DAN MITRAN (1952 – 2017) – «CFR MARFĂ» DEJ

O iubire adevărată nu poate fi niciodată uitată. Omul cândva iubit, nu poate fi înlocuit.”     (Vavila Popovici, Cugetări/Reflections-2017)

Colegul și prietenul meu de o viață, Dan Mitran, își trăise copilăria și tinerețea în București, acolo unde locuia împreună cu fratele său și părinții lor. Intrase în viața mea în anul 1971, la seminarul de limbă franceză, pregătire pe care, noi,  cei de  la locomotive și vagoane o făcusem împreună  cu  studenții de la tehnica transportului feroviar, la acel seminar. Prin el, dar și printr-un alt coleg de la TTF, Nicolae Farcaș (originar din Sângeogiu de Mureș, dar stabilt în Timișoara), cunoșteam și grupele lor, situația lor de acolo, despre profesorii lor etc…  De fapt, la Rezistența materialelor le era profesor tatăl colegei noastre Mihaela, Mihail Buga, un om deosebit de apreciat, foarte competent și cumsecade, iar noi îl aveam pe  Oliviu Rusu, un om puțin mai distant, pedant și anacronic, care se purta totdeauna la papion, imagine-amintire care se suprapune peste aceea mai recentă cu Ion Rațiu, foarte pedant.

.

 

 

 

 

În 1976, la repartiția guvernamentală, pe țară, a fost repartizat inginer la stația CFR Dej Triaj, unde, după cca 4…5 ani a primit funcția de șef de stație adjunct, mai întâi, apoi  șef de stație coordonator, pentru ca nu după mulți ani aceea de șef RCM Dej –    Regulatorul de circulație-mișcare al trenurilor și al manevrelor de pe secțiile de remorcare al trenurilr de călători și marfă  aferente [Dej-Gherla; Dej-Baia  Mare (st.Apa); Dej-Sighet; Dej-Bistrița; Dej-Ilva Mică]. Însă, din 1998, odată cu restructurarea SNCFR, a avut aceeași funcție, restrânsă însă la CFR Marfă Dej din cadrul “CFR MARFĂ” CLUJ.

În ce mă privește, n-am avut niciodată nici o afinitate vizavi de doctrina comunistă, dimpotrivă, dar aveam niscaiva înclinații filosofice, așa se face că l-am rugat pe dl asistent universitar de la științe economice să mă recomande (în scris) pentru a intra în partidul comunist din I.P. București, astfel că fusesem “coleg” de ședințe cu profesorii noștri, unde nu lipsea nimeni, decât dacă cineva era internat în spital sau plecat în străinătate. De remarcat că prof.univ. dr. Nicu Condacse, pe care-l aveam titular la cursul de trenuri și locomotive electrice, a refuzat “onoarea” de-a se face membru de partid, starea sa fiind  foarte mult apreciată mai ales de către studenți, însă era foarte iubit și apreciat și de către profesori pentru aerul său bonom.

La Dej, ca vecini – stația CFR, respectiv Depoul de locmotive unde fusesem repartizat -, cu ceva vechime pe linie de partid (!?), la încadrarea lui Dan în muncă, i-am încropit  o  recomandare standard, cu date exacte din anii de studenție, fiind singurul om din Regionala CFR Cluj care îl cunoșteam de cel puțin un an-doi cum erau prevederile de partid. Zicea că documentul dat de mine putea fi pus în ramă, ca model!

Coincidență, primisem în august 1982 aceleași autoturisme noi,  DACIA, sosite direct de la Pitești în țarcul de ridicare din Cluj-Napoca, ambele de culoare neagră (4 CJ 5919, 4 Cluj 5959). Dar mai aveam ceva în comun,  aceeași  frumoasă pasiune pentru tenisul de câmp.

De-a lungul timpului, inginerul Dan Mitran, s-a manifestat cu o precizie de metronom, zilnic, în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, mereu proaspăt și determinant în realizarea lor, cu mare exactitate. Părea că nici nu cunoaștea altceva, mai bine, că nu ar mai avea sau nu ar mai exista și alte obiective pentru viața lui, decât serviciul și familia (soția, Tania, și fiica, Daniela – apoi și nepotul Ștefan, nedezlipit de el în timpul avut împreună). Totuși, era nelipsit de un concediu la Marea Neagră, anual,  în luna Mai sau Iunie.

Condițiile de stres deosebit de acutizante, mult accentuate în  perioada decadei anilor ’80, l-au presat și procopsit cu o stare de sănătate precară, înregistrând boala hepatică și  de diabet în formă accentuată, disconfort care l-a chinuit până la sfârșitul călătoriei rânduite de Marele nostru Creator și Dumnezeu.

Dar totdeauna a avut un comportament destul de rigid, fixist, dar  și o viață mai discretă, departe de tumultul cotidian, privind și rămânând cantonat în pătrățica vizată de el însuși, neamestecându-se mai deloc în viețile altora, alegând o cvasi-izolare. Așa se și face că a suferit (sau bucurat) în “tăcere”, ducându-și crucea cu destul optimism, percepând că “asta” îi e soarta. Nu s-a plâns de bolile care l-au  năpăstuit, nici de alte impedimente inerente vieții.  A ieșit la pensie datorită grupei de muncă, cu ceva ani înainte de 60 de ani, stare care nu l-a încântat defel, nemulțumindu-l că e obligat  să facă acest pas de prevederile Ordonanței Guvernamentale, privind reducerile de personal la CFR.

În anii de pensie, pe Dan Mitran l-am întâlnit de câteva ori, am discutat pe îndelete unele aspecte inerente vieții. Cunoștea că din 1992 am făcut un pas important pe calea îngustă a moralei și spirituaității creștine, urmând cu tărie poruncile divine lăsate de Dumnezeu în Noul Testament. … Dar el era ateu, un ateu fără nici un orizont exprimat, prins bine în chingile unui materialism sinistru (dar putem spera că și-a schimbat opinia și starea de când nu ne-am văzut, din luna August 2015).

Prietenia noastră, veche, ne lumina întotdeauna orice întâlnire. Dan și Tania, erau singurii care îmi spuneau “Georgică” (diminutiv care de altfel nici nu-l agream) –  cu un ton cald, apreciativ (dar de la ei, sincer, apropiat, îndatoritor, era unul onorant).

… Astăzi, din America, am auzit… bomba,  trista veste … Incredibil!

Nu îl mai avem pe Dan Mitran, a plecat …

Adio, dragă Dan…!

Dragi prieteni, care încă n-ați plecat… definitiv … în veșnicie:

«… ca şi cum Dumnezeu ar îndemna prin noi, vă rugăm fierbinte, în Numele lui Hristos: împăcaţi-vă cu Dumnezeu!» (2 Corinteni 5:20)

REGIONALA CFR CLUJ-NAPOCA

29 Aprilie 2017-
pensionar,
George Danciu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.