ISLAMUL ȘI OCCIDENTUL SCHIZOFRENIC (II)

1531696107419Comentariul săptămânii trecute a avut ecou. Câțiva dintre cititori au scris și ei comentarii similare și ni le-au trimis. Vă oferim linkul fiecărui comentariu, unul din partea dlui Mihai Florea: http://mihai-floarea.blogcreativ.ro/Primul-blog-b1/Atentatul-de-la-Nisa-b1-p71.htm si unul din partea dlui Ciprian Apetrei: http://adevarul.ro/international/europa/franta-atentate-vinovati–1_5648e0be7d919ed50e41886e/index.html

 Continuăm subiectul săptămânii trecute făcând recenzia cărții fostului islamist și jihadist Maajid Nawaz, Radical, a Journey out of Islamist Extremism. (“Radical, abandonul islamismului extremist“).

Comentariile noastre despre islamism sunt extrem de relevante si vin la timp. Doar într-o săptămână de când am publicat comentariul săptămânii trecute, nu mai puțin de patru (4) atacuri teroriste au avut loc în Germania si Franta, toate perpetuate de musulmani radicalizati.

Europa si liderii ei s-au obisnuit cu violența islamistă, o tolerează, indirect o justifică, si continuă să eticheteze ca xenofobi ori rasiști pe cei care îndrăznesc să critice lipsa de viziune si acțiune a liderilor politici. O astfel de politică, cuplata cu desensitivizarea crescândă a europenilor față de extremismul și terorismul islamist, vor pune capat Europei și civilizației ei.

 Nawaz în Pakistan

 Hiz al-Tahrir (HT), organizatia islamista terorista careia i s-a alaturat Nawaz nu a fost nici pasnica nici armonioasa, cum isi inchipuise el. Se astepta ca membrii unei organizatii musulmane dedata promovarii jihadismului sa fie alcatuita din personalitati integre, inteligente si oneste. Dar nu a fost asa. Acestia au fost ani ai romantismului islamist pentru Nawaz. Organizatia HT era divizata si sub infleunta multor personalitati carismate care nu se intelegeau privind doctrina, viziunea, obiectivele ori metodele de promovare a obiectivelor organizatiei. Nawaz a fost prins in aceste disensiuni si uneori era constrans sa ia partea unora din lideri impotriva altora. HT insa ii dicta si viata si directiile ei. In 1999, HT i-a gasit o sotie, o pakistaneza cu numele de Rabia care si ea facea parte din HT. Dupa casatorie HT i-a permis lui Nawaz sa-si intrerupa studiile universitate pentru un an. In timp, lui Nawaz si sotiei lui l-i s-a nascut un baiat.

 In 1999 Pakistanul a testat prima bomba nucleara, iar obiectivul lui HT a fost sa infiltreze esalonul de conducere al armatei pakirtaneze. Nawaz a fost insarcinat sa duca la indeplinire acest obiectiv, el si sotia fiind de origine pakistaneza si ambii inca avind rudenii in Pakistan. Decizia lui Nawaz de a se intoarce in Pakistan a impartit familia. Tatal a refuzat sa-i ajute financiar, iar mamei nu i-a spus care ii sunt planurile. De fapt, Nawaz a mintit-o, spunind ca vrea sa petreaca citva timp in Pakistan sa studieze cultura si civilizatia tarii de bastina. Asa ca, la 22 de ani, in 1999 Nawaz si-a demarat cariera de agent de influenta al HT in Pakistan. A inceput in universitati, tinind cursuri pentru studentii militanti. I-a organizat in organizatii si grupuri militante care calatoreau prin Pakistan transformind studentii in militanti islamisti. A avut succes. Unii din studentii pe care a reusit sa-i indoctrineze au devenit si mai radicali, iar altii s-au alaturat grupului terorist care si-a revendicat atacul  din Mumbai, India, care a ucis 166 de oameni la faimosul hotel Taj Mahal in 2008. Iar altii au fost implicati in actiunile teroriste ale lui Al-Qaeda.

