Cum se face azi răscumpărarea demnității și identității

Am citit povestea unui om de afaceri din New York, care, într-o dimineață de iarnă, se grăbea să se urce într-un metrou, în drum spre locul său de muncă. Cu colțul ochiului a văzut stând jos pe platformă un cerșetor, care avea o cană plină cu creioane în mâini. Fără să se gândească prea mult la aceasta, a luat repede niște bani din portofel și a aruncat bancnotele în farfuria cerșetorului, înainte de a intra în metrou.

Chiar înainte ca ușile metroului să se închidă, omul de afaceri a sărit înapoi pe platformă și a luat mai multe creioane din cana cerșetorului. Și-a cerut scuze cerșetorului, explicându-i că, în graba lui, a neglijat să ia creioanele pe care le-a achiziționat. “La urma urmei”, a spus el zâmbind, “tu ești un om de afaceri ca mine. Ai marfă de vânzare și este la un preț destul de bun.” După aceea, omul de afaceri s-a urcat în următorul metrou și și-a continuat ziua.

Câteva luni mai târziu, la un eveniment social, un vânzător bine îmbrăcat l-a abordat pe acest om de afaceri și i s-a prezentat.  “Probabil că nu îți amintești de mine, iar eu nu îți cunosc numele”, a spus el,  “însă eu nu te voi uita niciodată. Tu ești omul care mi-a dat înapoi stima de sine. Eram un cerșetor care vindea creioane până când ai venit tu și mi-ai spus că sunt un om de afaceri.”

Putem compara în multe feluri povestea aceasta cu credincioșii Domnului nostru Isus Hristos. Cred că mulți care se luptă cu păcatul, cu dependențele și cu robiile distrugătoare nu au revelația noii lor identități în Hristos, oferită de noul legământ. Cel mai bun mod de a-l ajuta este de a-l îndrepta din nou spre neprihănirea lui în Hristos, așa cum a făcut și apostolul Pavel cu cei care căzuseră în păcat în biserica din Corint. Pavel nu i-a îndreptat pe acești credincioși spre Legea lui Moise. Tot ceea ce a făcut a fost să le reamintească cine erau ei cu adevărat.

căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul si adevărul au venit prin Isus Hristos. (Ioan.1:17)

Când vezi un credincios care se luptă cu păcatul, este vorba adesea despre un caz de identitate greșită. Cel mai bun mod de a-l ajuta este de a-l îndrepta din nou spre neprihănirea lui în Hristos: “Nu stiti că trupurile voastre sunt mădulare ale lui Hristos? … Nu stiti că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuieste in voi si pe care L-ati primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteți ai vostri? Căci ati fost cumpărati cu un preț. Proslaviți, dar, pe Dumnezeu în trupul și în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.” (1 Corinteni: 15; 19-20).

Pavel știa că, dacă li s-ar aminti de identitatea lor neprihănită în Hristos, ei s-ar căi. S-ar întoarce la har și s-ar îndepărta de păcatele lor, dacă li s-ar aminti valoarea lor conformă cu prețul greu pe care l-a plătit Hristos pe cruce pentru a-i răscumpăra și a-i înnoii.

Am fost răstignit impreună cu Hristos, si traiesc… dar nu mai traiesc eu, ci Hristos trăieste in mine. Și viața, pe care o trăiesc acum in trup, o trăiesc prin credința Fiului lui Dumnezeu care m-a iubit și S-a dat pe Sine însuși pentru mine. Nu vreau să fac zadarnic harul lui Dumnezeu; căci, dacă neprihanirea se capătă prin Lege, degeaba a murit Hristos. (Galateni, 2: 20-21)

Căci prin har ati fost mântuiti, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.  Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni. (Efeseni 2: 8-9)

(text adaptat după Revoluția harului de Joseph Prince)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.