Mihaela CD: 1 DECEMBRIE- ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI!

Recepția oferită de CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA MONTREAL 

Când am plecat din România, noi am luat țara cu noi în suflet, am îngrijit-o și am crescut-o în inimile și în comunitățile noastre și astfel în fiecare oraș unde trăiesc români este o mică Românie!

Comunitatea românilor din Montreal și împrejurimi este una dintre cele mai active și perene comunități asemeni unui arbore având rădăcini puternice dar și vlăstari plini de vigoare și speranță. Românii de aici nu și-au uitat graiul, datinile și portul.

Cu ocazia Zilei Naționale a României am răspuns cu bucurie invitației Excelenței sale, doamna consul Cristina Marinescu, Gerant interimar la Consulatul General al României la Montreal împreună cu Reprezentantul României în Consiliul Organizației Internaționale a Aviației Civile, domnul Aleodor Frâncu de a participa la recepția organizată de Consulatul General al României la Montreal, în salonul Delegațiilor din sediul ICAO la Montreal. La eveniment au participat numeroase personalități ale comunității noastre precum și înalți demnitari, reprezentanți ai guvernului provincial, ai municipalității și diplomați străini. Am trăit momente emoționante ascultând imnul național al Canadei și imnul național al României după care au urmat câteva luări de cuvânt  ce au brodat elegant solemnitatea evenimentului.

Primul care a luat cuvântul a fost Reprezentantul României în Consiliul Organizației Internaționale a Aviației Civile, domnul Aleodor Frâncu. În cuvântul său  domnul Aleodor Frâncu a subliniat importanța  actului Unirii din 1918 punând un accent deosebit asupra memorabilului zbor de la Iași la Blaj, care transporta actul de acceptare  și confirmare al  Unirii,  un zbor de mare importantă istorică care dacă nu ar fi existat probabil că istoria  ar fi  urmat alt curs, fiind un  ger năprasnic, o iarnă foarte grea, stratul de zăpada fiind foarte mare iar transportul în alt mod nu ar fi fost posibil.

Excelența sa, doamna consul Cristina Marinescu a amintit celor prezenți despre  lupta străbunilor și jertfa înaintașilor pentru unire și pentru apărarea țării,subliniind faptul că avem o datorie morală de a ne apăra țara și neamul, de a  duce mai departe ceea ce au înfăptuit bunicii și străbunicii noștri.

Printre alte luări de cuvânt la fel de  emoționante și de solemne, s-a aflat și cuvântul  doamnei Magda Popeanu, Consilier municipal în districtul Cote-des-Neiges, membră a Comitetului Executiv, care a vorbit  despre integrarea românilor în spațiul canadian și despre aportul românilor, fiind parte din mozaicul cultural ce a  ajutat  la dezvoltarea metropolei Montreal.

Un frumos moment artistic precum Balada lui Ciprian Porumbescu ne-a făcut să vibrăm împreună cu strunele viorii și ne-a oferit un motiv în plus să fim mândri că suntem români.Un bufet cu nenumărate preparate culinare din care nu au lipsit nici tradiționalele sărmăluțe,cârnăciori sau zacusca românească a fost oferit spre deliciul invitaților alături  de un pahar de vin aromat.

 La această superbă recepție  am avut bucuria de a  reîntâlni numeroase personalități ale comunității noastre, artiști, cercetători, scriitori, profesori, oameni de cultură, jurnaliști,reprezentanți ai clerului, oameni de știință și  în aceeași măsură am avut bucuria de a  face noi cunoștințe și a întâlni oameni deosebiți. Printre personalitățile prezente la eveniment s-au numărat și  campionii mondiali la box: Lucian Bute, Leonard Doroftei și Adrian Diaconu, care au adus onoare României de-a lungul anilor și care ne-au făcut să fim mândri că suntem români. 

Mulțumim Consulatului General al României la Montreal pentru seara minunată oferită și transmitem pe această cale felicitări tuturor celor implicați în organizarea de excepție a evenimentului.         

Primind în dar atâtea momente frumoase petrecute împreună cu românii de aici doresc să transmit la rându-mi, tuturor românilor oriunde s-ar afla, multă sănătate, bucurie, spor, înțelepciune și speranță. Să fim mai buni , să fim mai uniți, primind și dăruind iubire celor din jur!

La Multi Ani România! La Mulți Ani Români!

A consemnat 

Mihaela CD

membru al Uniunii Scriitorilor din Canada,

membru al Ligii Scriitorilor Români,

Președinte al World Poets Association-filiala Canada

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.