MARTIN LUTHER: Despre rolul poruncilor din Vechiul Testament

Martin LutherTraducerea: by Lect. univ. Emanuel Conțac

Dar cum oare este posibil ca numai credința să ne facă evlavioși și să ne dăruiască fără fapte o bogăție atât de minunată, deși Scriptura cere de la noi atât de multe legi, porunci, fapte, așezăminte și ceremonii?

Aici trebuie neapărat observat și luat mereu în serios că numai credința, fără fapte, ne face buni, liberi și binecuvântați, după cum vom auzi mai târziu pe larg. Trebuie știut că toată Sfânta Scriptură este împărțită în două: porunca sau legea lui Dumnezeu și promisiunea sau legământul.

Poruncile ne învață cu privire la felurite fapte bune, dar asta nu este de ajuns pentru înfăptuirea lor. Poruncile ne îndrumă, dar nu ne ajută în împlinirea datoriei, nu ne dau nicio putere în această privință. Prin urmare sunt rânduite numai cu acest scop: ca prin ele omul să-și vadă neputința de a face bine și să-și ia nădejdea de la sine. De aceea se numesc Vechiul Testament și alcătuiesc Vechiul Testament.

Astfel, porunca „Să nu poftești” (Ex. 20:17) ne arată că toți suntem păcătoși și că niciun om nu este în stare să nu poftească, orice ar face. Din aceasta omul învață să nu-și pună nădejdea în sine, ci să caute ajutor altundeva, că poate să nu poftească și să împlinească astfel porunca printr-un altul, ceea ce nu poate de la sine însuși. La fel sunt cu neputință pentru noi toate celelalte porunci.

Sursa: http://vaisamar.wordpress.com/2014/08/29/martin-luther-despre-rolul-poruncilor-din-vt/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.