Parinti si copii celebri

Compozitori contemporani ai Rusiei

Igor Nikolaev s-a nascut în familia poetului rus Iurii Nikolaev, pe 17 ianuarie 1960, în orasul Holmsk (regiunea Sahalin). În 1974 termina Scoala de Muzica cu specializarea vioara si intra la Scoala de Muzica din Sahalin, la clasa Teoria muzicii. La 15 ani, Igor Nikolaev pleaca din Sahalin la Moscova , unde îsi continua studiile la Conservatorul P. I.Ceaikovski. În 1978, în familia lui Igor si a sotiei sale Elena, se naste fiica lor, Iulia.
Începând cu anul 1980, Igor Nikolaev este pianist si aranjor în ansamblul Allei Pugaciova. În acelasi an a absolvit Institutul de Cultura, Departamentul de Estrada.
Nu dupa mult timp, în 1983 Alla Pugaciova interpreteaza primele piese compuse de Nikolaev, “Aisberg” si “Spuneti, pasarilor”. În 1986 îsi începe cariera solo cu piesa “Moara” si de aici încolo succesul nu-l mai paraseste pe artistul, textierul si compozitorul Igor Nikolaev.
În 1987 apare primul sau album solo si împreuna cu Alla Pugaciova merge în turneu în Japonia la invitatia cântaretei japoneze Tokiko Kato, care a si interpretat piesa compozitorului tradusa în japoneza “100 de prieteni”. De asemenea, în 1988, Igor Nikolaev în duet cu trupa Roxette sustin finalul ceremoniei de acordare a premiilor muzicale Grammis din Suedia.
Înca dupa un an, este implicat într-un proiect muzical ruso-american cu ocazia caruia cântareata Cyndi Lauper din SUA vine în Uniunea Sovietica si înregistreaza împreuna cu Nikolaev piesa „Cold Sky”. Ulterior colaboreaza cu Liz Nilson, Tommy Korberg, Benny Andersson (ABBA), Toto Cotugno s. a. Igor Nikolaev scrie piese pentru cei mai de seama artisti ai Rusiei, obtine numeroase premii pentru compozitie si interpretare, iar în 2001, prin decretul Presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a fost distins cu titlul de Artist Emerit al Federatiei Ruse. Dintre albumele sale amintim:
1987 – “Mill”
1989 – “The Kingdom of Carnival Mirrors”, Suedia
1989 – “Fantasy”
1991 – “Miss Separation”
1992 – “Dolphin and Mermaid”
1994 – “Raspberry Wine”
1995 – “Let Us Drink to Love”
1997 – “Fifteen Years. The Best”
1998 – “Igor Nikolayev -98”
2000 – “The Broken Cup of Love”
2001 – “My Most Beloved”
2001 – “Daughter :and me” (featuring J. Nikolayeva)
2002 – “Forgive and Let Go”
2003 – “The Best for You”
2003 – “Five Reasons”
2003 – “On the Magazine’s Cover”
2004 – “Million of Beautiful Women”
2004 – “Hello”
2004 – “DVD Video”
2006 – “You Are So Beautiful”
2008 – “Igor Nikolaev: Favorite Collection” mp3.
Compozitorul participa la nenumarate proiecte de televiziune, sustine turnee atât pe întregul teritoriu al Rusiei cât si în afara ei. În 1997, la New York, pe arena Madison Square Garden, are loc premiera spectacolului sau “Delfinul si Sirena”, iar 10 ani mai târziu revine în metropola americana cu un nou concert în teatrul Millenium.
În 2006 i se acorda Ordinul de Aur pentru merite deosebite si Ordinul pentru Cultura Petru cel Mare I. De-a lungul anilor Nikolaev obtine premiile: Compozitorul anului, Poetul anului, Piesa anului, Duetul anului, Tatal anului sau Perechea anului – pentru Dragoste. Compozitorul este printre cei ale caror nume apare pe Aleea Celebritatii din Moscova. În 2007 apare filmul “Say it in Russian” regizat de Jeff Celentano la casa de productie Imperia Entertainment, a carui coloana sonora îi apartine lui Nikolaev. Filmul hollywoodian obtine mai târziu 11 premii internationale care îi certifica valoarea.
La începutul lui 2009 Igor Nikolaev concerteaza în SUA alaturi de Iulia Proskuryakova (actuala sa sotie) si Julio Iglesias Jr.
Pentru a nu se abate de la regula, fiica maestrului, Iulia Nikolaeva în vârsta de 34 de ani, crescuta alaturi de mama la Miami, a urmat cariera tatalui si a devenit la rândul ei compozitoare si interpreta.
Oameni meniti sa lase ceva în urma, constienti sau nu de valoarea lor, ne bucura sufletele cu nesomnul creatiilor sale, cresc si marcheaza generatii, iar traditia rusa ne dovedeste ca stie sa-si protejeze personalitatile culturale, sa le conserve si sa le ridice la cel mai înalt nivel.

Eu stiu ca voi pleca din lume (adaptare dupa Iurii Nikolaev)

Eu stiu ca voi pleca din lume –
Sub Luna sunt un trecator,
Dar mângâiat de-un singur dor:
Nu am trait întâmplator,
Am fost un sprijin pentru oameni,
Si nu un simplu calator.

Tatiana Scurtu-Munteanu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.