Ana Blandiana: “Satanizarea națiunii are ca victime tradiția și mândria moștenirii din bătrâni”

Ana-blandiana

Un lucru este sigur: că istoriei recente începe să-i lipsească nu numai răbdarea, ci și fantezia. Tot mai mult, ceea ce ni se întâmplă are aerul unei operațiuni copy-paste, a unei reluări abia dacă într-o nouă interpretare. Trăim catastrofe și tragedii cu un obositor sentiment de déjà vu, ca și cum ni s-ar fi dat o istorie second hand.

În discursul de acceptare a titlului de Doctor Honoris Causa, pe care i l-a acordat Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, poeta Ana Blandiana a vorbit despre prefacerile Europei contemporane.

Ea a spus că Europa a ajuns să se îndoiască de propriile valori, în ciuda faptului că acestea îi definesc identitatea: creștinismul, respectul pentru drepturile omului și familia.

*

Ana Blandiana a creionat o Europă pe cale să aibă aceeași soartă cu Imperiul Roman, având “același aer de sfârșit de sezon, de putere, de lume”, în care rezidenții tradiționali ar fi victimele unei subtile subversiuni a fostelor lor colonii:

“Astăzi 50% din populația Londrei este neengleză, iar în suburbiile Parisului sau ale Rotterdamului trebuie să îți repeți unde ești pentru a nu uita că te afli în Europa.

Europa – a spus Blandiana – este prizoniera propriilor dogme, grupate sub denumirea de political correctness, care o plasează într-un stadiu de birocrație vegetativă.

“Un joc început odată cu turnul Babel, sfârșit mereu prost și reluat mereu, care pentru noi are ca gen proxim Imperiul Roman, spulberat în cele din urmă de migrațiunea popoarelor. Tot ce i se întâmplă Europei în ultima jumătate de an este, dincolo de motivațiile de ordin politic, adesea oculte, un prilej de obligatorie meditație asupra ei însăși, asupra condiției ei spirituale, acoperită, și aproape pierdută din vedere, în umbra groasă a obsesiei intereselor materiale. O gravă interogație asupra definiției ei”.

În continuare, poeta a vorbit despre modurile diferite în care vesticii și est-europenii înțeleg conceptul de libertate.

“(…) țările membre ale Uniunii Europene care au trecut prin experiența traumatizantă a comunismului sunt mai reticente, mai suspicioase și mai sceptice decât colegele lor occidentale, a căror corectitudine politică învățată de decenii pe de rost se întinde iresponsabilă între egoism și naivitate. Deceniile de represiune sălbatic organizată și de savante și diabolice manipulări i-au învățat pe estici să caute și să descopere răul programat, oricât de înșelătoare i-ar fi aparențele.”

2ed

Referindu-se la limitările corectitudinii politice, Ana Blandiana a vorbit în continuare despre conceptele de națiune și de familie: “Moleșirea, obosirea unei societăți prea bine hrănite, prea hedoniste, prea puțin spiritualizate, se manifestă nu numai prin scăderea rigorilor morale și-a tradițiilor, ci și prin scăderea natalității, consecință directă a diminuării coeziunii familiale”.

“Satanizarea noțiunii de națiune, naționalitate, naționalism de către internaționalismul proletar sau de către political correctness, chiar dacă are scopuri diferite, se manifestă cu aceeași violență și are aceleași victime: tradiția, mândria moștenirii din bătrâni și solidaritatea cu cei din neamul tău, neamul însemnând în același timp popor, dar și familie.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s