SUB EGIDA LIGII SCRIITORILOR S-A INFIINTAT PRIMA BIBLIOTECA PRIVATA DIN BANAT

La initiativa Societatii literar-artistice „Sorin Titel” din Banat, condusa de scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, membru al Ligi Scriitorilor, filiala Banat, in colaborare cu scriitorul Al. Florin Tene, presedintele Ligi Scriitorilor Romani, a luat fiinta prima biblioteca privata din Banat, sub genericul „CASA CARTI – CASA DARIA”, in localitatea Mehadia, strada Padurii nr. 389, jud. Caras-Severin, unde se afla castrul Praetorium, la 29 km distanta de Orsova si 80 de km. de Caransebes.

La inaugurarea bibliotecii au participat: primarul localitati Iancu Panduru si un numar important invitati din Timisoara, Cluj-Napoca, Resita,  participanti din Mehadia si  localitatile limitrofe, inclusiv dr. Alexandru Nemoianu, din Jackson, Michigan, USA, care a spus: „Acesti copii prezenti aici vor putea povesti copiilor lor despre inaugurarea Bibliotecii si astfel va intra in memoria colectiva a comunitatii si prin aceasta in vesnicie”.

Biblioteca isi propune sa deserveasca in mod gratuit cititorii, de orice varsta, cu osebire copii din familiile nevoiase. Pana in prezent la constituirea fondului de carte au contribuit numeroase personalitati din domeniul culturii si artei, membri Ligi Scriitorilor si ai Uniuni Scriitorilor, enumeram cativa dintre acestia: Lica Vostinaru, din Timisoara, scriitorul Ion Marin Almajan, din Timisoara, scriitorul Dumitru Velea, din Petrosani, prof. Ion Ciorobara din Lugoj, ziaristul Doru Dinu Glavan, redactor sef al Radioului din Resita, Ion Velica, din Petrosani, doctor Carmen Nemoianu din Timisoara, prof. Eva Gavrilescu, scriitorul Al. Florin Tene, Petre Birou, din Hunedoara, dr. Ionut Tene, Petre Petria din Rm. Valcea, Constantin Toni Dartu din Iasi, etc. Actiunea de strangere de carti continua prin filialele Ligi Scriitorilor.

Noi initiative a Ligii Scriitorilor Romani

In programul de perspectiva a Ligii Scriitorilor este prevazut ca in anul 2011 sa se infiinteze un lant de astfel de biblioteci in localitatile mai izolate de pe teritoriul tarii si in comunitatile romanesti mai numeroase de pe mapamond. La aceasta actiune vor contribui membri filialelor noastre. Tot in acest context, la propunerea medicilor-scriitori, membri ai Ligi Scriitorilor, care au cabinete particulare incepand din acest an, membri organizatiei noastre vor beneficia de consultatii gratuite.

Trebuie mentionat ca scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu editeaza periodicul social-cultural „Vestea” in care se promoveaza creatiile literare ale membrilor Ligii Scriitorilor.  Prin acest mod scriitorii clujeni sunt cunoscuti si in acea zona de tara. In trimestrul unu din acest an va apare o noua revista, sub egida Ligi Scriitorilor Romani, coordonata de Nicolae Danciu Petniceanu si Al. Florin Tene, care se doreste sa fie, in conditiile fenomenului de globalizare, un tezaur sau „lada de zestre” a spiritualitati romanesti din toate timpurile.

Al. Florin TENE
Presedintele Ligi Scriitorilor Romani
Ianuarie 2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.