Tiberiu DIANU: Visul american în primul discurs al preşedintelui Donald Trump despre Starea Naţiunii

În seara zilei de 30 ianuarie 2018 preşedintele Trump a transmis un discurs despre Starea Naţiunii, care a pus o faţă umană pe planul său de a reforma guvernul și de a revigora visul american, ce părea să fi dispărut în timpul administraţiei Obama. https://www.youtube.com/watch?v=Npz2zEJt2pc

Președintele ar fi putut alege să livreze obişnuita listă punctuală cu promisiuni, care ar fi fost pe placul Washingtonului pentru o scurtă perioadă de timp. În schimb, el a optat pentru un discurs pasionat și foarte uman, ţesut pe o tapiserie de povești autentice despre americanii de rând, ai căror câțiva reprezentanți fuseseră invitați să se alăture asistenţei.

Astfel, ni s-a reamintit de micii proprietari de ambarcaţiuni private, voluntari în acţiunile de salvare a oamenilor în urma unui uragan devastator, de necunoscuţii care protejau alţi necunoscuţi de ploaia de gloanţe de la hotelul din Las Vegas. Am auzit întâmplări cu soldaţi care salvau vieţi în timpul uraganului Harvey din Texas şi cu pompieri care evacuau copii dintr-o tabără californiană de vară amenințată de incendii. Ni s-a adus aminte de deputatul republican Steve Scalise, supravieţuitor al unui malefic atac armat declanşat de un suporter democrat, precum şi de eforturile eroice ale poliţiştilor şi ale personalului medical care i-au salvat viața.

Micii afacerişti din Ohio au reprezentat ilustrarea succesului reformei fiscale a președintelui. Un băiat de 12 ani din California, care a iniţiat o mișcare de răspândire a 40.000 de steaguri la mormintele eroilor americani, a devenit cel mai recent exemplu de veneraţie pentru cei care au slujit patria și pentru cei care onorează drapelul american cu mâna pe inimă și se ridică atunci când se intonează imnul național.

Victimele bandelor de imigranți ilegali au fost reprezentate de părinții lor supraviețuitori din Long Island.

Ni s-a reamintit de lupta constantă a Departamentului de Siguranţă Naţională împotriva infractorilor periculoşi şi a bandelor de răufăcători prin prezența unuia dintre agenții speciali de anchetă ai departamentului, a cărui echipă a arestat circa 400 de infractori. Familia unui poliţist din statul New Mexico, care a adoptat un bebeluş de la o mamă heroinomană necăsătorită, a devenit un simbol al angajamentului actualei administrații de a lupta împotriva epidemiei de droguri și de a asigura tratament adecvat pentru toxicomani.

Lupta și victoria armatei americane contra grupării ISIS din Siria au fost descrise printr-o evocare emoţionantă despre un brav militar care i-a salvat viața camaradului său dintr-o clădire minată, prin respiraţie artificială pe drumul la spital şi în timpul operaţiei. Brutala dictatură nord-coreeană a fost ilustrată prin două cazuri de cetăţeni americani şi coreeni acuzați de “crime împotriva regimului”, motiv pentru care aceştia fuseseră torturaţi până în pragul morții.

Un sondaj CNN apărut la scurt timp după discursul preşedintelui a relevat “reacții foarte pozitive” în proporţie de 48% şi altele “relativ pozitive” în proporţie de 22% (împreună totalizând 70%), similare celor de care au beneficiat președinții Bush şi Obama în anii 2006 şi 2010. https://www.cnn.com/2018/01/30/politics/trump-state-of-the-union-latest/index.html

Într-o contraargumentaţie mai scurtă, dar şi mult mai ştearsă, tânărul deputat democrat din statul Massachusetts, Joe Kennedy III, a susținut că democrații pot elimina “falsele opțiuni” ale republicanilor, că partidul său are un “program mai bun” și că e capabil “să lupte pentru ambele categorii de americani”, adică cei de pe coastele de est şi de vest şi cei din interiorul ţării. https://www.youtube.com/watch?v=hwnDMahSwNI

Adevărul este însă că democrații au ignorat constant interesele celor din interiorul ţării, motiv pentru care ei au pierdut în doar șase ani şi Congresul, și președinția. Încercările lor tardive de a recâștiga această parte înstrăinată a electoratului vor fi cu siguranţă testate în timpul alegerilor parţiale din 2018.

