Ministrul Copilului din Norvegia: „Luăm în serios criticile aduse”

Protest in Chicago

de Dani Dancea

Protestele de amploare organizate în 16 aprilie faţă de Barnevernet, Serviciul de Protecţia Copilului din Norvegia a avut ecou la Oslo. Ministrul Copilului, Egalităţii şi Incluziunii Sociale a anunţat că mai multe cazuri de copii preluaţi din familie de Barnevernet vor fi reanalizate. Promisiunile făcute de autorităţile de la Oslo sunt, însă, privite cu rezerve până la luarea unor măsuri concrete. […]

Promisiunile oficilalului norvegian, primite cu scepticism

Daniel Bodnariu, fratele românului din Norvegia rămas fără copiii luaţi de Barnevernet, a spus că semnalul este unul bun, dar dincolo de promisiuni familia aşteaptă rezultate concrete. „Este un semnal bun, dar doamna ministru a mai spus şi în decembrie că vor reanaliza cazurile. Deocamdată sunt vorbe, nu e nimic concret. Noi aşteptăm să vedem ceva concret”, a declarat Daniel Bodnariu pentru „Adevărul”.

Cunoscător al sistemului norvegian, George Alexander, fost director al unor grădiniţe din Oslo, a afişat aceeaşi poziţie rezervată, susţinând că înainte de a ajunge ministru Solveig Horne a criticat Barnevernet foarte dur, lucru care nu s-a mai întâmplat după ce a preluat funcţia. Pe de altă parte, Alexander a arătat că „după ce s-au fabricat aceste dosare de către Barnevernet, este foarte greu pentru justiţia norvegiană să facă lumină”. Într-o postare pe contul său de Facebook, George Alexander a spus, însă, că semnalul dat de ministrul de resort din Norvegia este unul bun.

Calvarul nu s-a sfârsit, dar după protestele mondiale de amploare din 16 aprilie, împotriva Barnevernet, guvernul norvegian a întredeschis uşa. Pare mai maleabil întrucâtva. Mai dispus să audă si glasul străzii. Sau, măcar, al propriilor săi specialisti care, de ani de zile!, spun unul şi acelasi lucru: Barnevernet nu funcţionează si creează niste abuzuri abominabile! Prin puterile sale discreţionare, această instituţie a comis nu numai erori etice, dar adevărate atrocităţi împotriva a mii de copii si părinţi nevinovaţi!”, a scris George Alexander pe contul său de Facebook.

Devenit un activist anti Barnevernet, George Alexander a spus că promisiunile politicienilor de la Oslo trebuie urmate de fapte concrete.  „Ca toţi politicienii, în mod sigur, promit si ei adesea lucruri pentru toate fiinţele vii. Politicienii pot, oricând, să meargă pe drumuri diferite. De aceea, nu ne fascinează atât de mult conversaţiile. Vrem să vedem fapte concrete astfel încât copiii si părinţii să-si poată recupera odată viaţa pierdută!”, a scris românul care a locuit timp de 20 de ani, în Norvegia, pe contul său de Facebook.

„A insinua că cineva are ceva cu Norvegia, ba, mai mult, că este chiar o campanie dirijată, de denigrare a acestei ţări, este de-a dreptul jenant! Pentru că nimeni nu are ceva cu Norvegia. Nici românii care protestează în stradă, nici norvegienii, americanii, canadienii, australienii, asiaticii, africanii, europenii –să mă ierte cei pe care i-am uitat în enumerarea mea!- toţi s-au unit împotriva nedreptăţii!  Este pentru prima dată în istorie când aproape toate religiile din lume stau alături, umăr la umăr, sub drapel. Este pentru prima dată în istorie când, indiferent de rasă, etnie, posesiuni materiale, continent, oamenii au iesit în stradă! Nu poţi să nu ţii seama de părerea lor!”, a mai scris George Alexander, pe Facebook.

Citeste mai mult: adev.ro/o5z4j8

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.