Festivalul International de Poezie si Epigrame ROMEO SI JULIETA LA MIZIL

Festivalul International de Poezie si Epigrame

ROMEO SI JULIETA LA MIZIL

Editia a V-a, 2011-2012

Invitat de onoare:

Acad.prof.univ.dr. SOLOMON MARCUS

Înscrierile pe: http://www.romeojulietalamizil.ro

FARA TAXA DE ÎNSCRIERE!

De-a lungul celor patru editii au fost prezenti în juriu sau ca invitati la premiere:

prof. univ.dr.Stefan Cazimir, Alexandru Mironov, Corneliu Leu, conf.univ.dr.Daniel Cristea Enache, Mircea Ionescu Quintus, Mircea Dinescu, Mihai Stanescu, conf.univ.dr.George Stanca, dr. Elis Râpeanu, Sorin Rosca Stanescu, Efim Tarlapan, George Corbu, prof.univ.dr.ing.Corneliu Berbente, prof.univ.dr. Constantin Titus Vîjeu, prof.univ.dr. Alexandru Sonea, prof.univ.dr. Vasile Avram, Dan Lupescu, Lucian Manailescu, Nicolae Dragos, insp.sc. în MECTS Doru Dumitrescu. insp.sc.general Nicolae Angelescu, insp.sc.gen.Gheorghe Borovina, Emil Proscan, primarul Mizilului, insp.sc.gen.Gheorghe Matei, col.dr. Aurelian Ranetti, Daniela Vladescu, Ion Longin Popescu, Lucia Olaru Nenati, Aurel Antonie.

Conf.univ.dr. Daniel Cristea-Enache:

“Departe de a avea un iz provincial, cu veleitari si mediocritati, manifestarea aceasta cultural- competitionala respira valoare, originalitate, talent individual. Participantii (fie ei tineri maturi ori batrâni cu vitalitate) au sansa lor; iar scriitorii buni, indiferent de generatie, sunt miza noastra. Ma refer în special la sectiunea poemelor de dragoste, de un foarte bun nivel în ansamblu, si cu câteva individualitati poetice deja conturate. Am citit cu reala surpriza si cu efectiva încântare texte publicabile în orice publicatie culturala centrala. Literatura actuala, scrisa de oameni tineri si foarte tineri, da semne de vitalitate (si) la Mizil. Felicitari asadar participantilor si   organizatorilor, cu o mentiune speciala pentru sufletul manifestarii: Laurentiu Badicioiu.”

 Prof.univ.dr. Stefan Cazimir:

“Festivalul de la Mizil ? Un zâmbet si o floare…”

Mircea Ionescu Quintus:

“Festivalul de la Mizil devine unul tot mai cunoscut iar Mizilul

capata notorietate culturala.”

George Stanca, lect. univ. dr., jurnalist, scriitor:

Multe manifestari locale am parcurs eu prin Tara. Chiar si prin lume. Si, iata, nu stii unde si când te calca tancul: mi-a cazut draga de tot, irevocabil, manifestarea de la Mizil. Editia din 2010. Cu mirificul pesonaj centenar care ilustreaza – scuzati expresia oximoronica – junimea senectutii, dl. Mircea Ionescu Quintus; cu clasicul prozator mereu polemic si energetic Corneliu Leu; cu neastâmparatul poet-sansonetist mai nou viticultor Dinescu. Glumind, „Romeo si Julieta la Mizil” poate sa revolutioneze cultura clasica… aducând-o la cea mioritica. Ei, amorezii shakespearieni încep sa deruteze lumea, sa para a nu fi din romantica cetate Verona, ci din idilica urbe Mizil. Nu veronezi, ci mizileni. Oricum, acest coup de foudre al meu cu festivalul, mi-a dovedit, a nu stiu câta oara, si o afirm cu ciuda bucuresteneasca, faptul ca Provincia e Capitala tarii. Nu Bucurestiul parvenitilor. El ramâne doar o mica provincie orientala, îl putem numi Manelemburg, în care se zbenguie politruci mediocri.”

Dr. Elis Râpeanu:

Prin acest festival Liceul „Grigore Tocilescu” transforma un fost târg, azi oras, în capitala umorului românesc, a epigramei scrise în limba lui Eminescu. Statiunea Busteni, cu „Salonul umorului” si Mizilul cu „Romeo si Julieta la Mizil ”, tin sus, la ora actuala, drapelul istetimii prahovene.

Mihai Stanescu:

Va multumesc pentru invitatie! Mi-a facut mare placere.”

Corneliu Leu:

“[…]Tin sa subliniez ca eu ma simt angajat fata de dumneavoastra, fata de acest oras, fata de liceul „Tocilescu”.[…]Numai faptul ca acest festival-concurs se petrece la Mizil , nu e o samânta de umor? Mizilul, indiferent de orânduire, indiferent de orientare politica, de doctrina politica, merge înainte în politica si cultura româneasca.”

Sorin Rosca Stanescu

“Sunt încântat ca, în fine, am prilejul sa fiu la acest festival.”

