Victoria Duțu -expozitie Viena- Ambasada Română-în onoarea Zilei Europei 2013!

victoria-dutu-sanremo-4-012Ambasadoare ale culturii românești  

 

Viena 9-12 Mai 2013

Zilele  Europei

Galeria de Arta VICTORIA DUTU

 

 

 

http://victoritadutupicturidevanzare.wordpress.com/

www.victoritadutu.wordpress.com

www.vicdutu.wordpress.com

victoria-dutu-picturi-de-vanzare-010victoritadutu@yahoo.com

0740.27.99.08

 

 

 

.

ELISABETA IOSIF – MAI, LUNA FLORILOR, A SĂRBĂTORII PĂCII ŞI A CULTURII EUROPENE

Informatii despre autor: Elisabeta Iosif       

Viena, 9 Mai – Ziua Uniunii Europene

Dacă în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman propunea la Paris stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, în viziunea sa, ziua de 9 mai constând în crearea unei instituţii europene, care să centralizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel, (această dată constituind în secolul trecut piatra de temelie a Uniunii Europene), nici nu se gândea, că în secolul al XXI-lea ea va căpăta şi valenţe culturale.

Zilele Culturale ale Europei, (începând cu „Ziua Europei”) sunt considerate la Viena o importantă ocazie de întâlnire şi de manifestare pe coordonate artistice a diferitelor formaţii europene şi se derulează aproape toată luna mai. Mii de turişti veniţi de pe continent dar şi din toată lumea sunt invitaţi la concerte, spectacole în aer liber, la vizitarea monumentelor Vienei, la peste cele şaptezeci de muzee şi case memoriale, palatele imperiale, adevărate muzee de artă, fiind pe primul loc. În Piaţa Sfântul Ştefan, în faţa impunătoarei catedrale, tineri îmbrăcaţi în costume de epocă te invită la concertele Mozart sau la manifestările culturale în aer liber din Parcul oraşului, parcul având la intrare o statuie aurită a idolului Vienei, Johann Strauss.

UNIFERO la Viena

Am sosit la Viena pe 8 mai, 2013. Aici, între 9-12 mai, s-au desfăşurat lucrările Conferinţei Internaţionale a Femeilor, UNIFERO, sub conducerea şi organizarea preşedintei, Smaranda Livescu (SUA). Eram invitată la această manifestare de o deosebită importanţă, pentru problemele femeilor din acest secol. Lucrările ce s-au prezentat au pus în prim-plan preocupările cu care se confruntă familia, copiii, femeile din acest deceniu. Au fost dezbateri remarcabile şi au avut loc lansări de carte de excepţie.

Am reţinut câteva gânduri impresionante, spuse din inimă de preşedinta UNIFERO, Smaranda Livescu: „Viena a fost şi rămâne o experienţă. Chiar dacă doar de trei sau patru zile, familia UNIFERO creşte în bine, network-ul între diferite colţuri ale lumii populate de noi se măreşte. Drag mi-a fost să fim împreună şi să arătăm că „România este a tuturor acelora, care o iubesc necondiţionat”. Şi Viena ne-a iubit necondiţionat…

Viena, 10 Mai, la Ambasada Română

Ziua de 10 mai 2013 s-a desfăşurat la Ambasada Română din Viena împreună cu participanţii la Conferinţa Internaţională UNIFERO. Ambasador, Silvia Davidoiu şi Smaranda Livescu, Preşedinte UNIFERO au marcat nu numai Ziua Europei ci şi faptul că Ambasada a devenit „un pol al românismului” (Silvia Davidoiu), fiind prezenţi reprezentanţi ai asociaţiilor din Diaspora şi ai Mass Media din România, Austria, SUA, Franţa, Italia, Anglia, Germania. Evenimentul a fost marcat de o expoziţie de pictură – remarcabile fiind lucrările pictoriţei – poete, prof. Victoriţa Duţu şi cele premiate de un juriu Unifero, printre care ale elevului Daniel Iftode, dar şi de costumele populare româneşti din Bucovina.

Viena, 11 Mai, la „Poarta Maramureşeană” din Parcul Böhmischer Prater

România a fost prezentă in data de 11 mai şi în parcul Böhmischer Prater, la “Poarta maramureşană” (instalată acolo din 2007), cu un program cultural oferit de formaţii din judeţul Alba, de grupurile folclorice din România şi Austria şi cu expoziţii de artă în aer liber. Astfel, Primăria sectorului 10 din Viena, Ambasada României la Viena, Asociaţia „Cercul cultural româno-austriac Unirea”, preşedinte Ioan Godja, (Radio TV Unirea), împreună cu Uniunea Internaţională a Femeilor Române (UNIFERO) au organizat Ziua Europei, creându-se noi legături socio-culturale. Din păcate, ploaia nu a lăsat manifestarea să se desfăşoare toată ziua.

*

Aceste zile petrecute în capitala Austriei ne-au îmbogăţit spiritual. A fost nu numai o experienţă, ci şi o călătorie, o afirmare sub cerul Vienei, mereu schimbător dar fascinant. A existat, însă şi o acumulare a „ceva” inexplicabil din ritmul existenţei acestei capitale europene, uneori impalpabil, greu de transmis doar prin cuvânt, poate, printr-o carte. A fost o călătorie în timp dar şi în prezent. Cezar Petrescu spunea că „o călătorie formează uneori omul mai mult decât de trei ori acelaşi timp de învăţătură. Pentru un scriitor, un artist sau pentru o personalitate, îmbogăţirea aceasta spirituală echivalează cu o a doua naştere a puterii sale de creaţie”.

