Adrian Papahagi: Prieteni creștini și conservatori, nu vă refugiați în catacombe imaginare sau digitale

Nu vă declasați și nu vă marginalizați singuri, nu vă refugiați în catacombe imaginare sau digitale fără să fie nevoie, nu cădeți pradă maniei persecuției și teoriilor conspirației, nu dați imperfecțiunea reală a lumii pe utopii puritane, inumane!

Suntem majoritari, bisericile noastre se înalță la vedere în fiecare cartier, în fiecare sat al lumii întemeiate pe valorile Evangheliei lui Iisus Hristos. Rămâneți sarea pământului: dacă sarea dispare pe fundul mării sau în adâncul pământului, ce gust va mai avea lumea? Tiparele noastre mentale, pădurea de simboluri a lumii vin din creștinism. Ziua, de la prima geană de lumină până la asfințit (a sfințit, simțiți forța cuvintelor?) e slavă, săptămâna încoronată de duminică e creștină, anul scandat de Paște și Crăciun e creștin, spațiul dominat de turle de biserici e creștinat, sunteți la voi acasă în acest timp și spațiu, în lumea aceasta. Cele mai mari izbânzi ale arhitecturii, literelelor și artelor sunt creștine: cei care le neagă produc doar opere bizare, grotești, hidoase.

Nu suntem marginali, ci suntem centrul onorabilității. Nu suntem reacționari, ci reprezentăm tradiția majoră și dominantă la care reacționează violent și bizar ideologiile efemere ale zilei.

Păstrați-vă seninătatea, credința, lumina, dragostea de oameni și de lume, nu deveniți nevrotici, isterici, mizantropi. Știu că e un efort: îl fac și eu zilnic, nu mereu cu succes.
Nu idolatrizați oameni imperfecți, lideri politici sau partide, oameni de presă și de cuvânt! Nu absolutizați contexte politice și conjuncturi trecătoare! Rămâneți cu picioarele pe solul marii noastre tradiții spirituale, politice și culturale și cu sufletul la Cel Înalt. Ancorați și elevați, stabili și încrezători, senini și biruitori: așa trebuie să fiți.

Nu deveniți penibili, voi cei care ați primit Cuvântul Domnului și sunteți părtași la cina Sa!

Nu deveniți caricatura ce vi se face, justificând batjocura!

Sus inimile: viața e frumoasă, lumea e (în cea mai mare măsură) liberă, răul e real, dar a fost deja biruit.

Adrian Papahagi

SURSA   Facebook

One thought on “Adrian Papahagi: Prieteni creștini și conservatori, nu vă refugiați în catacombe imaginare sau digitale

  1. Așa e, sau mai bine zis așa ar trebui să fie. Însă, în ultimii ani s-au ridicat muți antihristii, dintre ei instalându-se ca șefi de stat, marionete ale lui Antihrist, iar directivele lor și pretentiile political correct adveresc asta. În fapt, DEJA la orizont mai-mai că-l vedem apărând pe scena lumii pe însuși ANTIHRIST care are agenda lui proprie, iar cei ca George Soroș, BLM, LGBT, masonii, Papa, conducerea și parlamentul UE i-au netezit calea. Întrebarea acum e, mai poate face ceva BISERICA pentru a opri agonia la care asistăm și care se va accentua?
    Probabil faptul că BOR n-a făcut NIMIC atâtea decenii, privind asanarea socio-politică a țării, a securității și a partidelor, apoi nesusținerea reală, în mod PRACTIC și la lumină a Referendumului pentru familie – acum chiar ca NU MAI POT face nimic, ci vor supraviețui până la…moarte “naturală” (BOR și alte instituții legitime).

    Însă e posibil să fie acum de actualitatea un cuvânt apocaliptic: “Cine este nedrept sa fie nedrept si mai departe; cine este intinat sa se intineze si mai departe; cine este fara prihana sa traiasca si mai departe fara prihana. Si cine este sfant sa se sfinteasca si mai departe!” (Apocalipsa 22:11)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.