Prof. Vasile Astărăstoae: Suntem singura țară care spitalizează asimptomaticii

by Ștefania Brândușă

“Oamenii să-și trăiască viața, să nu fie panicați. Previziunea mea e că vor mai apărea cazuri până la data de 1 iulie, maxim 200-300 pe zi, iar după se vor diminua.”

Profesorul Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor, atrage atenția că virusul nu a dispărut, dar susține în continuare că autoritățile fac o greșeală prin internarea în spital și a pacienților asimptomatici. De asemenea, profesorul Astărăstoae consideră că  autoritățile, chiar dacă vor încerca să impună din nou restricții mai dure, nu vor reuși întrucât oamenii au suportat deja prea mult.

„Toate aceste măsuri nu vindecă și nu vor diminua circulația virusului, deoarece coronavirusul nu va dispărea. Cum nici virusul gripal nu dispare. Nu se va ajunge în situația în care spitalele să nu poată acorda asistență medicală. Atenție asupra faptului că noi suntem încă singura țară care spitalizează asimptomaticii, iar din cauza aceasta nu avem o evidență foarte clară a celor care sunt bolnavi. Asimptomaticii nu au ce căuta în spitale! În continuare fac același apel la calm. Oamenii să-și trăiască viața, să nu fie panicați. Acest nou virus a intrat în viața noastră, iar el va rămâne, nu va dispărea”, a declarat pentru Servus Cluj, fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

El spune că noile focare sunt izolate, iar numărul infectărilor va scădea semnificativ după 1 iulie și nu se va impune revenirea la restricții mai dure sau la o eventuală stare de urgență.

„Dacă dăm deoparte asimptomaticii, vedem astăzi că la terapie intensivă sunt 195 de pacienți, iar în ceea ce privește decesele sunt doar 11. Este un număr aproape nesemnificativ. Părerea mea este că vom avea o vară liniștită, cu focare de infecție izolate. Acolo unde sunt grupurile de mare risc, unde sunt instituționalizați bătrăni sau copii, s-ar putea să mai apară focare. Previziunea mea este că vor mai apărea cazuri până la data de 1 iulie, maxim 200-300 pe zi, iar după se vor diminua. Poate autoritățile vor încerca să implementeze restricții mai dure, dar nu vor reuși acest lucru. Populația a suportat deja mult prea mult și văzând ce se întâmplă în toată Europa, e greu să iei măsuri mult mai dure”, a mai spus Vasile Astărăstoae.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat marți un ordin care prevede modificarea procedurilor de externare pentru pacienții cu COVID-19. Ordinul stabilește că persoanele asimptomatice cu factori de risc și cele cu forme ușoare pot fi externate după zece zile, dacă nu au febră și simptomele s-au ameliorat pentru cel puțin 72 de ore. Cei cu rezultat pozitiv la testul de control trebuie însă să rămână în izolare la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile.

Săptămâna trecută, Avocatul Poporului a cerut analizarea situației persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19 internate obligatoriu în spitale și măsuri pentru respectarea prevederilor legale referitoare la consimțământul pacienților avertizând că „în accepțiunea legislației internaționale și interne, orice loc în care persoana este lipsită de libertate, de unde nu poate să plece prin voința proprie, este considerat loc de detenție, iar prin Mecanismul Național de Prevenire se urmărește respectarea drepturilor și demnității persoanelor aflate în acele locuri”.

Sursa: https://www.activenews.ro

Advertisement

2 thoughts on “Prof. Vasile Astărăstoae: Suntem singura țară care spitalizează asimptomaticii

  1. Ba, uite, că spitalele s-au umplut de bolnavi de Covid-19. Prezicerile renumitului profesor nu se prea adeveresc. De mult încearcă să ne spună că este o gripă mai puţin periculoasă decât gripa comună.
    Câți au luat de bune spusele lui? Deși nu se cunosc multe despre acest virus, el le știe pe toate.

    1. Într-adevăr, de ambele părți apar informații ca sigure, apoi tot oamenii de știință ei înșiși dau informații contradictorii și dubioase. E cert că acest virus e periculos, foarte periculos, mai sunt și alte aspecte sigure. Dar e clar că toți se hazardează cu presupunerile, ca mai apoi, în tomnă-iarnă, normal că din plaja asta mare de presupuneri și preziceri “sigure” unele se vor potrivi. Dar nu înseamnă că cineva și-a putut face munca ireproșabil, sau pe aproape,😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.