Elefantul Roz – Cine e pe Post, Azi, ca și pe 10 August 2018

Scriu ca să povestesc despre ”operațiunea elefantul roz” sau felul în care am marcat 2 ani de la violențele din 10 august 2018. Pentru că este încă stare de alertă, am decis să nu organizăm un protest cu mulți oameni. Dar trebuia să atragem cumva atenția asupra subiectului. Așa că am pregătit un elefant mare, pe care l-am vopsit în roz și l-am plimbat la toate instituțiile responsabile pentru tergiversarea anchetei privind 10 august.

Ziua a început cu multe emoții. Am ajuns la Cotroceni împreună cu elefantul, adus pe platformă. Ne temeam că cei de la Serviciul de Pază și Protecție ne vor opri acțiunea. Presa ne aștepta deja în fața Palatului Cotroceni. Toată lumea a filmat elefantul, am dat declarații și am explicat că l-am vopsit în roz pentru că nimeni nu mai vede elefantul din încăpere – ”dosarul 10 august”, iar așa va deveni din nou un subiect de interes pentru autorități. Elefantul roz face referire la declarația de acum trei ani a președintelui Iohannis, care denumea “elefanul din încăpere, pe care nimeni nu îl vede” tentativa guvernului Grindeanu de a emite două ordonanțe care să-l facă nevinovat pe Liviu Dragnea, vizat la acea vreme de un proces penal.

Citiți și: Singura solutie: carantinarea de urgenta a presedintelui Iohannis!

Pe drum am filmat elefantul roz cu mesajul ”10 august, nu uităm!” și, după ce am trecut prin fața biroului procurorului general, ne-am îndreptat spre Ministerul Justiției, apoi am fost la Ministerul de Interne.

Emoțiile mă mai lăsaseră. Asta pentru că nu știam ce urma să se întâmple. Am parcat mașina pe strada pe care se află Ministerul de Interne, înainte să ajungă platforma cu elefantul. Deodată au apărut în fața noastră 6 jandarmi. L-am auzit pe unul din ei spunând agitat în stație, când tocmai venea elefantul, ”a apărut obiectivul Pantilimon. Pantilimon e aici”. Ne-am dat seama că Pantilimon era numele de cod ales de jandarmi pentru elefantul roz. Apoi, într-o fracțiune de secundă, jandarmii s-au aruncat în fața platformei, ca să îi blocheze trecerea pe stradă.

Eu și Olga am încercat să discutăm cu ei, să întrebăm de ce ne este blocat accesul pe un drum public. A început parcă o scenetă de Caragiale. Jandarmii ne-au cerut să ne legitimăm și ne-au spus că elefantul pe platformă e ”o manifestație publică”, apoi că e ”un obiectiv”. I-am întrebat în ce calitate mă legitimează, având în vedere că eu eram pe stradă și așteptam platforma cu elefantul, ca orice alt cetățean în trecere. În absurdul explicațiilor, un jandarm a ajuns să îmi spună că ”elefantul a încălcat legea și poate veți fi folosită ca martor”. Apoi un alt jandarm s-a pus în fața mea când am vrut să înaintez pe același drum public și efectiv m-a blocat.

A urmat ”sechestrarea elefantului”. Jandarmii au blocat strada de acces spre Ministerul de Interne, în ambele sensuri. Stăteam și priveam uluită la ei. În fața Ministerului de Interne, la 2 ani de la abuzurile jandarmilor asupra protestatarilor pașnici și chiar în locul în care oamenii au scandat prima dată pentru democrație acum 30 de ani, jandarmii încălcau din nou dreptul nostru la liberă exprimare. Ministerul de Interne se află în clădirea fostului sediu al Comitetului central al PCR, locul de unde Nicolae Ceaușescu a plecat cu elicopterul.

Și așa, amar, am realizat că aceste abuzuri vor continua, pentru că nimeni nu le pedepsește. Dosarul Revoluției e fără vinovați, la 30 de ani distanță. Dosarul 10 august e neanchetat, la 2 ani de la violențe. Dar să renunțăm nu cred că este o soluție, așa că am continuat să insistăm ca jandarmii să ne lase în pace.

