Cine nu suportă să fie contrariat în certitudinile sale, să nu mă citească – dar să-mi îngăduie să mă exprim!

de Adrian Papahagi

Sunt un simplu universitar clujean, rezident într-un aristocratic apartament la et. 7 al unui bloc comunist din selectul cartier Mănăștur. Nu am funcții nici măcar la nivelul catedrei în care predau. Nu sunt afiliat niciunui serviciu secret, grup de presiune, partid sau ong. Singura mea funcție publică a fost un modest post de consilier al ministrului de Externe timp de doi ani (ian. 2010- feb. 12), pe care l-am onorat scriind și corectând mii de pagini de discursuri și corespondență diplomatică și făcând naveta București-Cluj (mi-am ținut riguros cursurile în acea perioadă). Nu am avut alte funcții publice alese sau numite.

Singura mea relevanță vine din ceea ce scriu pe paginile proprii de Facebook, unicul loc unde public constant pe teme de societate (nu am rubrică permanentă în niciun periodic și pe niciun site, chiar dacă unele preiau ce scriu aici).

Am vorbit pe aceste pagini despre libertate și egalitate, despre libertinaj și egalitarism, despre ispita ideologiei și totalitarismul falsei toleranțe, despre pervertirea tuturor valorilor, despre rațiune și credință, despre tradiție și modernitate, despre națiune, familie și persoană, despre România și Europa, despre umaniști și post-umaniști, despre stânga și dreapta, despre conservatorism și progresism. Am consacrat noțiuni precum sexo-marxismul și am șifonat etichete autogratificante, precum “progresismul”, pe care l-am numit adesea “regresism” – aceste lucruri pot fi vexante, dar se înscriu perfect în logica polemicii democratice, utile pentru societate. Apăr, în mod asumat, un anume model de civilizație și un tipar uman.

Sigur, am opinii, credințe, valori și principii creștine și conservatoare – lucru total legitim într-o societate democratică.

Tot ce pretind e dreptul de a scrie ce cred într-un colț de provincie. E prea mult? Le-aș fi recunoscător celor care văd lumea altfel, dacă s-ar abține să-mi raporteze postările în stilul cel mai pur al delațiunii securist-comuniste și să-mi blocheze periodic pagina personală de Facebook, demonstrând astfel pertinența alarmării mele.

Nu îmi propun să fac desene gingașe, nici să fiu partizanul tuturor cauzelor la modă sau penița opiniilor consensuale. Nu sunt “l’ami du peuple”, dar nici dușmanul nimănui. Sunt un simplu om care gândește și scrie, asumându-și riscul de a vexa. Cine nu suportă să fie contrariat în certitudinile sale, să nu mă citească – dar să-mi îngăduie să mă exprim!

Adrian Papahagi

sursa   FACEBOOK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.