Tiberiu DIANU: Un nou set de postulate pentru mişcarea conservatoare americană

1. Restabilirea valorilor

Inaugurarea administrației Trump la 20 ianuarie 2017 a marcat apariția și funcționarea unor principii și credințe (nu sloganuri politice) complet diferite de cele aplicate de administrațiile anterioare (atât cele republicane, cât și cele democrate), precum: “Să facem America mare din nou”, “America în primul rând”, precum și “Asanarea mlaştinii”.

Mai mulţi republicani moderaţi, inclusiv fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, deputatul republican Paul Ryan, care nu au fost şi nu sunt nişte admiratori ai preşedintelui Trump, au decis să nu îşi mai prelungească mandatele, un fenomen care a devenit mai vizibil înaintea alegerilor parţiale din 2018 şi care continuă şi astăzi.

Pe termen scurt, rămâne de văzut cât de mult va afecta acest lucru controlul deţinut de republicani în Congresul SUA (care au pierdut deja majoritatea în Camera Reprezentanţilor la alegerile parţiale din 2018). Conform algoritmului politic tradițional, democrații au preluat puterea la Cameră şi sunt foarte doritori să preia puterea şi la Senat la alegerile generale din 2020. Şi totuşi, nimic din timpul erei Trump nu pare să semene cu ceea ce s-a întâmplat în trecut.

Pe termen lung, aceasta ar trebui să fie o perioadă de reflecție și un punct de răscruce pentru clarificarea doctrinară a Partidului Republican, ca deţinător veritabil al valorilor conservatoare americane.

De fapt, momentul pentru restabilirea valorilor mișcării conservatoare americane în ansamblul ei a sosit deja.

2. Situațiile-premisă

A venit timpul ca toate fracțiunile conservatoare (naționaliști, tradiționaliști, populiști și moderați) să se susţină reciproc și să pună în practică un nou set de postulate, bazat pe următoarele situații-premisă:

(1) Dreapta crede într-o autoritate supremă, Dumnezeu, care este diferită de sinele uman.

(2) Stânga consideră că autoritatea supremă este sinele uman.

(3) Dreapta crede în adevărul universal, care este absolut şi mai presus decât adevărul personal, care este relativ.

(4) Stânga crede că adevărul personal este mai puternic pentru că este concret, în timp ce adevărul universal este inaplicabil deoarece este prea abstract.

(5) Dreapta crede într-un set predeterminat de valori morale superioare, care sunt constante și perpetue și, prin urmare, eterne de-a lungul timpului.

(6) Stânga crede într-un set variabil de valori individuale sau de grup, care sunt variabile și temporare de-a lungul timpului.

3. Un nou set de postulate

Ultima jumătate a secolului douăzeci a reflectat o atitudine constantă de justificare din partea dreptei, prin raportarea valorilor ei la cele ale stângii. Această atitudine trebuie să înceteze.

În consecință, dreapta ar trebui să renunțe la poziția de a-și justifica atitudinile și valorile prin raportarea constantă la setul de valori ale stângii. Dreapta ar trebui să adopte următorul set nou de postulate:

(1) Stânga nu crede cu adevărat în Dumnezeu.

(2) Dacă stânga nu crede în Dumnezeu, validitatea conceptelor ei concrete de “bine” și “rău” va fi variabilă în esență, limitată la indivizi și grupuri de oameni, și temporară.

(3) Stânga promovează propriile ei concepte de “bine” și “rău”, dar, deoarece ele nu emană de la Dumnezeu, trebuie ignorate și/sau combătute.

(4) Dreapta promovează conceptele de “bine” și “rău”, care emană de la Dumnezeu.

(5) Dacă dreapta promovează conceptele lui Dumnezeu despre “bine” și “rău”, ele vor fi absolute în esență, aplicabile tuturor și perene în timp.

(6) Prin urmare, conceptele de “bine” și “rău” ale dreptei sunt mai puternice și se opun conceptelor de “bine” și “rău” ale stângii.

4. Noile porunci

În concluzie, dreapta trebuie să transforme noul set de postulate în noi porunci și să le aplice în consecință.

Noile porunci trebuie să acționeze ca elemente de reîmprospătare a poruncilor biblice. Poruncile biblice au fost ignorate și nu au fost aplicate complet pentru lungi perioade de timp. Prin urmare, ele riscă să se transforme în afirmaţii pur teoretice și, în consecinţă, să fie ignorate.

