Cum te prostește Facebook fără să-ți dai seama

Facebook-te-face-mai-prost--1170x644

Conform unui studiu efectuat de curând, Facebook ar avea o influență negativă asupra capacităților noastre intelectuale.

Deși puțini s-ar fi așteptat la acest lucru, un nou studiu scoate la iveală faptul că Facebook ar putea avea un impact negativ asupra intelectului unei persoane. Mai exact, rețeaua socială satisface dorința oamenilor de a căuta din ce în ce mai multe informații care se potrivesc cu propriile opinii și de a le ignora pe cele care le contrazic.

 În această situație, cunoscută drept ”information bias” (o taducere ar putea fi ”prejudecăți în privința informațiilor”), oamenii ajung să fie implicați în comunități în care majoritatea membrilor au păreri similare, ceea ce înseamnă că rareori va fi expus unor opinii diferite pe teme importante. Studiul se pare că ar fi fost efectuat în Italia, între anii 2010 și 2014, după cum notează publicația Bloomberg View.

Astfel, cei care au luat parte la studiu au analizat modul în care se răspândesc teoriile consiprației și știrile din domeniul științei, dar și modul în care acționează trolii pe internet. Au descoperit că pe Facebook, cele mai ciudate teorii, chiar dacă nu se bazează pe vreo informație de încredere, se pot răspândi extrem de rapid. Asta deoarece oamenii au tendința de a acorda mai mare atenție informațiilor care îi interesează și de a le distribui.

Unul dintre efectele cele mai neplăcute este radicalizarea. Aceasta presupune întărirea convingerilor unei persoane în condițiile în care observă că sunt mulți oameni cu aceleași opinii. Soluțiile, pentru moment, nu sunt în număr foarte mare. Una dintre ele, de exemplu, fi crearea mai multor grupuri în care diverse teme pot fi dezbătute din orice perspectivă.

Sursa: PLAYTECH

http://playtech.ro/2016/facebook-prosteste-rezultatele-unui-studiu-recent/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.