Rusanda LONGINESCU, mama-eroină a României care a dat o educație excepțională copiilor săi!

646x404

Mama-eroină care a dat României mari personalităţi ale culturii, învăţământului şi ştiinţei

by Borcea Ștefan

În vremurile de odinioară, femeile, deşi nu erau în prim-planul vieţii sociale şi politice, rezervat bărbaţilor, au avut un rol important în creşterea şi educarea copiilor care au devenit oameni de seamă ai societăţii.

Una dintre cele mai cunoscute focşănence ale secolului al XIX-lea a fost Rusanda Longinescu (1843-1925), cunoscută în epocă drept ”mamă de profesori”. Şase dintre cei 19 copii cărora le-a dat viaţă Rusanda au fost profesori, doi din ei, Ştefan şi Gheorghe Longinescu, fiind membri ai Academiei Române. Creşterea şi educaţia copiilor săi au constituit pentru Rusanda Longinescu,  femeie simplă şi fără carte, dar harnică, scopul principal în viaţă.

Rusanda s-a născut în anul 1843 şi a fost căsătorită cu Gheorghe Longinescu, negustor din Focşani, care a avut prima fabrică de ceară albă din oraş. Doar şase din cei 19 copii cărora le-a dat viaţă au supravieţuit, cazurile de deces în cazul copiilor fiind destul de dese în acea perioadă plină de molime, dar Rusanda a ţinut morţiş în cazul copiilor ei să ajungă cineva în viaţă, după reguli aspre, dar sănătoase, după cum singură spunea.

Reguli aspre, dar sănătoase

“Îţi veneau atât de des copiii, încât unul scăldai cu mâinile, altul legănai cu piciorul şi altul te trăgea de poală…Ne-ai crescut la piept şi ne-ai îngrijit cum numai ca mamă puteai să îngrijeşti. Nu ştiai de plăceri, nu ştiai de plimbări, fiindcă nimic nu se creşte mai greu decât un copil. Şi ai avut atâţia! Şi ai crescut atâţia! Că de-i copilul mic, necazul e mic, iar de-i mare, necazul e mai mare. Noi te-am necăjit prea mult şi de mici şi de mari”, spune fiul ei, Gheorghe, într-o cuvântare la Radio Bucureşti, în 1930.

Istoricul Horia Dumitrescu, care a documentat mult în arhive despre familia Longinescu, spune că Rusandra şi-a crescu copiii în spiritul tradiţiilor strămoşeşti. „Considera că este bine ca un copil să-ţi fie drag, dar el să nu ştie. Să-l săruţi, dar să nu-l alinţi prea mult. Să-i dai ce-i trebuie, dar să nu-i dai niciodată bani în mână. Şi mai ales să nu-l iei la petreceri, să-l culci seara devreme şi să nu-l laşi să se înhăiteze cu copiii răi”. Penultimul ei copil, al 18-lea, pe nume Maria, s-a născut debilă, foarte plăpândă şi din această cauză eforturile de recuperare au fost supraomeneşti. Maria şi-a luat licenţa în Ştiinţele Naturii şi a fost profesoară la Craiova şi Turnu Măgurele, dar îşi aminteşte sacrificiul mamei sale pentru îngrijirea sa.

Citeste mai mult: adev.ro/ntrmv4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s