Am reușit să plecăm de acolo după ce au făcut toate verificările posibile și au chemat poliția rutieră, în speranța că vor găsi ceva în neregulă ca să ne amendeze. Nu au găsit. O echipă Epoch Times a venit în zonă când sechestraseră elefantul și reporterul l-a întrebat pe un polițist ce se întâmplă. Răspunsul lui a fost hilar. ”Nu am sechestrat elefantul, doar l-am oprit ca să îi punem în vedere să respecte reglementările în vigoare.” Elefantului roz, bineînțeles.

Am plecat de acolo îngândurați, dar tot mai hotărâți să continuăm lupta ca justiția să fie dreaptă pentru toți. Pe drum spre Curtea de Apel, unde se judeca redeschiderea anchetei 10 august, i-am scris un mesaj ministrului de Interne, Marcel Vela, în care i-am povestit cele întâmplate în fața instituției și i-am spus că sperăm să îi cerceteze pe jandarmii abuzivi. O oră mai târziu, ministrul de Interne m-a sunat și ne-a cerut scuze, apoi ne-a invitat să venim cu elefantul la MAI. Nu ne-am întors, nu aveam de ce. La finalul discuției, după insistențele mele, Marcel Vela mi-a spus că îl retrage de la coordonarea misiunilor Jandarmeriei în 10 august pe cel care a dat ordin să fim agresați: șeful Jandarmeriei Române – Bogdan Enescu. I-a luat boii de la bicicletă, cum s-ar zice.

La Curtea de Apel, elefantul Declic a fost din nou vedetă. Zeci de jurnaliști îl așteptau, cu camerele îndreptate spre stradă. Am punctat momentul, am dat declarații de presă și am continuat drumul la DIICOT, unde pe elefantul ”Pantilimon” îl așteptau zeci de protestatari care scandau și l-au aplaudat.

Apoi, în Piața Victoriei, elefantul a întâlnit celebra girafă din fața muzeului Antipa. L-am dus ulterior în centrul pieței, iar acolo au urmat alte declarații date jurnaliștilor. Era atât de cald, încât mi se lipiseră tălpile pantofilor de asfalt și mă usturau picioarele. În piața pustie am închis ochii pentru o clipă, în arșița soarelui, cu gândul la 10 august 2018. La oamenii care fugeau din calea gazelor și a tunurilor cu apă, la copiii care de abia mai respirau, la jurnaliștii bătuți în timp ce încercau să își facă meseria. Pentru ei toți vom continua lupta, până când vinovații vor fi trași la răspundere.

Elefantul 10 august și-a atins scopul: a fost văzut de autorități, de bucureșteni, a apărut peste tot în presă. Însă cu siguranță au fost oameni care nu au apucat să citească despre elefantul roz și să înțeleagă semnificația lui.

Am făcut un clip cu cele mai importante momente din 10 august, de la ”operațiunea elefantul”. L-am încărcat în megafonul Declic, de unde îl poți distribui pe Whatsapp, Facebook sau Youtube, ca să aibă acces la el cât mai multă lume.

Cu siguranță ai și tu în listă prieteni, rude, apropiați care nu stau în București sau poate au fost ocupați și nu s-au uitat la TV pe 10 august. Hai să facem elefantul și mai cunoscut. Vezi și tu filmul zilei de 10 august și distribuie-l către prieteni. Așa, va ajunge la tot mai mulți cetățeni, ca nimeni să nu uite de anchetarea vinovaților.

_______

Foto: Mii de oameni în frig și o geacă roșie (Republica)

Puteți citi și:

Presedintele Malai – Mare

Medicul Ioan Sârbu, fost director al Spitalului Militar, susține că aparatele de testare nu sunt acreditate: ”Structura responsabilă a refuzat să le omologheze pentru că dădeau plus-minus 40%. Dacă un test din 6 e pozitiv, toate 6 sunt declarate pozitive”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.