Este de datoria dreptei, mai ales în anii următori, să revigoreze și să aplice în mod consecvent noile porunci ce decurg din noul set de postulate.

TIBERIU DIANU, autor de cărţi şi multiple articole de drept, politică și societăţi postcomuniste, locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea în Washington, DC şi poate fi urmărit pe MEDIUM. https://medium.com/@tdianu

 

***

CV-RESUME 2019

 Tiberiu Dianu s-a născut la 13 octombrie 1961 în oraşul Babadag, judeţul Tulcea, România. În prezent locuieşte şi lucrează în Washington, DC, Statele Unite ale Americii.

STUDII: A absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea din Bucureşti (licenţă, 1985, masterat în Criminologie, 1987, masterat în Criminalistică, 1990 şi studii de doctorat în drept penal, 1994). A studiat  la Universitatea „Robert Shuman” din Strasbourg, Franţa (certificat de drepturile omului, 1990) şi Balliol College de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie (cercetător de drept penal, 1994). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie (masterat în drept penal, 1996), Washington College of Law de la American University din Washington, DC (masterat în ştiinţe juridice, 1997) şi a urmat cursuri la Facultatea  de Ştiinţe Comportamentale de la University of Maryland din College Park (studii de doctorat în criminologie şi justiţie penală, 2003).

EXPERIENŢĂ PROFESIONALĂ:  Consilier juridic (ACMP Piteşti, Ministerul Petrolului şi Gazelor, 1985-1987), judecător (judecătoriile Curtea de Argeş şi Piteşti, 1987-1990), consilier juridic principal (Ministerul Justiţiei, Bucureşti, 1990), cercetător juridic principal (Institutul de Cercetări Juridice, Academia Română, Bucureşti, 1990-1994), lector universitar (Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti şi universităţi private din Bucureşti, 1990-1994), profesor de limba română (Departamentul de Stat, Foreign Service Institute, Washington, DC, 2003-2017 şi alte şcoli private de limbi străine, zona metropolitană Washingon, DC, 2003-prezent), expert tehnic judiciar, traducător şi interpret judiciar (de pe lângă birourile statale de avocaţi federali din SUA, 2005-2019).

PUBLICAŢII:  opt cărţi (publicate la edituri din Bucureşti, Amsterdam şi New York), peste 200 de articole de drept, sociologie, politică şi cultură (publicate în versiuni tipărite şi on-line în peste 70 de publicaţii din Europa, America de Nord şi America de Sud, Asia, Africa, Australia şi Oceania).

http://worldcat.org/identities/lccn-n96031826/

PREMII: Premiul “Andrei Rădulescu” al Academiei Române (1996) pentru cartea TRANZIŢIA ŞI CRIMINALITATEA (1994, coautor)

 

11 thoughts on “Tiberiu DIANU: Un nou set de postulate pentru mişcarea conservatoare americană

  1. Pingback: Tiberiu DIANU: Generaţia mea contra generaţia „eu” – ARMONIA MAGAZINE – USA

  2. Pingback: Tiberiu DIANU: Generaţia mea contra generaţia „eu” – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  3. Pingback: Tiberiu DIANU: Statalitatea teritoriilor SUA: Un proiect de ţară – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  4. Pingback: Tiberiu DIANU: Despre bun simţ, etică şi rasă – ARMONIA MAGAZINE – USA

  5. Pingback: Tiberiu DIANU: “Vin americanii!”: Paradigme atlantico-pacifice – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  6. Pingback: Tiberiu DIANU: Obamagate şi reformarea FBI-ului – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  7. Pingback: Tiberiu DIANU: Obamagate şi reformarea FBI-ului – ARMONIA MAGAZINE – USA

  8. Pingback: Tiberiu DIANU: Documentarul „Scandalos” şi relevanţa scandalului Clinton-Lewinsky în prezent – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  9. Pingback: Tiberiu DIANU: Israelul la 70 de ani: Perspective româno-americane – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  10. Pingback: Tiberiu DIANU: Visul american în primul discurs al preşedintelui Donald Trump despre Starea Naţiunii – Revista ARMONIA – Saltmin Media

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.