Andrei Caramitru (USR), citat de CNCD să formuleze un punct de vedere prin care să arate dacă afirmațiile sale posibil discriminatorii la adresa Ortodoxiei nu sunt ce par a fi

by Vlad Pârău

Andrei Caramitru (USR) a fost notificat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să dea explicații pentru o postare publicată pe Facebook în Săptămâna Patimilor, când a anunțat că se dezice de Biserica Ortodoxă Română (BOR), pe care a catalogat-o ca „organizație criminală, retrogradă, retardată, coruptă”, și a numit „Ortodoxia ca rit creștin” un „coșmar rusofon  criminal care ne ține în afara civilizației” sau „o sectă demonică”.

Prin adresa nr. 2305 / 16.04.2020, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării i-a transmis lui Andrei Caramitru că instituția, prin reprezentantul Asztalos Csaba Ferenc, s-a sesizat din oficiu privind mesajul „cu un conținut posibil discriminatoriu” postat pe Facebook de partea reclamată pe data de 14.04.2020. Motivul autosesizării CNCD, în baza O.G. nr. 137/2000 (republicată), art. 2 alin. (1), este publicarea de către Caramitru Andrei pe Facebook a unui mesaj cu un conținut instigator „cu referire la religia ortodoxă”. Instituția de stat în domeniul discriminării a deschis pe numele reclamatului dosarul nr. 8A / 2020.

În fapt, însă, tot ce i se cere lui Caramitru jr. este formularea unui punct de vedere prin care să demonstreze că aspectele sesizate (postarea jignitoare la adresa Bisericii și a Ortodoxiei- n.r.) nu ar constitui discriminare. El urmează să-și trimită apărarea în scris, pe cale poștală sau electronică, pe adresa CNCD până la data de 7.05.2020, soluționarea urmând să se facă în lipsa reclamatului, din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență, prelungită până pe 15 mai.

Reacția lui Andrei Caramitru a fost să posteze joi, 23 aprilie, pe Facebook documentul primit de la autoritatea de stat în domeniul discriminării, afirmând că s-au aprins „rugurile Inchiziției ortodoxe” (deși Inchiziția nu a existat ca practică în Răsăritul Ortodox – n.r.) și invocând laicitatea statului și libertatea de exprimare pentru a se dezvinovăți de instigarea la ură contra creștinilor, repetată de el pe social media pe parcursul întregii Săptămâni a Patimilor, dar și al întregii zile de joi, 23 aprilie, după postarea acestui mesaj:

„Se aprind rugurile închizitiei ortodoxe. Ca sa știți. Deci am primit dosar la CNCD. Dl Presedinte al CNCD s-a “autosesizat” in cazul umilei mele persoane. De ce? Am publicat “un mesaj cu conținut instigator pe pagina de Facebook cu referire la religia ortodoxa”.

Nu mi se spune însă nicăieri cum și unde e așa ceva discriminatoriu. Am instigat la ce? La apostazie? Sau ce alt rău am făcut. Trebuie însă eu sa îmi dovedesc nevinovația – la o acuzație neclară și fără sens. E exact ca in Inchiziție. Noi credem ca ești eretic! Dovedește ca nu ești sau îți dam foc pe rug! Și te și torturam înainte. Așa ceva mai exista in anul de gratie 2020 poate doar in Iran sau in Arabia Saudita. Bezna minții.

Ce e interesant e ca nu își dau seama ce bal o sa iasă din toată treaba asta. Ca eu nu ma las intimidat de așa ceva. Din contra. Pentru ca statul laic si libertatea de opinie sunt sacre, și NIMENI nu are dreptul sa încerce sa ne oblige sa trăim intr-un Califat de ev mediu. Va țin la curent. Va fi interesant”, promite Andrei Caramitru (USR), care nu pare să își regrete sau limiteze afirmațiile jignitoare la adresa Bisericii Ortodoxe Române și a credincioșilor acesteia.

Potrivit datelor obținute de Institutul Național de Statistică la Recensământul Populației din 2011, peste 16 milioane de români, adică 86,45% dintre respondenți, s-au declarat creștin-ortodocși. Prin comparație, atei s-au declarat doar 0,11% dintre respondenți, alți 0,10% dintre români afirmând că sunt „fără religie”.

Sursa: https://www.activenews.ro

5 thoughts on “Andrei Caramitru (USR), citat de CNCD să formuleze un punct de vedere prin care să arate dacă afirmațiile sale posibil discriminatorii la adresa Ortodoxiei nu sunt ce par a fi

 1. Amaranthine Sophia

  În schimb, ortodocșii pot spune despre mine de ex. ca voi arde în iad, deci ca sunt un om rău. Dar eu dacă zic ca ortodocșii sunt rai, e bai.

  1. Amaranthine Sophia

   N am nimic special cu ortodocșii, cred ca orice ideologie e rea, inclusiv cele progresiste cu care va bateți voi. Primul semn ca o religie e rea e existența ierarhiei, asta ne arată cât de lumeasca e de fapt șandramaua. Dacă Dumnezeu e șefu’ atunci nu se deosebește cu nimic în esență de un om. Se deosebește cantitativ și anume orice proprietate a organismului uman e intinsa la infinit. Adică e infinit de tare, mare, deștept etc.. Antropomorfizare hiperbolica.

 2. Dle Sofia, nu poți fi egal cu cineva care are deja un nume pe care și l-a făcut de cunoscut, prin ceea ce a realizat, poziție în societate. Ești necunoscut, n-ai nici măcar un nume, oricare ar fi el; numele tău, de câți oameni e cunoscut și, de fapt, prin ce ești apreciat. Caramitru cel puțin își asumă o poziție publică, de răzvrătit, irascibil din start; posibil să se stabilizeze și să devină o voce responsabilă, nu doar unul care împroșca la întâmplare, necontrolat și necontrolabil.

  1. Amaranthine Sophia

   Nu pot fi egal din pdvd al convenției sociale în cadrul unei structuri sociale. Din răspuns înțeleg ca problema mea e ca nu am o identitate și nu ader la un grup anume. Nu poți sa ma pui într o cutie etichetata ca să știi ce sa faci cu mine. E mai rău ca improsc la întâmplare decât dacă as împroașca cu ținta. Dar cel mai rău e ca improsc necontrolabil. Necontrolabil de către cine? Individul nu trebuie sa fie de capul lui, el trebuie sa fie creștin, comunist, capitalist, ateu, lgbt, orice da sa fie într-un grup. Nu țin minte sa fi vrut sa fiu egalul cuiva deci n-am prea înțeles comentariul. Am trecut de adolescență deci asta cu aprecierea oamenilor ma lasă rece.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.