Ţăranul cu patru clase din Ardeal care a ţinut 43 de ani, zi de zi, un jurnal definitoriu pentru istoria României.

Simion CismașComoara, descoperită în podul casei

by Florina Pop

Simion Cismaş este un ţăran din Ardeal care, timp de aproape jumătate de secol, a ţinut zilnic un jurnal. Deşi a avut doar 4 clase, consemnările sale îi surprind pe istorici prin comoara de informaţii descrise şi modul în care acestea şi-au găsit forma pe hârtie. Ţăranul citea ziarele, asculta Europa Liberă şi era născut de 1 Decembrie, viitoare Zi Naţională a României.

1937 e anul când lumea a început să se mişte mai aprig şi toate au curs spre război. A fost anul în care un ţăran din satul bistriţean Monor s-a apucat să scrie un jurnal. Nici prin cap nu-i trecea lui atunci că, peste vremuri, lucrarea sa va deveni o carte, că o nepoată de-a lui va transforma cele 25 de caiete ale sale în patru volume, că la lansarea lor vor vorbi domni şcoliţi, de la universitate, şi-l vor lăuda pe el, un simplu ţăran.

Nimeni nu ştie de ce Simion Cişmaş, din Monor, s-a apucat de scris atunci. Nici familia. Nu s-a păstrat nicio poveste care să explice de ce un ţăran cu patru clase dintr-o veche regiune grănicerească, unde exista exerciţiul scrisului, a notat zilnic, timp de 43 de ani şi 3 luni, ce s-a întâmplat în familia lui, în satul lui şi în ţara lui –„ce ni se întânplă, cum e tinpu, cum merg treburile în comună şi în ţară, ce avem şi ce n-avem“, a scris el pe prima pagină a caietului dedicat anului 1938. În aprilie 2015, nepoata sa Emilia Cismaş (42 de ani) a publicat în patru volume jurnalul bunicului său.

Oricât de complicat ar suna că Simion Cismaş îmbina fără probleme în jurnal cele trei planuri – familial, local şi naţional – şi că intuia evenimente viitoare, el le-a scris pe toate în puţine cuvinte. Însă bine alese, cu tâlc, cuvinte care spun multe, pe un ton care nu depăşeşte barierele obiectivului. Sintezele pe care le-a făcut la fiecare sfârşit de an vreme de 43 de ani i-au lăsat muţi pe istorici. Nu se aşteptau ca în frazele telegrafice ale ţăranului să fie descrise atât de multe şi să se înţeleagă atâtea printre rânduri.

Citeste mai mult: adev.ro/nqm70x

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s