Gândul zilei : Trădarea copiilor noștri

La internetDESPRE DISCIPLINĂ (1)

Pedepseşte-ţi fiul, şi el îţi va da odihnă, şi îţi va aduce desfătare sufletului” (Proverbe 29:17)

Noi producem o generaţie de copii cărora li se permite să crească singuri cu ajutorul televizorului, DVD-urilor violente şi al internetului (care este ca şi un teren minat!).

Deseori ambii părinţi lucrează, lăsând ca un copil să-l supravegheze pe celălalt. Drept rezultat, ei devin lege pentru ei înşişi. „Copilul lăsat de capul lui face ruşine mamei sale” (Proverbe 29:15).

Majoritatea dintre noi suntem nişte părinţi iubitori, dar copiii noştri au nevoie de disciplină şi de reguli după care să trăiască. Dragostea are o coloană vertebrală, ea se numeşte disciplină. Fără ea, dragostea este libertinaj. „Cine cruţă nuiaua, urăşte pe fiul său” (Proverbe 13:24).

Părinţii nu trebuie să fie exagerat de severi, dar copiii au nevoie de o călăuzire constantă şi disciplinată. Aplicarea disciplinei nu este uşoară. Dar alternativa este trădarea copiilor noştri şi a responsabilităţii noastre date de Dumnezeu!

Eşecul în aplicarea disciplinei pentru a câştiga o popularitate pe termen scurt faţă de copiii noştri sfârşeşte întotdeauna cu preţul respectului lor pe termen lung. Să aştepţi ca pruncii tăi să-şi dea seama ce este bine şi ce este rău este o povară pe care nu ar trebui s-o poarte; echipamentul lor neurologic şi moral nu este suficient de bine dezvoltat pentru o astfel de responsabilitate.

Biblia spune: „Nebunia este lipită de inima copilului, dar nuiaua certării o va dezlipi de el” (Proverbe 22:15). Copiii tăi învaţă să ia decizii bune din recompensele şi consecinţele confruntării cu disciplina de acasă. Aşa că nu-i dezamăgi!

***

DESPRE DISCIPLINĂ (2)

Cine-I iubeşte (pe fiul său), îl pedepseşte îndată” (Proverbe 13:24)

Copiii, cu care este o bucurie să trăieşti, nu ajung aşa trăind într-o familie lipsită de reguli. Ai văzut filmul Bonnie şi Clyde? Marea poveste din spatele lui Bonnie este mama ei care a crescut-o. Ea credea că tot ce face Bonnie este „drăguţ”. De fapt ea o elogia: „Aşa cum florile devin mai strălucitoare în bătaia soarelui, stropite de rouă, tot aşa lumea este mai senină datorită unor oameni ca tine!” Dar Bonnie nu a mai fost atât de drăguţă când a luat parte la o acţiune de violenţă.

Când copilul tău primeşte cârmuire, el se simte îngrijit şi în siguranţă. Aşadar, iată două sugestii:

1) Explică regulile clar. Să pedepseşti un copil pentru o regulă pe care n-o înţelege îl face să se simtă plin de resentimente. Cu cât mai puţine sunt regulile tale cu atât mai bine – dar să fie pe înţelesul copilului, uşor de aplicat şi de respectat. „Predicile” şi morala dă naştere doar la împotrivire.

2) Aplică regulile în mod constant. Ceea ce astăzi aduce un zâmbet nu ar trebui să aducă o palmă mâine.

Inconsistenţa slăbeşte autoritatea şi dă naştere la neascultare, iată câteva lucruri pe care să le eviţi:

a) Evită comparaţiile. Nu ar trebui să te aştepţi ca un copil să fie la fel cu altul,

b) Evită etichetele dureroase cum ar fi „eşti prost, leneş, rău, o pierdere de timp, etc.” Explică-le faptele lor şi nu le demola stima de sine.

c) Evită răsplăţile nefolositoare. Aplică regula sau renunţă la ea.

d) Evită mita; mita nu face decât să dea naştere la manipulare şi să diminueze importanţa regulilor,

e) Evită glumele pe seama slăbiciunilor lor.

f) Nu-ţi fie teamă să spui „nu”. Succesul lor viitor şi fericirea lor depinde de abilitatea lor de a face faţă regulilor de acasă.

___________________________________________

(Din Cuvântul lui Dumnezeu pentru astăzi – primit prin Email)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.