Superblog de toamnă – Și uite așa se întindea

by Menda Sburi

Nu cine. Ce. Se întindea și se revărsa. Nedorința de a scrie pentru proba V. E despre turism, cu o temă ineptă pentru vremurile noastre, ocolul pămânului ca să descoperi lumea în timp record, pe când nu mai e niciun record să ocolești pământul, când acum te duce avionul pe sus și firma de turism de mână, ce ți-a organizat mură-n gură programe “culturale” să te cultivi, o probă, de fapt, despre isteria ridicată artificial la nivel de nevoie, de mers prin locuri, vizitat, văzut. Totul feeric, relaxant, cinci stele sau fără stele, locuri exotice, locuri altfel, locuri în care n-ai fost, aventuri de neuitat. Serios, de neuitat?

Bătut drumu’ cu pasul tău, văzut cu ochiul tău. Deși n-are importanță, că mai mult te duci să faci poze. Sau să spui că ai fost și tu acolo. Mai și povestești ce mirific e, să se ducă și alții. Hai cu toții.

Să mori stând la coadă să urci pe Everest. Let’s be supid together, forever, together, one more time. Except that is not one time, it is a lot of times. Too many times.

Aș vrea să scriu, aș putea să scriu, dar mă enervez doar la gândul că aș susține ceva ce mă conving pe zi ce trece că e încă una din marile prostii umane, îmbuibarea deplasărilor, după îmbuimbarea cu mâncare, o prostie propagată, promovată, care distruge planeta, încă un motiv pentru care am certitudinea că AI o să ne extermine.  Dacă nu ne ridicăm puțin nivelul, așa ne și trebuie.

Când aud de a jdemia evocare de călătorie, de exaltarea altor locuri, de turismul furibund, de experiențele grandioase, ce frumos e acolo, ce lacuri, ce păduri, ce orașe, ce catedrale, ce cascade, mă ia lehamitea. Obișnuiam să mă enervez. Acum n-o mai fac. N-ai nevoie să te duci în exoticul fund al planetei ca să descoperi frumusețea naturii, a vieții sau mistere incredibile. În timp ce tu te duci chipurile să ai experiențe de vis, formezi, de fapt, în inconștiența ta, încă o bucățică de coșmar pentru planeta ta, te duci murdărind, stricând, poluând, distrugând ecosistemul tău, dinamitându-ți casa. Dar te-ai plimbat, nu?

Cu cât ne-am înmulțit, cu atât ne-am repezit și aplatizat, ne-am extins pe suprafață, ca pata de ulei, ne-am superficializat, trăim pe grabă, pe număr de fotografii, pe o dată pe minut verificat ecranele. Cu o viață pe pilot automat, ai vacanțe pe pilot automat. Unii, mai fanatici, chiar la foc continuu. Turismul alienant. yurismul ca spleen.

Sunt tot mai convinsă că oamenii ar trebui limitați în năvala turistică, și e doar repercursiunea logică, dar tristă, că peste o vreme se vor introduce taxe uriașe ca să te tot freci de colo-colo. Apoi se vor interzice complet. Repercursiune tristă pentru cei ce vin în urma noastră. Lor li se va lua in start “dreptul” de-a “vedea” lumea. Poate vom avea dreptul la o călătorie pe zece ani. Sau una pe viață. Așa abia am ajunge să o și prețuim, nu doar s-o numărăm pe răboj, la capitolul cuceriri, targeturi atinse, to do list, bucket list, nonesense list, all the lists.

Fă o dată o călătorie în viață, una singură, departe de locurile tale. Și-ți poate hrăni zece vieți cu bogăția ei, dacă știi cum s-o faci. Nu pe bandă rulantă. Explorează lumea, dar nu ca un robot.

Sau nu ne putem relaxa decât în altă parte? Nu putem exubera decât în vacanțele departe? E o problemă gravă, gravă de tot, dacă doar aștepți să pleci, să fugi, să evadezi din viața ta, să călătorești, să excursionești, să cunoști “locuri noi”, “oameni noi”. Nu-i nimic nou, ești tot tu, și la fel, tot mai adânc în alienare ta. Absurditatea asta, atât de promovată, a excursiilor cât mai multe și mai departe, nebunia să vrei să vezi mereu “altceva”, febra vacanțelor, despre care nu cumva să ajungi să spui “am stat acasă”, ce blasfemie! N-avem nevoie de ele, nu în cantitatea asta, nu cu frecvența asta, nu cu modul ăsta de-a le face. Am creat o încă nevoie falsă și periculoasă pe termen lung. Ce ne pasă, nu? E mai încolo. Noi ACUM-ACUM trebuie să facem zeci de vacanțe, toate așa de memorabile, că încep să amestece între ele, ai fost și colo, și colo, îți amintești un lucru-două din fiecare loc, dar nu te lași, continui nesăbuit să bifezi mândru și mecanic locurile în care or să meargă apoi și ceilalți, care până nu merg și ei, neapărat să inspire și ei aer din care ai avut tu, te invidiază.

Am dus mobilitatea individuală la extrem, aeroporturile gem de oameni în mod normal, iar în perioade de vacanțe, sunt depășite. Mergi pe jos, dacă ești așa mare amator de alte locuri, de călătorii, dacă se zbate în tine permanent, gata să se rupă, fibra de explorator, dacă tot vrei să mergi “peste tot”. Ne punem fundurile în avioane ce brăzdează cerul cu mii și mii de săbii. Că de ce? Că să vadă și ochiul tău ceva? Uită-te la the Blue planet. Încă e blue. Și întreabă-te de ce mai distrugi planeta cu încă un drum făcut aiurea. Doar că așa vrei tu, că te doare undeva de consecințe. Inconștientule! Doar că așa fac alții? La turmă cu tine! Doar că așa ai visat de când erai mic? Ai fost deja de enșpe ori, ți-ai făcut visul, mai oprește-te. Doar că așa meriți? Nu. Nu meriți. Ai datoria să distrugi cât mai puțin. Doar că-ți permiți? Ne permitem și să dăm drumul la rachete. Le avem, nu, deja, sunt acolo, așteaptă degetul, cum te așteaptă pe tine avioanele. Doar să apăsăm butonul.

Poate ar trebui să plasez textul la probă. Nu ca să o pic, că e de la sine înțeles, dar să se audă și altă părere decât, hai să mergem cu toții în vacanță. Interminabil, nemăsurat, nechibzuit, și să trăim extaz după extaz după extaz în fața frumuseților infinite ale planetei, văzute numai și numai de propriul ochi orb.

Sursa: heart beat

Foto: Cascada Beusnita, care face parte din Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, ROMÂNIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.