Aila & Larisa: Curiozități despre cărți și autori

 1. Locuitorii Indiei sunt cei mai pasionaţi cititori din lume, un pasionat de lectură din India citeşte în medie cam 10,7 ore pe săptămână.
 2. „Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain este primul roman din lume redactat pe o maşină de scris.
 3. Ferma Animalelor de George Orwell a fost cenzurată în U.R.S.S. şi refuzată iniţial în Marea Britanie la sfatul unui ofiţer care, s-a dovedit mai târziu, a fi spion sovietic.
 4. În fiecare an în Statele Unite se publică peste 50.000 de titluri noi.
 5. Victor Hugo, în decursul vieții a fost pair al Franței, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze. A scris cea mai importantă operă a sa, romanul “Mizeramilii”, în timp ce era în exil, deoarece îl numise pe Napoleon al III-lea trădător.
 6. Cărţile din seria „Harry Potter” sunt pe lista celor mai interzise cărţi din Statele Unite ale Americii, din cauza plângerilor din partea cultelor religioase.
 7. George Bernard Shaw spunea că principalul motiv pentru care a devenit scriitor a fost acela că un autor nu are nevoie de o ținută respectabilă, „căci niciodată nu este văzut de clienții săi, cum se întâmplă în cazul altor profesii”.
 8.  F. Scott Fitzgerald, în general, avea nevoie de alcool pentru a-și invoca muza: „Toate poveștile pe care le-am scris când eram treaz”, a spus el odată, „sunt stupide”.
 9. Islandezii citesc cele mai mai multe cărți pe cap de locuitor, mai mult decât în orice altă țară.
 10. Pentru a se simţi mai bine conectată cu proza pe care o scrie, autoarea Joan Didion doarme mereu în aceeaşi cameră cu lucrarea sa.
 11. Majoritatea afacerilor pe care le-a încercat Honoré de Balzac au eșuat: de la minerit la trasport pe apă și tipărit. Îi plăcea să tragă și abia apoi să pună întrebări și a plătit pentru caracterul său impetuos… cu vârf și îndesat. Fugea de creditori atât de des, încât și-a construit chiar și o intrare secretă în casă numai pentru acest scop.
 12.  Charles Dickens obișnuia să se ambaleze atât de tare citindu-și propriile creații pe scenă, încât uneori leșina.
 13. Diogene hoinărea pe străzi ziua în amiaza-mare cu un opaiț în mână, căutând acel lucru rar întâlnit: un om cinstit.
 14. În decursul exilului său, Victor Hugo a publicat două pamflete dedicate lui Napoleon al III-lea, “Napoleon cel mic”, și “Istoria unei crime”. Deși au fost interzise în Franța, acestea au avut o influență puternică în țările învecinate.
 15. De-a lungul timpului, operele Lui Hugo care au cunoscut numeroase ecranizări, au primit numeroase aprecieri din partea cititorilor și a criticilor, deoarece surprind natura umană în toată complexitatea ei.
 16. Lider de necontestat al romantismului francez, Hugo și-a exercitat influența în toate genurile literare (poezie, dramă, ficțiune, critică literară, eseuri politice și religioase).
 17. Feodor Dostoievski se temea că va fi îngropat de viu. Atât de puternică era această frică încât, ori de câte ori dormea departe de casă, lăsa un bilet pe noptieră în care cerea să nu fie îngropat imediat, dacă persoanei care încerca să-l trezească i s-ar fi părut că a murit.
 18. James Joyce era îngrozit de tunet, câini și arme de foc. În timpul furtunilor obișnuia să se ascundă în dulap, chiar și la vârsta maturității.
 19. Agatha Christie spunea că cele mai bune idei îi veneau spălând vasele.
 20.  Isaac Asimov lucra chiar și optsprezece ore pe zi, producând mai mult de cincizeci de pagini de text. (Scria la mașină cu o viteză de nouăzeci de cuvinte pe minut.) Era atât de concentrat, spunea, încât ar fi putut cânta și o orchestră în biroul lui și el tot n-ar fi ridicat privirea.
 21. Jane Austen era așa de secretoasă, încât de obicei scria pe bilețele pe care le putea ascunde ușor sub fața de masă în caz că cineva ar fi intrat în cameră, surprinzând-o în focul creației.
 22. Sigmund Freud fuma 20 de trabucuri pe zi, chiar și după ce a fost diagnosticat cu cancer. Îngrijorați că cititorii atenți ai operei sale ar putea interpreta obiceiul ca pe-un fel de simbol falic, a declarat: „Uneori, un trabuc e doar un trabuc.” De asemenea, ocazional lua cocaină pentru a-și calma durerile de sinusuri, afecțiune care l-a sâcâit toată viața.
 23. Lev Tolstoi a devenit pustnic spre capătul vieții și a renunțat la majoritatea bunurilor sale pământești.
 24. Jonathan Swift era așa de pasionat de exercițiul fizic, încât, atunci când ploua, alerga pe scările casei în sus și în jos, ore la rând.
 25. Biblia (în varianta King James) conţine 810.697 de cuvinte
