Alex Visinescu, sfidează justitia din România!

AlexandruVisinescuUn bătrânel responsabil de moartea multor oameni, duce o viață liniștită în centrul Bucureștiului

După instaurarea regimului comunist în 1946, România, la fel ca și celelalte țări ocupate de sovietici, a intrat în era epurării rapide și violente a elitelor politice din perioada interbelică. În anul 1948 a fost înființată, după modelul sovietic, DIRECȚIA GENERALĂ A SECURITĂȚII POPORULUI, cunoscută pe scurt, sub denumirea de SECURITATE. Organul de represiune era dirijat de o echipă condusă de Gheorghe Pintilie și adjuncții săi: Alexandru Nicolski, Vladimir Mazuru și trei agenți sovietici.

În Codul Penal al României au fost introduse infracțiuni cu denumiri demonstrative, caracteristice procesului de bolșevizare a țării: „uneltirea contra orânduirii sociale”, „subminarea economiei naționale” „elemente destabilizatoare”, „elemente reacționare” etc., iar cei care se opuneau sau nu simpatizau cu regimul, erau catalogați ca „dușmani ai poporului”, fiind arestați, anchetați violent și trimiși în închisorile politice din România.

Conform cercetărilor istoricilor de după Revoluția din 1989, fenomenul închisorilor politice a durat între anii 1954 – 1964, în această perioadă fiind încarcerate peste 500.000 de persoane, dintre care au pierit aproximativ 100.000. RamnicuSaratInchisoareÎn anul 1949, regimul comunist a reorganizat statutul de funcționare a penitenciarelor, efectuând o reprofilare a locurilor de detenție pentru condamnați, în funcție de categoria socio-profesională, de vârstă și de orientare politică: Închisoarea din Pitești era destinată în special studenților, la Suceava, Aiud și Râmnicu Sărat erau încarcerați legionarii, la Sighet elita intelectuală interbelică (doctori, avocați, profesori, ofițeri de elită, diplomați, cadre universitare, preoți și pastori protestanți etc.), Gherla era destinată țăranilor și muncitorilor sabotori, iar la Craiova și Galați se regăseau în general conducătorii partidelor politice istorice. Membrii guvernului Antonescu, considerați criminali de război, se găseau la Aiud).

La Canalul Dunăre – Marea Neagră se regăseau de asemenea deținuți din toate categoriile. Au existat locuri de detenție și pentru femei, la Mislea și Miercurea Ciuc. Conducătorii de închisori politice, precum și personalul angajat cu „reeducarea” deținuților, cunoscuți și sub numele de torționari, au dat dovadă de o brutalitate și cruzime aproape de neimaginat. Torționarul obișnuit avea, în mare, următorul profil : individ fără prea multă educație, de preferat din mediul rural, condiție socială cât mai săracă, membru al PCR sau UTC, recomandat de alte cadre comuniste și o cerință foarte importantă – cât mai docil și zelos îndeplinirii ordinelor primite. Excepție a făcut Eugen Țurcanu, inteligent, versatil, de o cruzime de neînchipuit, după cum l-au descris unii, venit la Pitești de la penitenciarul Suceava, după condamnarea sa ca legionar, pentru a reeduca studenții din închisoarea de la Pitești, conform unui plan de reeducare stabilit împreună cu Nikolski.

Unul dintre cei mai cunoscuți torționari ai României a fost Alexandru Vișinescu. Relatările martorilor, cât și a unor victime, îl descriu pe acesta ca autorul unor crime și abuzuri torționare ieșite din comun, înfăptuite în perioada 1956-1963, când era comandantul Penitenciarului Râmnicu Sărat. Printre victimele lui Vișinescu se numără și Ion Mihalache, un lider proeminent al Partidului Țărănist care a murit în urma torturilor aplicate cu zel de acest torționar. Din relatările unor femei supraviețuitoare, așa-zisului „lagăr de exterminare” comandat de Vișinescu, s-a aflat de metoda abuzivă și inumană introdusă de acesta, de maltratare a femeilor în zona organelor genitale.

Actualmente, Alexandru Vișinescu locuiește în centrul Bucureștiului și la vârsta de 88 de ani duce o viață liniștită și fericită, bucurându-se de o pensie respectabilă, fiind locotenent-colonel în rezervă .

Este încă un om vioi, surprinzător de puternic, uneori ieșind la plimbare pe străzile orașului. Pozează a fi deosebit de amabil cu cei din jur, salutând jovial în special copiii. Dar ce se ascunde sub masca acestui straniu personaj a ieșit la iveală recent, când în timpul unei plimbări relaxante, câțiva jurnaliști l-au abordat în chestiunea trecutului. Întrebat de crimele comise la Râmnicu Sărat în urmă cu 50 de ani, acesta a avut o reacție violentă, dând cu pumnul spre un jurnalist pe fundalul unor înjurături la adresa lui Hristos și Dumnezeu, care nu pot fi redate. Răspunsul lui este fără echivoc: „Nu sunt răspunzător. Am îndeplinit o funcție. Ce vreți de la mine?”

La data de 30 iunie 2013 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a depus pe numele acestuia o plângere penală la Parchetul General. Faptele lui Alexandru Vișinescu pot fi încadrate în infracțiunea de „omor deosebit de grav, săvârșit prin cruzimi și asupra altor persoane”, prevăzută de articolul 176 alin.1 , lit. a și b., se arată în sesizarea adresată Parchetului General. Potrivit directorului ICCMER , scopul final al demersului trebuie să fie judecarea și condamnarea foștilor torționari.

Finalitatea acestui demers ar trebui să fie, din punctul nostru de vedere, condamnarea la închisoare a acestor persoane. Vorbim aici nu de persoane care au comis infracțiuni obișnuite, ci de cei care au comis delicte foarte grave. Sperăm că în final vor răspunde pentru crimele comise” a conchis Adrian Muraru,directorul ICCMER.

Potrivit normelor Uniunii Europene, termenul rezonabil pentru cercetarea unui dosar este de un an și jumătate, iar în cazul unor dosare complexe (probabil și în cazul torționarului Vișinescu), nu trebuie să depășească maximum trei ani.

Radu Oprea

Glendale, Arizona

Notă: Fotografia prezinta imagine din Penitenciarul de la Râmnicu Sărat

One thought on “Alex Visinescu, sfidează justitia din România!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.