 Intre timp sotia lui Nawaz a ramas insarcinata si familia s-a reintors la Londra cu intentia ca copilul sa se nasca in Marea Britanie. Relatiile intre ei, insa, au inceput sa se stinga. Nawaz era mai mult legat de HT decit de sotie. Calatorea des in Pakistan unde isi continua actiunile de mobilizare a militantilor islamisti. Faceau demonstratii stradale, demonstratii in fata ambasadei americane, si discutii secrete cu persoane influente din interiorul armatei pakistaneze. De la o vreme, HT i-a cerut lui Nawaz sa deschida un front de propaganda islamista in Danemarca. A facut-o. Trei zile din saptamina la petrecea in Copenhaga. Ce la frapat pe Nawaz in Danemarca a fost ceea ce el numeste rasismul danezilor. Rasismul in Danemarca, scrie el, e mult mai intens ca cel al britanicilor. (Pagina 111) Peste tot in Danemarca musulmanii erau nemultumiti si se plangeau de rasismul danezilor. Asta a facilitat activitatile de recrutare a lui Nawaz. In Europa, scrie el, cei mai radicali musulmani erau in Danemarca. De fapt, liderul HT pe Danemarca, Fadi Abdul Latif, a fost arestat in 2006 si gasit vinovat de incitare la ura si violenta.

 Nawaz in Egipt

 Atacurile Al Qaeda din September 11, 2001 l-au prins pe Nawaz in Egipt unde Nawaz s-a dus sa studieze limba araba la Universitatea din Alexandria. Asta a fost obiectivul oficial, declarat autoritatilor egiptene. In realitate, insa, a fost trimis acolo de HT sa reactiveze miscarea HT din Egipt. A recrutat membri pentru HT. De la o vreme a inceput sa fie urmarit de serviciile secrete agiptene, Aman al-Dawlah. Devotat cauzei, Nawaz continua recrutarea. Un informator i-a spus sa plece din Egipt sa evite arest. Nawaz si-a trimis sotia si copilul in Marea Britanie, dar, devotat cauzei, el a ramas in Egipt.

 A urmat aprilie 1, 2002 si o bătaie la ușa casei unde locuia Nawaz. A deschis usa iar inăuntru a năvălit un grup de agenti egipteni mascati si inarmati. L-au imobilizat, i-au luat laptopul, cartile, materialele de propaganda. Apoi l-au luat pe el. A fost aruncat in spatele unui microbuz impreuna cu alti membrii ai HT si dus in Cairo pentru a fi interogat. Erau vremuri dificile. Americanii deja lansasera actiuni militare in Afganistan, au fugărit pe Al Qaeda din Kabul, au prins o multime de teroristi, i-au torturat si obtinut din partea lor informatii despre alti teroristi si oameni influenti din miscarea jihadista. Americanii au cerut Egiptului si altor tari arabe sa aresteze militantii islamisti. Din nefericire pentru Nawaz, numele lui a fost pe aceasta lista si asa a ajuns sa fie arestat.

 A fost legat la ochi si dus la Al-Gihaz, sediul temutului serviciu de securitate a lui Mubarak, aliat si prieten al americanilor. Al-Gihaz era si locul unde incepeau torturile. Nawaz si-a pierdut numele aici, fiind cunoscut ani la rind nu dupa numele de familie ci dupa numarul alocat lui – 42. Mergind prin holurile cladirii, Nawaz auzea tipetele torturatilor, injuraturile tortionarilor, si ici si colo vedea gramezi de trupuri omenesti, fie moarte fie pe moarte. Oameni slabi, sleiti de puteri, malnutriti, imbracati in zdrente, neingrijiti. Au urmat apoi lungile interogatii. Socurile electrice. Trezirea intentionata din timpul noptii. Bataile. Declaratiile semnate prin constrangere. Apoi interogatiile procuraturii.