Elisabeta IOSIF

Viena – Bucureşti

mai 2013

 http://confluente.ro/Eveniment–Comemorari/Elisabeta_iosif_mai_luna_fl_elisabeta_iosif_1369206611.html

Trei zile romanesti la Viena, in onoarea Zilei Europei 2013!

Cele 3 zile romanesti de la Viena au debutat  în ziua de 10 mai 2013 cu deschiderea lucrărilor Conferinţei Uniunii Internaţionale a Femeilor UNIFERO, desfăşurată la Ambasada României  in Austria. Debutul evenimentului l-a constituit prezentarea participantilor care a fost facuta intr-un stil spumos si lejer de catre  doamna profesor Smaranda Livescu, fondatoarea UNIFERO, care prin sensibilitatea si personalitatea sa a creat o atmosfera calda si cordiala, extrem de prietenoasa. Dupa prezentarea participantilor, de fapt, a participantelor, personalitati din elita feminina a culturii romanesti din Romania si din strainatate, şeful misiunii diplomatice, doamna ambasador Silvia Davidoiu a susţinut o alocuţiune de bun venit si de apreciere a activitatii organizatiilor romanesti.

Un moment deosebit de emotionant a fost creat de micuta Ioana Barbuliceanu, sosita la Viena tocmai din Costinesti, pentru a transmite mesajul de salut al copiilor romani. Cu un glas cald, dar ferm in delicatetea lui, a inceput sa cante Imnul National al Romaniei… emotia creata intregii asistente a fost sublima, vizibila in lacrimile celor care ascultau, in piciore, aprope cu piosenie…

Dupa acest moment inaltator si patriotic, la sesiunea de deschidere au mai luat cuvântul prof. Paraschiva Abutnaritei, dr. Iordan Gogleaza, Carmen Costescu, Silvia Dumitrache, reprezentanţi ai primăriilor din Iaşi, Vatra Dornei şi Alpharetta (SUA), cat si reprezentantele filialelor UNIFERO si altor organizatii de femei romance din Italia, Anglia si Austria. In acelasi timp  a fost citit si salutul  ambasadorului român la Praga, doamna Daniela Gâtman.

Remarcabila, la acest eveniment, a fost grija deosebita pentru promovarea copiilor şi adolescenţilor romani, talentati.  Astfel asistenta a avut posibilitatea sa admire picturile din expoziţia vernisata in aula ambasadei, a tinerilor  care s-au înscris la concursul UNIFERO, ale caror lucrari s-au aflat la loc de cinste linga acelea ale pictoritei deja de renume Victorita Dutu, Bucuresti si a elevului artist Daniel Iftodeanu, Botosani.  In acelasi context, au fost ascultate cintaretele eleve Morena Bancescu si Ioana Barbulicean. Cantecul „ROMANI PENTRU ROMANI” pe versurile poetului Adrian Paunescu, in acordurile muzicale ale lui Andrei Paunescu, a fost interpretata  tot de micuta Ioana.

Au fost decernate premii pentru concursurile de creaţie literară şi de artă plastică.

O apreciere deosebita trebuie acordata elegantei desfasurarii evenimentului, care a fost urmat de o masa festiva.

Lucrările conferinţei au continuat la A&O Wien Stadthalle, prelungindu-se pana seara tarziu, ca urmare a interesului participantelor fata de subiectele prezentate., despre Femeile Romane– active pentru apărarea drepturilor omului şi păcii, Educaţia continuă – o nouă şansă, Tineret, copii singuri, mame dezrădăcinate si altele.

O alta surpriza deosebita a acestei zile a fost creata de Preşedintele Asociaţiei „Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA” domnul Ioan Godja, care in finalul lucrarilor  conferintei UNIFERO si Mesei Rotunde, a oferit in onoarea marilor doamne ale spiritualitatii romanesti, un recital de vioara sustinut de tanarul violonist de exceptie, Tudor Andrei , care reprezinta tara cu onoare la Viena. In final, mai ales, in onoarea senioarelor doamne cu spirit tanar,  s-a ciocnit un pahar cu vin romanesc. In acest timp au fost recitate poezii ale creatoarelor Ionela Flood din Anglia si Gabriela Costescu din Sighisoara, au fost prezentate aparitii noi de carte ale membrelor UNIFERO (Sisila Duldurescu, Paraschiva Abutnaritei, Aldona Patras, Violeta Gherman, Smaranda Livescu, Madeleine Davidzon, Elena Saffer). Au fost de asemenea prezentate revistele Cetatea lui Bucur, Creneluri Sighisorene si top BUSINNESS, ziar care apare lunar in Austria. In timpul concertului de vioara, doamna ing. CARMEN CHIOREAN, reprezentanta a renumitei fabrici de instrumente muzicale, „HORA”din Reghin, a daruit 3 viori pentru a oferi o sansa copiilor romani talentati, dar defavorizati.

La aceste evenimente au mai fost prezenti reprezentanti ai unor organizatii (CREED din Romania, ADRI din Italia, Centrul Cultural din Koln), ai presei din Romania si din Diaspora, alaturi de reprezentantele delegate ale „Departamentului politici pentru rela ț ia cu Românii de Pretutindeni” din cadrul MAE. Trebuie sa remarcam prezenta echipei de realizatori de la TVR International, condusa de doamna director Beatrice Comanescu, cat si a jurnalistilor Mihai Anthony din Viena, corespondent al postului RadioTv Unirea si al ziarelor romanesti Vocea Ta,  Adevarul si Cronica Romana, Ionica Armanca din Viena, corespondent al postului RadioTv Unirea si al ziarelor Vocea Ta, Top Business si Napoca News.

Reportaj de Ionica Armanca

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.