Scriitorul Alex Ștefănescu, despre Lucian Boia: “Dacă ar depinde de mine, i-aş retrage diploma de Bacalaureat”

“Vremea întrebărilor” cu Robert Turcescu

14-15-stefanescu-13-mi-465x390Cunoscutul critic literar vorbește despre eternele lui dispute cu istoricul Lucian Boia și definește revolta mediocrilor față de persoanele performante.

 – Robert Turcescu: Aveți o dispută, de la distanță, e adevărat, cu Lucian Boia. Pe unde-l „prindeți”, la TV sau în conferințe publice, nu ezitați să-i criticați scrierile. Și nu numai scrierile. Ce-i reproșați lui Boia?

– Alex Ștefănescu: Din dorința de a avea succes, Lucian Boia sacrifică adevărul istoric. Își denigrează țara pentru a atrage atenția asupra lui. Este ca și cum cineva și-ar pălmui mama la o emisiune TV, în direct, pentru a face rating. Despre mistificările flagrante (prezentate ingenios ca demistificări) la care recurge acest teribilist cu părul alb a scris o carte întreagă strălucitul istoric Ioan-Aurel Pop, profesor universitar, academician, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, recunoscut ca om de știință de o mare probitate în lumea academică europeană: „Istoria, adevărul și miturile”, reeditată la sfârșitul anului trecut, dar ignorată de admiratorii lui Lucian Boia. Existând această carte, nu trebuie să mă erijez eu în istoric, ca să demonstrez falsitatea afirmațiilor defăimătoare ale lui Lucian Boia la adresa României.

Citiți în evz.ro continuarea interviului.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.