Dan Lupescu, Craiova:

“Poposesc în premiera absoluta (pentru mine) în blajinul oras Mizil – unul dintre cele doua în care nu ajunsesem pâna acum (celalalt fiind Salajul). Îngaduiti-mi, dragi prieteni tineri, dar si în floarea vârstei, si va marturisesc urmatoarele: Grigore Tocilescu, plecat de pe aceste plaiuri mirifice, este o personalitate de exceptie a lumii românesti si europene. Urbea Dumneavoastra este luminata de un alt Om daruit de Dumnezeu, om al Faptei, primarul Emil Proscan. Pe cât de curat si încântator, Mizilul este orasul domnitelor si doamnelor frumoase.”

Gheorghe Borovina, inspector scolar general:

30.01.2011-zi a amintirilor din copilarie. De fiecare data revin cu placere în orasul copilariei mele; aici ma simt întotdeauna acasa. Urez colectivului didactic din Liceul „Grigore Tocilescu” sanatate, putere de munca si o asteptata revedere în 2012.

Prof. Nicolae Angelescu, fost inspector scolar general

Sunt impresionat de ceea ce am gasit în Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”. Ma informasem pe internet, stiam despre dimensiunea evenimentului, dar ceea ce am trait la Mizil , în acest liceu, întrece asteptarile pe care oricum le aveam în legatura cu „întâmplarea” în care am fost si eu „personaj”.

Prof. Doru Dumitrescu, inspector general în MECTS, nascut la Mizil

Cu veneratie pentru educatorii din trecut, pentru Mizil, liceul meu de suflet, pentru ceea ce au realizat în aceasta zi sfânta pentru încalzirea sufletului si a spiritului.”

Prof. Gheorghe Matei, fost inspector scolar general, nascut la Mizil

Daca Geo Bogza, oprindu-se doar 175 de minute la Mizil , a scris o memorabila pagina de istorie a acestuia, am convingerea ca si Concursul “Romeo si Julieta la Mizil “, trecând de cea de-a III-a înfatisare si crescând valoric si organizatoric de la o editie la alta, a devenit deja o frumoasa si emblematica traditie a urbei.

Prof.univ.dr. Lazar Avram, Ploiesti

Et in Arcadia ego!”

Bravos mizilenilor, bravos organizatorilor!

Vasile Larco, Iasi:

“Fiind pentru a doua oara la Mizil si la a 3-a participare al concursul „Romeo si Julieta la Mizil ”, nu pot sa fiu decât onorat. Organizarea si desfasurarea festivalului au fost impecabile.

Lucia Olaru Nenati

“Am ajuns, iata, si la Mizil , unde în acesti ani îmboboceste un nou festival literar datorita unor oameni ai energiilor adunate.”

Aurel Antonie, Craiova:

“Impresionant. Nu credeam ca la un festival de poezie sa vina atâtia iubitori ai acestei nobile arte. De vina sa fie organizatorii, primarul…”

Ion Popescu Longin :

“Este remarcabil ca un orasel de provincie, unde ai putea crede ca nu se întâmpla nimic, a fost capabil de o astfel de demonstratie de forta culturala si organizatorica, în niste zile când cultura este trecuta pe linie moarta de guvernantii absorbiti de criza economica. Vom cita una dintre epigramele premiate, semnate de bucuresteanul Laurentiu Ghita:

Emil Proscan, primarul Mizilului

În orasul Mizil au loc doua festivaluri literare anuale, ambele aflate la editia a IV-a: „Romeo si Julieta la Mizil ” si „Agatha Bacovia”. Tin sa va spun ca nici pe dl. Director Victor Minea, nici pe dl. prof. Laurentiu Badicioiu, nici pe noi nu ne obliga nimeni sa facem ceea ce vedeti. Calitatea textelor lirice a fost peste asteptari. Am remarcat, ca membru al juriului, acest aspect. Resimt totusi un sentiment de nedreptate fata de cum este perceput Mizilul în tara. Ceea ce i se întâmpla orasului meu se întâmpla si cu receptarea imaginii României în strainatate.

Sper acum ca toti cei dornici de senzatii tari, în sens negativ, în legatura cu Mizilul, sunt dezamagiti. Îi felicit pe organizatori si sunt bucuros ca Mizilul creste an de an si din punct de vedere cultural. Si acest festival este un argument.

Prof.univ.dr. Alexandru Sonea, Bucuresti:

Felicit conducerea Liceului ca a reusit sa organizeze un asemenea eveniment, deoarece este foarte greu sa reunesti asemenea personalitati din domeniul filologiei si nu numai. În asemenea situatii este mai bine sa taci decât sa vorbesti. Felicitari Directorului si colaboratorilor.

Victoria Milescu, Bucuresti:

“Festivalul de la Mizil este cel mai democratic si mai corect din câte cunosc la ora actuala. Lucrarile se trimit sub un motto, iar la concurs pot participa tineri… de toate vârstele si din toate tarile. Concursul de la Mizil da sanse egale tuturor condeierilor, aliniind la start, într-o întrecere olimpica si olimpiana, reprezentanti din toate generatiile.”

