Adrian Papahagi: “A fi recent e în sine un merit, a fi matur e un păcat.”

Idealul umanității este, azi, adolescentul. Sufletul imatur se lasă agitat de pasiuni puternice, pe când cel matur temperează totul prin rațiune. Adolescentul iubește și urăște cu forță, vrea să îmbrățișeze mult și rapid, e generos fără să aibă din ce, fantast și rebel, schimbător și iresponsabil. Ne place ori nu, educația întru civilizație funcționează totuși prin disciplinarea efuziunilor sublim-ridicole ale acestei vârste pline de patos și elan. Prin renunțare, autocontrol, disciplină, muncă asiduă și realism, tânărul devine un adult responsabil, educat, cultivat, care poate apăra și continua civilizația, care poate da viață și poate educa echilibrat noua viață.

Revoluția lui Peter Pan, domnu Goe și Greta Thunberg, care din mai 1968 au ocupat școala, au gonit profesorii, și-au terorizat părinții a impus în 50 de ani standardul instabilității, fragilității emoționale și revoltei permanente în locul responsabilității și realismului adult.

Jeunismul e azi rege. A fi recent e în sine un merit, a fi matur e un păcat. Agitația va continua până când adulții vor pune din nou stăpânire pe școală.

Sursa:   facebook.com

…………………………………

Citiți și:

Adrian Papahagi: Să discutăm despre formele pe care le ia delațiunea în România de azi. Ce diferență e între nulitatea invidioasă din 1949 și cea din 2019?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.