Străinii -Cuvântul editorului

by Johnny Ciatlos Deak

Sosim pe această lume pentru o perioadă bine determinată, doar de El știută, cu un rol atribuit,  pe  care noi trebuie să-l descoperim precum o formulă magică ce deschide o poartă ferecată spre un tezaur.Traseul ce trebuie să fie parcurs de fiecare din noi este bine definit prin destin. Dilema cea mai mare este faptul că nimeni nu-și cunoaște rolul și sarcina în cadrul acestei călătorii pământene. 

Scriitoarea Mara Popescu-Vasilca, in romanul Străinii  printr-o superbă  abordare  ne dezvăluie  tot ceea ce înseamnă destin sub  cele mai diverse fațete posibile. Cele treisprezece capitole ce compun romanul sunt foarte bine clădite, de asemenea și personajele au fost compuse cu măiestria unui autor ce posedă o vastă experiență scriitoricească.

Firul poveștii din cartea Străinii se desfășoară pe perioada câtorva decenii astfel  protagoniștii fac parte din mai multe generații, așadar vom întâlni situații  diverse aflate  în strânsă concordanță  cu momentul în care au loc.

Pe parcursul romanului vom experimenta din cele mai complexe trăiri cu un puternic impact sentimental, care ne sunt etalate amănunțit, simțind  că te afli în inima acțiunii, aidoma unui film 3D.

Acțiunea romanului focusează și regrupează destinele unor oameni din diferite clase sociale de diferite vârste într-o avalanșă de emoții împinse până la paroxism.

Personajul principal  este  modelat de  către autoare cu foarte multă pricepere și adus la perfecțiune creând  un personaj complex ce are un destin tragic de la naștere, o copilărie lipsită de afecțiunea maternă lăsând cicatrici adânci în inima și sufletul său. Fiind marcat profund de acest aspect el pășește în viață cu acest handicap psihic, dar viața îi rezervă pe parcursul ei și alte momente de suferință din toate sferele atât pe plan amoros cât și familial. In prima parte a romanului tânărul Florin parcurge perioada copilăriei, adolescenței și primii ani ai bărbatului matur dar lipsit de experiență,   timorat de un tată sever și el având un drum al vieții tumultos, ambiguu mereu în căutarea sinelui.Iată a doua parte devine o avalanșă de acțiuni menite să procure cititorului satisfacția  unei lecturi extrem de palpitante din care nu lipsește adrenalina,suspansul dar și  adevărate lecții de viață presărate din  abundență de episoade marcate de tragedii cât și de afecțiune,romantism și iubire necondiționată.

Mă voi rezuma la ansamblul lucrării fără a intra în  prea multe detalii lăsându-vă pe dumneavoastră dragi cititori să descoperiți personajele, parcurgând romanul.

Acțiunile se succed de o  manieră și o intensitate la care cititorului  îi este  imposibil să renunțe și este împins la lectură de o forță nevăzută care-l determină să parcurgă capitolele captivante.

Imprevizibilul se află la fiecare pas astfel periplul devine unul extrem de palpitant iar răsturnările de situații sunt deseori duse la limita inimaginabilului. Dezamăgiri,vise spulberate, destine strivite sub influența unor ego-uri otrăvite și orbite de putere,bani și poziție socială, tăind în carne vie pentru a oferi lumii acea fațetă falsă în care se cramponează unii, astfel trăind în mizeria sufletului vândut diavolului,  situatii care  din nefericire sunt prezente și în timpurile pe care le trăim. 

Autoarea pune accent pe interacțiunea personajelor în diferite ipostaze descriind cu meticulozitate până în cel mai mic detaliu, energiile și vibrațiile declanșate de aceștia.De la cel mai banal sărut până la apogeul unei scene de amor, trăirile și sentimentele sunt descrise cu iscusința  unui bijutier renumit ce aduce strălucire unui diamant prețios.  

Atât capitolul de debut cât și cel final plasează acțiunea într-un cimitir, practic fiind destinația finală al oricărui pasager pe acest pământ, însă durata și confortul  călătoriei pe drumurile vieții până la terminus vor fi marcate de șansă,  principii, moralitate, viziuni sau aspirații, bogat garnisite de o sumedenie de trăiri și experiențe ce vor defini destinul fiecărui individ în parte.Străinii este o diateză perfectă în acest sens. Chintesența acestui splendid roman constă în faptul că autoarea reușește să prezinte cititorului o suită de evenimente îmbrăcate  într-o vastă gamă de emoții astfel că lectura devine foarte interesantă, cititorul fiind practic metamorfozat în acțiunea romanului. 

Prin  povestea romanului  Străinii distinsa autoare Mara Popescu-Vasilca  oferă cititorilor prin incontestabilul său  talent de romancier o adevărată bijuterie un masterpiece prin  care cititorul va putea savura acel gust rafinat  dulce amar ce ne este adeseori servit în meniul vieții.

Johnny Ciatlos Deak 

senior editor 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.