După eşecul „Pora-Pârvulescu”, tinerii din stradă ne propun o nouă aventură

Reacții la prima vedere

timisoara-e-in-strada-colectiv.j206dgs3leby Ion SPÂNU

Înainte de alegerile din 2008, Andreea Pora şi Cristian Pârvulescu, susţinuţi de Traian Băsescu, au reuşit să impună aşa-zisul „VOT UNINOMINAL”, care s-a dovedit cel mai mare eşec politic de după 1989. Acum, cu o splendidă naivitate, tinerii vor scăderea pragului electoral, astfel încît partide mici şi noi să poată intra în Parlament.

Aventura Pora-Pârvulescu ne-a adus un număr mult mai mare de parlamentari, finanţaţi din banii lor, pe care din prima secundă voiau să şi-i recupereze însutit. Culmea este că, un an mai tîrziu, tocmai Traian Băsescu era cel care propunea reducerea numărului de parlamentari la 300! Despre eşecul „marii” revoluţii a votului uninominal, astăzi nimeni nu mai vrea să-şi aducă aminte, ca şi cum eu l-am propus, nu ei.

Acum, în „Stradă”, tinerii vor o nouă revoluţie a votului, prin care vor să fie scăzut pragul electoral de la 5% la 3%, astfel încît partidele lor, care vor fi înfiinţate peste noapte, să intre în Parlament chiar din toamna viitoare. Nici unul dintre ei nu-şi dă seama cît de periculoasă este această iniţiativă, mai ales dacă este dublată de cealaltă solicitare, aceea de reducere a numărului de parlamentari la 300!

Mulţi se şi văd liderii unui partid cu 10 membri, devenind deputaţi, alţii, la fel de mulţi, îi iau peste picior, considerînd că amîndouă propunerile „revoluţionare” nu sînt altceva decît repetarea halucinaţiilor cuplului Băsescu-Macovei! Noi vom încerca să le analizăm tehnic pe amîndouă.

REDUCEREA NUMĂRULUI DE PARLAMENTARI. Acest deziderat se poate obţine, practic, prin modificarea normei de reprezentare. În acest moment, conform Legii 208/2015, vom avea un număr fix de parlamentari, adică 466 (312 deputaţi şi 136 de senatori, la care se adaugă 18 deputaţi de la minorităţi), rezultat din norma de reprezentare de 73.000 de cetăţeni pentru un deputat şi 168.000 pentru un senator. Dacă vom avea 100 de senatori şi 200 de deputaţi, cum cere Traian Băsescu, pe de o parte, şi „Strada”, pe de altă parte, atunci norma de reprezentare va fi de 113.000 de cetăţeni / deputat şi 228.000 de cetăţeni / senator. Asta înseamnă o medie de 2,3 senatori şi 4,7 deputaţipentru fiecare judeţ. Cred partidele mici că ar putea ocupa aceste locuri, altfel decît prin însumarea „resturilor” în vederea respectării procentelor electorale, asta însemnînd 1 deputat prin Moldova, altul prin Ardeal?

 

Continuarea AICI

Sursa: http://www.cotidianul.ro/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s