatean, care reprezinta  Partidul Social Democrat din Romania. El considera surprinzator faptul ca in ultimii ani, in Norvegia, anual intre 9 mii si zece mii de copii sunt „acoperiti”  sub masuri de ingrijire de catre Barnevernet.

– Ma intreb, in aceasta situatie,  daca exista asa de multa violenta de felul acesta in Norvegia! Problema aici se poate ca este felul cum sunt tratate aceste probleme in aceasta tara?- intreaba el. In cazul Copiilor pentru Egalitate si Incluzie Sociala, numai o patrime au fost acoperiti sub o ingrijire completa.

Cetateni Romani

Corlatean a declarat ca tatal copiilor este cetatean roman si prin urmare copiii au in mod automat cetatenia romana. Fostul Ministru de Externe crede ca Norvegia violeaza legea internationala pentru ca nu a anuntat imediat guvernul Romaniei, ca unul din cetatenii ei, a fost supus unei investigatii de o problema atat de serioasa.

Acest lucru s-a intamplat numai dupa o perioada lunga de timp a declarat Corlatean, spunand ca Romania a fost informata despre acest caz prin intermediul presei, si mult inainte de a primi informatii oficiale de la autoritatile norvegiene.

Crestini activi

Cuplul care pana in momentul de fata a pierdut custodia celor cinci copii, sunt cunoscuti ca fiind crestini activi, atat in Romania cat si in Norvegia.

In timp ce autoritatile norvegiene au negat faptul ca exista un element religios in evaluarea conditiilor copiilor acasa, cei ce sustin familia spun ca exista intr-adevar elemente religioase in acest caz. Delegatia din Romania impartaseste aceasta evaluare.

– Cazul include toate elementele necesare pentru a fi numit persecutie religioasa. a spus Ben Oni Ardelean.

El spune ca ar fi trebuit sa fie o discutie intre parinti si scoala despre  elementul de credinta si religie in predarea la scoala si sa fi fost mentionat explicit in document.

Intaliniri la nivel de ministri

Oficialii din Sogn og Fjordane, au exprimat delegatiei romane, ca relatiile dintre Norvegia si Romania au fost afectate de acest caz de protectia copilului.

La inceputul acestei saptamani delegatia s-a intalnit cu Parlamentul norvegian. Miercuri au avut intalniri cu guvernatorii judeteni si reprezentani ai protectiei copilului din Sogn og Fjordane, locul unde au fost aduse acuzatii cuplului, care este totodata totodata si locul lor de resedinta.

Ieri dimineata delegatia a avut o intrunire cu Ministrul de Externe si dupa amiaza cu departamentul  „Copiii, Egalitatea si Incluzia Sociala.”

– Consideram ca este important sa avem astfel de intalniri cu autoritati straine,  in scopul de  a mentine un dialog bun. Este esential sa se explice cadrul juridic al sistemului norvegian in care mandatul de protectia copilului si nu in ultimul rand, independenta care exista in acest organism, a deciziilor consiliilor si instantelor de judecata. Noi intotdeauna acentuam ca copilul este pe primul loc si cel mai important serviciului pentru copii si parinti. Este de asemenea dificil sa ajungem la informatia corecta , si nu putem sa ne exprimam opinia asupra unor cazuri individuale, a declarat domnul Dice Dagen.

Source: https://rodiagnusdei.wordpress.com/2016/01/25/cotidianul-norvegian-dagen-citeaza-afirmatia-dura-a-secretarului-parlamentului-romaniei-impotriva-barnavernet/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.