Nicolae Ionita, Ploiesti:

“M-am întors de la Mizil cu senzatia ca am revenit din capitala culturala a judetului Prahova.Va felicit pentru extraordinara performanta, de a organiza o manifestare culturala de exceptie. Sunt sigur ca Ion Luca Caragiale, care a participat la manifestarea dumneavoastra prin COLECTIA CARAGIALE, cea mai mare colectie din lume de portrete ale unei personalitati a culturii universale, ne-a privit, de acolo de sus, cu mândria ca este prahovean.”

Laurentiu Ghita, Bucuresti:

“Acest festival poate fi dat ca exemplu oricui, pentru organizare, pentru transparenta, pentru modul în care face rost de resurse, pentru promovare. Bravo organizatorilor sufletelor acestui festival si sa speram ca vom ajunge la a 100-a editie. Un oras mic cu suflet mare!”

Închei cu speranta ca nu am transmis lucruri neesentiale,

Al Dvs.,

prof. Badicioiu, coordonatorul proiectului

http://www.romeojulietalamizil.ro

REGULAMENTUL

FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE POEZIE SI EPIGRAME

ROMEO SI JULIETA LA MIZIL”

ED. A V-A, 2011-2012

FARA TAXA!

Mizilul!… Asezata la poalele Tohanilor, celebre podgorii, aceasta urbe – o gradina – se rasfata cu multa cochetarie pe o pajiste plana, asupra careia bate soarele în plin de cum rasare si pâna apune, iarna si vara. Rar se gaseste o panorama asa de placuta si atât de luminata: la miazanoapte, trâmba podgoriilor aci aproape, si mai sus, în departare, treptele din ce în ce mai azurii ale Carpatilor; la miazazi, câmpia vasta, care se-ntinde, usor povârnita, pâna departe-n Dunare. La spate, cea din urma treapta a muntilor; în fata, netarmurita zare a câmpiei. Se poate zice ca Mizilul este poarta Baraganului.” I.L Caragiale, O zi solemna

SECTIUNILE CONCURSULUI:

POEZIE –patru poezii

EPIGRAME –patru epigrame

La concurs pot participa tinerii români de… orice vârsta si de pretutindeni !!!

ÎNSCRIERE: 30.09.2011– 30.12 2011.

Înscrierea se face pe http://www.romeojulietalamizil.ro sau prin posta, pe adresa liceului:

prof. Laurentiu Badicioiu, Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, str. N.Balcescu, nr.131, Mizil, Prahova, cod 105800, cu mentiunea: pentru „Romeo si Julieta la Mizil”, ed. a V-a.

PREMII TOTALE: 4000 DE LEI

Toti participantii si profesorii îndrumatori primesc diplome si adeverinte de participare. Dupa premiere editam Antologia cu textele selectate ale concursului si o trimitem prin posta celor selectati de juriul festivalului.

La sectiunea Epigrama tema impusa – MIZILUL – este pentru o singura epigrama.

Sugestii beletristice: Geo Bogza, 175 de minute la Mizil, I.L Caragiale, O zi solemna, George Ranetti, Romeo si Julieta la Mizil. Textele mentionate sunt pe http://www.romeojulietalamizil.ro

Celelalte trei epigrame au teme libere. Textele nu trebuie sa fi fost publicate pâna la data premierii, adica 30.01.2012. Un motto trebuie adaugat în FISA DE ÎNSCRIERE pentru ca, numai ulterior jurizarii, concurentul sa poata fi identificat.

Precizam ca, pentru cei care nu au internet, materialele pot fi trimise prin posta (adresa este mentionata mai sus), semnate cu un motto, în acelasi plic introducându-se înca un plic închis, pe care va fi scris acelasi motto, în interiorul caruia va fi fisa de înscriere Aceasta contine adresa, telefonul, ocupatia si CNP-ul participantului.

Jurizarea în ianuarie 2012; Premierea pe 30.01.2012, la Mizil, în Sala de Festivitati a Liceului „Gr.Tocilescu”.

COMPONENTA JURIULUI:

Sectiunea Epigrame:

Prof. univ.dr.ing. Corneliu Berbente – vicepresedintele Clubului „Cincinat Pavelescu”

Corneliu Leu, prozator si jurnalist, administrator al portalului cultural http://www.cartesiarte.ro

George Corbu, presedintele Uniunii Epigramistilor din România

Ion Busuioc, epigramist

Ioan Toderascu, epigramist

Sectiunea Poezie:

Conf. univ.dr. Daniel Cristea Enache, critic literar, scriitor

Victoria Milescu, poeta, jurnalista

Emil Proscan, primarul orasului Mizil, editor, scriitor

Conf.univ.dr. George Stanca, scriitor

Prof.univ.dr. Constantin Titus Vîjeu, critic de arta, scriitor

Coordonator proiect: prof. Laurentiu Badicioiu

Mail: badicioiu_laurentiu@yahoo.fr http://www.romeojulietalamizil.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.