 De la camerele de tortura, Nawaz a fost dus la inchisoare, pus intr-o aripa a faimoasei inchisori Mazrah Tora din Cairo impreuna cu intemnitatii straini. A fost tinut in izolare. Din cind in cind a fost vizitat de consulul britanic, doar sa i se spuna ca Marea Britanie nu poate face multe pentru el. Asa a aflat ca dupa septembrie 2001 25.000 de persoane au fost arestate in Egipt si ca erau detinuti ca prizonieri politici. Acuzatiile oficiale impotriva lui Nawaz au venit dupa 3 luni de interogatii agresive. A fost acuzat de promovarea ideologiei unei organizatii teroriste, HT, si posesia de literatura propagandista a acelei organizatii. Procesul lui s-a extins pe o perioada de  aproape doi ani. Audierile tineau citeva zile, sporadic. In final, Nawaz a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. Amnesty International a adoptat cazul lui Nawaz si al altor citiva tineri ca si cazuri de detinuti politici. Asta l-a imprietenit pe Nawaz cu reprezentantul lui Amnesty International, John Cornwall, pe care Nawaz il descrie ca fiind “un crestin slab in anii 80 ai vietii, care a facut campanie pentru noi cu mai multa pasiune si energie ca un tinar de 20 de ani”. In timp, asta l-a schimbat pe Nawaz. De ce un crestin ar promova eliberarea unui musulman extremist care urmareste moartea crestinilor, se intreba Nawaz, din nou si din nou? (Pagina 183)

 Un om schimbat

 Inchisoarea l-a schimbat pe Nawaz. In primul rind, i-a schimbat gandirea. Si-a gasit refugiul in meditatie, rugaciune, discutii cu tovarasii de inchisoare. Au inceput sa discute deschis, sa supuna islamul unei analize critice, sa se de-radicalizeze. (“The studies, conversations, and experiences I gained in Mazrah Tora, over months and years, were crucial in overcoming my dogmatic allegiance to the islamist ideology”.) (Pagina 181) A inceput sa studieze sistemul juridic european, sa inteleaga notiunea statului de drept, sa compare sistemul politic occidental cu directivele lui Mohamed din Coran, si sa inteleaga adevaratul sens al democratiei. Islamul, isi zicea el, avea nevoie de ceva similar, un stat de drept, dar construit in perimetrul credintei musulmane.

 Dupa cinci ani de inchisoare, Nawaz a fost eliberat. A fost pus pe un avion si dus la Londra unde a fost detinut de agenti britanici pentru interogatii. A fost eliberat dupa patru ore. La eliberarea din inchisoare, Nawaz a continuat sa fie membru in HT si chiar in esalonul de conducere, dar dupa un an s-a retras. Peste noapte, Nawaz a devenit o vedeta. Incepuse sa dea interviuri la al-Jazeera, BBC, Al Arabiya. Peste tot isi spunea povestea si anii detentiei in inchisoare. Incepuse sa faca afirmatii neconformiste din punctul de vedere al islamistilor. Printre altele, accentua ca ideologia islamista e construita de mintea omului, nu un dictat al religiei musulmane. Asta l-a costat divortul lui de sotie si abandonul prietenilor. Pentru o vreme a ramas in strada. Dormea in masina. Nu avea bani. Dar norocul continua sa-i surida. Vestea detasarii lui Nawaz de islamism a ajuns la urechile lui BBC care a facut un documentar extensiv asupra subiectului. Dintr-o data, Nawaz a ajuns un nume familiar in toate cercurile musulmane si islamiste din Europa. Afirmatiile lui, facute in documentar, au declansat un veritabil razboi ideologic intre el si islamisti. Cu toate ca ramasese loial islamului, Nawaz a inceput sa-i puncteze punctele slabe, inclusiv imposibilitatea islamismului de a crea un sistem pluralist si democratic pe un fundament islamic. Ce a facut islamismul pentru musulmanii Europei, intreaba el? Nici o favoare, conchide el. Dimpotriva, i-a dat in spate cu o generatie. (“What Islamism has done for Europe was to set Muslim communities back an entire generation”.) (Pagina 218)

 Fundația Quilliam

 Asa s-a nascut in mintea lui Nawaz idea de a lansa un think-tank, un institut, o miscare intelectuala desemnata sa contracareze islamismul si sa faciliteze de-radicalizarea tinerilor musulmani.  Ambitios, Nawaz s-a pus pe lucru. Si-a gasit prieteni cu studii superioare care ii impartasau ideologia si obiectivele, au cautat (si aflat) fonduri, si au inceput sa scrie si sa publice literatura. Si-au numit organizatia Quilliam Foundation, “prima organizatie contra-extremista din lume”, cum o numise el. (“The world’s first counter-extremism organization”) (Pagina 221) Asta a atras furia islamistilor, Nawaz si colegii lui fiind amenintati cu moartea. Dar a atras si  atentia politicienilor. Nawaz a fost invitat sa depuna marturii in comitetele pentru securitate ale Senatului american, la CNN, la programele de informatii publice din Statele Unite. A avut intrevederi cu Prim Ministrul britanic Cameron pe teme de islamism si de-radicalizarea tinerilor musulmani. S-a intilnit cu Presedintele Bush la Dallas. A paticipat la conferinte pe teme de securitate din SUA, Garmania, Danemarca. S-a intors in Pakistan unde a lansat grupuri de de-radicalizare a tineretului musulman. A calatorit in Nigeria, India, Banglades, Somalia si in alte locuri cu acelasi scop.

