Johnny Ciatlos-Deak: Cuvântul editorului  

Ursula, o mamă judecată de copii

Mara Popescu-Vasilca

”Ursula o mamă judecată de copii”  este  cea de-a  cincea  carte din colecția Dragostea arză-o-ar focul  corectată  și  adăugită în ediție reeditată  de editura Globart Universum din Montreal, Canada.

”Ursula o mamă judecată de copii”  este un roman care  va atinge fiecare fibră  interioară a sufletului oricărui cititor făcând referire la greutățile vieții, renunțări și sacrificii pe care le face o mamă pentru copiii săi  călcându-și pe propriul prestigiu, pe convingeri și pe onoare  pentru a le asigura acestora un trai mai bun. 

Cartea ridică foarte multe întrebări retorice cu privire la morală și la dreptul copiilor de a-și judeca mama.Este posibil  oare  ca atunci  când o mamă singură, părăsită și fără niciun ajutor își calcă pe demnitate pentru  a face bani pentru puii ei, aceștia  să  o judece și să pună la îndoială buna sa credință? Oare însăși telul demn și sacrificiul enorm în sine nu scuză mijloacele folosite pentru atingerea scopului final? Avem oare dreptul să ne judecăm părinții? Când și în ce context sau în ce condiții putem sau nu sa ii judecam? 

Cartea ”Ursula o mamă judecată de copii”  intră în inima cititorului  direct de la primele pagini, captându-i atenția dar și punându-l în fața realității crude fără menajamente și fără să o judece pe Ursula personajul feminin principal  în niciun fel dar ridicând mingea la fileul cititorului  prin  acuratețea detaliilor și prin franchețea relatărilor în cele mai mici detalii, lăsându-i acestuia posibilitatea să judece să analizeze și să hotărască dacă e deacord sau nu cu parcursul evenimentelor. 

Legătura cu divinitatea este unul dintre punctele pe care scriitoarea Mara Popescu Vasilca le pune pe tapet în fiecare carte a sa, neuitând să specifice legătura sa și credința sa in Dumnezeu.Însăși  eroina principală, Ursula  se simte judecată de propria sa conștiință  și consideră că nu e demnă să se prezinte în casa Domnului. Auto-flagelarea de natură psihică, auto-analiza, dialogul interior precum și  măiestria împletirii povestirii  fac din scriitoarea Mara Popescu- Vasilca  o scriitoare de marcă care se încadrează cu succes în curentul de natura psihologică și  filozofică al secolului nostru.

Construcția personajelor este amplă  și detaliată atât din punct de vedere psihologic cât și  vizual  asigurându-i cititorului  șansa să-și imagineze și cum arată  și cum gândesc personajele construite de aceasta. De la amintiri și traume trăite în trecut și până la cele mai intense și  pasionale  scene de dragoste, scriitoarea Mara Popescu- Vasilca  nu face economie de cuvinte sau de descrieri, păstrând însă frumusețea cuvintelor  și nefolosind vulgaritatea ca și figură  de stil. Acest lucru o departajează în mod evident de oricare scriitor  sau romancier care descrie scene fierbinți de amor. Stilul său inconfundabil  trezește  broboade de trăire în inima cititorului folosind moderat cuvântul ca și instrument imaginativ și senzorial  până la atingerea perfecțiunii narative.

Folosindu-se de eleganța descrierilor sale  scriitoarea Mara Popescu- Vasilca  își confirmă încă o dată  talentul său literar prin  acea caracteristică unică și  personalizată a sa, acea oglindă  venusiană  a vieții  prin  care privește  viața  și vibrează într-o tresărire învolburată și plină de iubire, alături de personajele sale cărora le dă viață împodobindu-le cu  sentimente  dorințe, pasiuni,  trăiri înflăcărate  și sentimente adevărate, reale  și umane. Ea își lasă personajele să se destăinuie, să spună ce simt ce cred, ce doresc, dar  în același timp le croiește drumul  și mediul  necesar spre a ajunge la  fericire.

Ceea ce este  specific  scriitoarei Mara Popescu -Vasilca  în romanele sale este șansa pe care o dă personajelor sale  să se îndrepte, să își corecteze  greșelile, să se caute, să se analizeze, să se găsească și să își găsească un rost și o mulțumire sufletească. Interesant este și faptul în care  aceasta ne prezintă personajele sale  arătându-ne că în fiecare om este și o parte bună și o parte mai puțin bună.Personajele  sale sunt credibile și se aseamănă foarte mult cu viața reală iar prin multitudinea de caractere și  tipologii pe care le descrie este aproape imposibil ca cititorul  să nu se regăsească fie și sporadic măcar în unul dintre personaje la un moment dat. 

Așa cum dealtfel   ne-a obișnuit, scriitoarea canadiană de origine română Mara Popescu- Vasilca nu  se dezminte nici de această dată  și ne îmbie cu o carte a cărei poveste va  fi trăită cu pasiune de la prima filă și până la ultima de fiecare cititor. Trecerea prin diversele stări sufletești de la  tristețe, lacrimi sau  suferință până la bucurie, împlinire, dragoste și împăcare,  face din scriitoarea Mara Popescu -Vasilca  o virtuoasă a trăirilor sufletești  printr-o  scriitură ce sclipește  din depărtare.  

Citind tot mai multe romane ale Marei Popescu- Vasilca, cititorul  va ști de fiecare dată când îi va vedea numele înscris pe o carte într-o vitrină  că acesta reprezintă o  garanție  a calității! 

Johnny Ciatlos-Deak 

senior editor  Globart Universum Publishing House

jurnalist independent,  membru UJIR

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.