Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean: GUVERNUL INTERIMAR NU MAI POATE PRELUNGI STAREA DE ALERTĂ

de Cătălin Vușcan 

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, a afirmat că guvernul Cîțu nu ar mai putea prelungi starea de alertă din postura de interimar pentru că statutul respectiv nu i-ar mai permite adoptarea horărârilor de guvern, nu doar a ordonanțelor de urgență, potrivit Inpolitics.

”Nu ar mai putea fi numiți alți miniștri interimari după expirarea celor 45 de zile, prin rotație, pentru că rațiunea limitării acelei perioade de interimat în Constituție a fost tocmai forțarea numirii unor miniștri plini, altfel ne-am fi trezit cu interimate pe termen nelimitat. Un guvern interimar poate funcționa pe termen lung, pînă vine alt guvern plinc, dar miniștrii interimari sunt limitați la 45 de zile. În plus, guvernul interimar nu poate semna nici măcar hotărîri de guvern, ceea ce înseamnă că, spre exemplu, starea de alertă nu ar mai putea-o prelungi, deși această procedură e, oricum, un abuz, așa cum m-am pronunțat deja, pentru că restrîngerea unor drepturi se poate face doar prin lege” a spus Zegrean.

”Procedurile constituționale trebuie folosite în scopul asigurării funcționării statului, a colaborării loiale între instituții, nu a blocării lui, asta se arată și într-o decizie a CCR de anul trecut. Tărăgănarea învestirii unui nou guvern ar încălca spiritul Constituției și al democrației, noi am conceput o Constituție – și eu am fost parte la redactarea ei – care să conducă la altceva decît la ceea ce am trăit în comunism, cînd deciziile nu se mai luau de către guvern, ci de către președinte. Țara asta a fost prea mult timp condusă prin arătarea cu degetul, ca să-l citez pe Marquez în ”Toamna patriarhului”, nu mai putem permite asta” , a declarat fostul președinte.

Sursa: https://www.activenews.ro/stiri/Fostul-presedinte-al-CCR-Augustin-Zegrean-GUVERNUL-INTERIMAR-NU-MAI-POATE-PRELUNGI-STAREA-DE-ALERTA-169817

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.