Cartea lui Nawaz se incheie in iulie 2011. E o carte pe care o recomandam tuturor celor interesati sa inteleaga geneza si gandirea islamista, si ceea ce ii transforma pe tinerii musulmani in teroristi. Dar si ceea ce europenii pot sa faca sa preintimpine radicalizarea lor. Lectura cartii e fascinanta, nu doar informativa, si in paginile ei se regasesc mai fiecare dintre noi, cei care urmarim, mai zilnic, derularea istoriei tulbulente a Europei si Occidentului, in general, in zilele noastre. Va oferim in incheiere, un documentar recent al Fundatiei Quilliam a lui Nawaz despre Copiii Statului Islamic care descrie modul in care Statul Islamic recruteaza si indoctrineaza copiii ca viitori teroristi. Titlul documentarului e Children of the Islamic State: http://www.quilliamfoundation.org/wp/wp-content/uploads/publications/free/the-children-of-islamic-state.pdf

 

AFR va recomanda: Astazi o introducem publicului din Romania pe M.G. Oprea, romanca experta in civilizatia islamica si islamism. E scriitoare, detine in doctorat in limba franceza, si locuieste in Austin, Texas. Scrie pentru publicatii conservatoare prestigioase din Statele Unite.  Mai devreme in saptamina a publicat un articol despre terorismul islamist din Germania si paralizia Germaniei in fata pericolului islamist. Il puteti citi aici: http://thefederalist.com/2016/07/26/angela-merkels-migrant-crisis-hits-home-with-terrorism/

CAZUL BODNARIU – DOCUMENTAR AUSTRALIAN

 Un post de televiziune australian a facut un documentar despre tragedia Familiei Bodnariu din Norvegia. A fost lansat marti si poate fi vizualizat aici: http://www.sbs.com.au/news/dateline

SITUL AFR ANTIPORNOGRAFIE

 Va invitam sa continuati sa vizitati situl antipornografie AFR www.PornografiaRaneste.ro in numar cit mai mare. Va invitam deasemenea sa deveniti prietenii nostri pe site. De cind a fost lansat, pe site am postat zeci de articole, studii, materiale video si marturii. Situl a fost facut de dl Alexandru Dragoman (AFR Constanta). Ii multumim.

SITUL AFR ANTIPROSTITUTIE

 Postam materiale si pe situl AFR antiprostitutie http://www.antiprostitutie.ro/category/stiri/. Va rugam sa-l vizitati. Situl e administrat de dl Sorin Balajel, voluntar AFR. Ii multumim.

BROȘURI AFR

 In septembrie 2014 am tiparit 5000 de brosuri informative AFR in care ne identificam ca organizatie, cine suntem, ce facem, ce am facut, ce planuri de viitor avem. Gratie unora dintre cititorii nostri si a membrilor AFR, pina la finele anului 2014 am distribuit toate pliantele. In ianuarie 2015 am mai tiparit 5000 de exemplare pe care deja le-am epuizat. Am mai tiparit inca 5.000 din care inca mai avem disponibile citeva mii. Pliantele sunt gratuite. Cei care doriti sa le aveti si, mai ales, sa le dati celor din comunitatile dvs, inclusiv biserici ori parohii, va rugam sa ne scrieti si vi le vom trimite pe cheltuiala noastra. Avem nevoie doar de numele dvs, telefonul si adresa. Scrieti-ne la office@alianta-familiilor.ro.

VRETI SA FITI INFORMATI?

 Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.

 FACETI-NE CUNOSCUTI!

 Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.

ANUNTURI

 Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.

 Alianta Familiilor din Romania

http://www.alianta-familiilor.ro  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.