Un jurnalist german face dezvăluiri din interiorul grupării Statul Islamic

Statul islamic“Sunt mult mai periculoși decât credem noi”: “In fiecare zi, sute de luptători sosesc din toate colturile lumii”

 “Cu fiecare bombă aruncată care atinge un civil, numărul teroriștilor crește”. 

Toate religiile care SUNT de acord cu democrația trebuie să moară“. 

Jürgen Todenhöfer despre Statul Islamic

Primul jurnalist occidental care a avut acces extins la teritoriile ISIS din Siria si Irak s-a intors din regiune cu o avertizare: gruparea este “mult mai puternica si mult mai periculoasa” decat realizeaza cei din Vest, potrivit The Independent.

Jürgen Todenhöfer, in varsta de 74 de ani, este un renumit jurnalist german, care a calatorit prin Turcia la Mosul, cel mai mare oras ocupat de ISIS.

Ziaristul intentioneaza sa publice un rezumat al celor 10 zile in interiorul Statului Islamic.

Vorbind pentru site-ul Der tz, Todenhöfer a dezvaluit ca a stat in acelasi hotel cu James Foley, jurnalistul american care a fost decapitat in august.

“Bineinteles ca am vazut video-ul brutal, teribil si aceasta a fost una dintre marile mele preocupari in timpul negocierilor: cum sa evit sa am aceeasi soarta”, a spus jurnalistul.

Dupa ce a ajuns pe teritoriul ISIS, Todenhöfer spune ca cea mai puternica impresia a fost aceea ca “ISIS este mult mai puternica decat credem noi”. Ziaristul a precizat ca acum zona controlata de Statul Islamic “are dimensiuni mai mari decat Marea Britanie” si este sustinuta de “un entuziasm aproape extatic, pe care nu l-am mai intalnit in nicio alta zona de razboi”.

“In fiecare zi, sute de luptatori care vor sa se alature cauzei sosesc din toate colturile lumi. Pentru mine acest lucru este de neinteles”.

Todenhöfer sustine ca s-a deplasat printre luptatorii ISIS si le-a observat conditiile de viata si echipamentul.

Pe pagina sa de Facebook, acesta a postat imagini care arata mitraliere nemtesti in mainile luptatorilor.

Luptatorii ISIS dorm in baraci formate din casele distruse de bombardamente, aproape 5000 in Mosul. Aceasta sunt atat de larg raspandite in Mosul incat daca Statele Unite ar vrea sa le bombardeze “ar trebui sa transforme tot Mosulul in ruine”.

Ziaristul german spune ca ISIS nu poate fi invins prin intermediul atacurilor aeriene de catre statele occidentale. “Cu fiecare bomba aruncata care atinge un civil, numarul teroristilor creste”.

Statul Islamic a muncit mult pentru a deveni un “stat functional”. Todenhöfer spune ca gruparea are “un sistem social”, “un sistem educational” si, surprinzator, planuri de a oferi educatie fetelor.

Cel mai ingrijorator, spune jurnalistul, este ca luptatorii ISIS sunt de parere ca “toate religiile care sunt de acord cu democratia trebuie sa moara”.

Todenhöfer explica faptul ca cea mai comuna idee in randul luptatorilor ISIS este ca “vor sa cucereasca lumea”. Singurele religii care vor fi crutate sunt cele “din carte”- evreii si crestinii.

“Aceasta este cea mai mare strategie de curatare religioasa care a fost vreodata planificata in istoria omenirii”, a spus jurnalistul pentru RTL.

Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-international

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.