 26. Don Quijote este cel mai bine vândut roman din lume. Până în prezent au fost comercializate peste 500 de milioane de exemplare. Al doilea pe listă ar fi Povestea a două oraşe, de Charles Dickens.
 27. Există o serie de scriitori care obişnuiau să scrie stând în picioare. Printre aceştia se numără: Ernest Hemingway, Thomas Wolfe, Lewis Carroll, Vladimir Nabokov şi Philip Roth.
 28.  Casanova a scris 42 de cărţi. Printre acestea se numără o traducere a Iliadei în italiană, câteva cărţi de istorie, una de science fiction în care anticipează avionul, televizorul şi maşina şi 12 volume de memorii.
 29. Capodoperele unuia dintre cei mai populari autori contemporani – Paulo Coelho- sunt complet interzise în Iran. Autoritățile însă nu s-au prea deranjat să explice de ce.
 30. “Robinson Crusoe” este considerat primul roman în limba engleză.
 31. Franz Kafka înainte de moartea sa a cerut prietenului său Max Brod, să ardă toate lucrările lui. “Castelul”, “Proces” și “America” au fost publicate împotriva voinței scriitorului.
 32. Vladimir Nabokov a scris “Lolita” într-un carnet de notițe în timp ce călătorea prin America pentru colecționarea de fluturi. Soția acestuia – Vera, a obstucționat arderea schițelor acestui roman.
 33. „Alice în Țara Minunilor” a fost interzisă în China din cauza prezenței animalelor care vorbesc.
 34. Charles Dickens a scris “ A Cristmas Carol” timp de 6 săptămâni.
 35. Charles Dickens avea ca hobby… hipnoza. Nu de puţine ori a încercat s-o adoarmă astfel pe soţia sa.
 36. Arthur Conan Doyle, autorul celebrelor povestiri cu Sherlock Holmes, era de profesie oftalmolog. S-a apucat de scris pentru că nu-i ajungeau banii.
 37. Cum pe vremea aceea nu existau nici maşini de scris şi nici calculatoare, soţia lui Tolstoi a trebui să copieze de mână tot romanul Război şi Pace. De 7 ori!
 38. James Joyce a suferit de cinofobie, keraunofobie şi hidrofobie, adică îi era frică de câini, fulgere şi apă.
 39. Liviu Rebreanu a creat personajul lui Apostol Bologa din Pădurea Spânzuraţilor inspirându-se din viaţa familiei sale. Personajul principal este, de fapt, o copie destul de fidelă a fratelui său, Emil, spânzurat la Ghimeş în 1917.
 40. Romanul Anna Karenina are peste 800 de pagini, dar a fost publicat iniţial sub forma unui foileton.
 41. Cu excepţia lui William, toţi membrii familiei Shakespeare au fost analfabeţi.
 42. În Mizerabilii, Victor Hugo foloseşte o frază lungă de 823 de cuvinte.
 43. Să ucizi o pasăre cântătoare este singurul roman scris de Harper Lee. Cu toate acestea a câştigat premiul Pulitzer şi a stat timp de 88 de săptămâni pe lista best seller-urilor.
 44. Emily Dickinson, cea mai mare poetă a Statelor Unite, nu a publicat decât 7 poeme de-a lungul vieţii ei. Ieşea arareori din casă, iar majoritatea membrilor familiei sale nu ştiau că ea scrie.
 45. Ernest Hemingway s-a sinucis la 61 de ani. Nu a fost însă singurul din familia sa care a recurs la acest gest. Atât tatăl cât şi fratele său şi sora sa s-au sinucis.
 46. William Shakespeare a inventat peste 1.700 de cuvinte.
 47. Marin Preda nu scria niciodată cu pixul sau creionul. Scria cu un stilou cu peniţa de aur, care după moartea lui nu a mai funcţionat niciodată. Peniţa era tocită mai mult într-o parte şi pentru a scrie cu el trebuia să ştii cum să îl ţii şi în ce poziţie să îl apleci, dar nimeni nu a reuşit să îl facă să scrie.
 48. Scriitorul belgian Georges Simenon este unul dintre cei mai prolifici autori. Timp de mai multe zeci de ani, obişnuia să termine o carte la fiecare 11 zile. A publicat peste 530 de cărţi, majoritatea sub pseudonim.
 49. Gabriel Garcia Marquez a refuzat în repetate rânduri ca magistralul său roman Un veac de singurătate să fie ecranizat.
 50. Primul roman american din care s-au vândut mai mult de 1 milion de copii a fost Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe. Aceasta stătea la o casă depărtare de Mark Twain.
 51. Oamenii care citesc sunt de două ori mai puțin probabil să dezvolte Alzheimer. Asta pentru că cititul antrenează și îmbunătățește memoria.
 52. Se estimează că 14 cuvinte noi sunt înglobate în limba engleză zilnic.
 53. Ziua de 23 aprilie a fost aleasă drept Ziua Internațională a Cărții datorită faptului că este data în care au murit câțiva dintre cei mai importanți autori ai literaturii universale. Printre aceștia se numără Miguel de Cervantes, William Shakespeare și Inca Garcilaso de la Vega.

Surse: https://proonestyle.wordpress.com/2019/11/20/curiozitati-despre-carti-si-scriitori/

101 lucruri interesante despre cărţi şi scriitori

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.