Cum e corect: Iisus sau Isus?

Intrebare: De ce greco-catolicii, protestanții și alte denominațiuni scriu  ISUS cu un “I”, iar ortodocsii cu doi “I” (IISUS)? De ce în Biblie  traducerea Cornilescu și traducerile greco-catolice este scris cu un “i” și în traducerile Bisericii Ortodoxe Române cu doi de ”i”?

Raspuns: Problema scrierii numelui lui ISUS este o problemă minoră în  judecarea spiritualității cuiva. Este pur și simplu o problemă de   redactare. Ortodocsii invocă două   motive pentru care folosesc numele IISUS (cu doi “i”).

”Fereste-te de basmele lumesti si bãbesti. ” (Apostolul Pavel)

1. In limba greacă, limba în care s-a scris în original Noul Testament, apare (ca pronuntie fonetică) numele “Iesu Hristu”, cu un “u” lung (in Hristu). Numele “Iesu” provine de la ebraicul (ebraica a fost limba originală a Vechiului Testament)  “Jehosua”, care inseamnă “Jahwe (Dumnezeu) este Mântuitor” (Matei 1.21). In ambele cazuri, numele incepe cu “Je”, care in pronunția curentă devenea un “i” lung. Motivul pentru care ortodocsii considera necesar ca in româneste sa se scrie  IISUS  in loc de ISUS ar fi pentru pronunțarea numelui cât mai aproape de forma originala.

2. In vremea lui Isus, numele acesta era foarte obisnuit in Palestina (cum ar fi la noi “Ion”). Teologii ortodocsi au considerat necesar sa foloseasca numele “IISUS”   pentru Mântuitorul, pentru a se face distinctie intre IISUS HRISTOS si ceilalti  oameni care aveau numele “ISUS”. Deci, pentru a sublinia unicitatea lui Hristos.

Motivele acestea reprezinta alegerea pe care au facut-o ortodocsii. Desigur, acestea sunt doar o problema de redactare textuală, fără importanță asupra relatiei    oamenilor cu Dumnezeu. Cei care au ales numele “ISUS” nu pot fi considerați  incorecti, deoarece vocalele lungi in limba română nu se transcriu neaparat prin dublarea vocalei respective (de ex: in cuvântul “mic”, vocala “i” este scurta; in cuvântul “inima”, vocala initiala “i” este lunga. Se foloseste adaugarea unui “i” atunci când s-ar face confuzie intre cuvinte. De ex: “copii” este cuvântul la plural nearticulat; “copiii” este acelasi cuvânt, dar articulat). Referitor la cuvântul “ISUS”, sau “IISUS”, nu este nici o greseala ce nume se scrie. Este o problema de optiune personala.

Aceasta problema nu trebuie sa reprezinte un motiv de disputa intre culte. Ce s-ar putea zice despre numele “Jesus” (pronuntie: “Gizaz”) la englezi, sau despre “Elninho” (pronuntie “Elninio”) la portughezi? Sunt ei mai putin credinciosi, sau mai putin corecti din cauza ca pronunta numele in acest fel? E o problema de limba  si de optiune libera. Cât priveste explicatia unor răuvoitori josnici că  pronunțarea numelui “ISUS” cu un singur ”i” scurt ar fi asemănătoare denumirii unui animal, e o explicatie de prost gust, stupidă, fără nici o acoperire in limba greacă sau ebraică.

Asemenea trucuri ieftine sunt folosite de oameni care nu cunosc limbile biblice (ebraica si greaca), sau când acestia vor sa convinga copiii sau oamenii care n-au habar de aceste limbi. In greaca se folosesc cuvintele: “onos”, “polos”, sau “upozughion”, iar in ebraica: חמור

”Fereste-te de vorbãriile goale si lumesti; cãci cei ce le tin, vor înainta tot mai mult în necinstirea lui Dumnezeu.” (Apostolul Pavel)

Avem mai jos un verset din Evanghelia după Matei, unde apare pentru prima dată numele Mântuitorului nostru, în limbile: engleză, greacă, română (cele două variante) – Matei 1:21:

21  She will bear a Son; and Ayou shall call His name Jesus, for 1He Bwill save His people from their sins.

21 τέξεται δὲ υἱὸν καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν, αὐτὸς γὰρ σώσει τὸν λαὸν αὐτοῦ ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν αὐτῶν

21 Ea va naşte un Fiu, şi-I vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale.”

21 Ea va naste Fiu si vei chema numele Lui: Iisus, caci El va mantui poporul Sau de pacatele lor.

Articolul este trimis de către corespondenta noastră Lidia Miu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.