Până una-alta, imaginea Partidului Democrat continuă să rămână aceea a unui grup interesat în special de protejarea intereselor așa-numiţilor “visători” (“Dreamers”), adică acei imigranţi ilegali minori beneficiari ai decretului prezidenţial al lui Obama de Deportare Amânată a Copiilor din America (Deferred Action for Childhood Arrivals, pe scurt DACA). Aceştia sunt văzuţi de liderii democraţi ca “o sursă de inspiraţie” și care fac “mai luminos” viitorul Americii.

Spre sfârşit, preşedintele Trump a reamintit tuturor că “şi americanii sunt visători”. Prin urmare, democrații mai au un drum lung de parcurs în tentativa lor de a-și îndepărta eticheta de partid DACA (altfel spus, “Democrații Acţionează Contra Americanilor”) și de a recâştiga încrederea poporului american.

TIBERIU DIANU, autor de cărţi şi numeroase articole de drept, politică şi societăţi postcomuniste, locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea în oraşul Washington, DC şi poate fi urmărit pe MEDIUM. https://medium.com/@tdianu

***

CV-RESUME 2019

 Tiberiu Dianu s-a născut la 13 octombrie 1961 în oraşul Babadag, judeţul Tulcea, România. În prezent locuieşte şi lucrează în Washington, DC, Statele Unite ale Americii.

STUDII: A absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea din Bucureşti (licenţă, 1985, masterat în Criminologie, 1987, masterat în Criminalistică, 1990 şi studii de doctorat în drept penal, 1994). A studiat  la Universitatea „Robert Shuman” din Strasbourg, Franţa (certificat de drepturile omului, 1990) şi Balliol College de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie (cercetător de drept penal, 1994). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie (masterat în drept penal, 1996), Washington College of Law de la American University din Washington, DC (masterat în ştiinţe juridice, 1997) şi a urmat cursuri la Facultatea  de Ştiinţe Comportamentale de la University of Maryland din College Park (studii de doctorat în criminologie şi justiţie penală, 2003).

EXPERIENŢĂ PROFESIONALĂ:  Consilier juridic (ACMP Piteşti, Ministerul Petrolului şi Gazelor, 1985-1987), judecător (judecătoriile Curtea de Argeş şi Piteşti, 1987-1990), consilier juridic principal (Ministerul Justiţiei, Bucureşti, 1990), cercetător juridic principal (Institutul de Cercetări Juridice, Academia Română, Bucureşti, 1990-1994), lector universitar (Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti şi universităţi private din Bucureşti, 1990-1994), profesor de limba română (Departamentul de Stat, Foreign Service Institute, Washington, DC, 2003-2017 şi alte şcoli private de limbi străine, zona metropolitană Washingon, DC, 2003-prezent), expert tehnic judiciar, traducător şi interpret judiciar (de pe lângă birourile statale de avocaţi federali din SUA, 2005-2019).

PUBLICAŢII:  opt cărţi (publicate la edituri din Bucureşti, Amsterdam şi New York), peste 200 de articole de drept, sociologie, politică şi cultură (publicate în versiuni tipărite şi on-line în peste 70 de publicaţii din Europa, America de Nord şi America de Sud, Asia, Africa, Australia şi Oceania).

http://worldcat.org/identities/lccn-n96031826/

PREMII: Premiul “Andrei Rădulescu” al Academiei Române (1996) pentru cartea TRANZIŢIA ŞI CRIMINALITATEA (1994, coautor)

10 thoughts on “Tiberiu DIANU: Visul american în primul discurs al preşedintelui Donald Trump despre Starea Naţiunii

  1. Pingback: Tiberiu DIANU: Dogmatism şi pragmatism – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  2. Pingback: Tiberiu DIANU: Anthony Kennedy, judecătorul şi omul – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  3. Pingback: Tiberiu DIANU – Muşchi de oţel la Bruxelles: Preşedintele Trump şi jocul dublu al europenilor – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  4. Pingback: Tiberiu DIANU: Arctica şi sferele de influenţă ale SUA şi Rusiei în zonă – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  5. Pingback: Tiberiu DIANU: Referendumul din România privind familia tradiţională, o ocazie ratată – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  6. Pingback: Tiberiu DIANU: Conservatorism şi psedo-conservatorism în statul Alaska – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  7. Pingback: Tiberiu DIANU: Donald Trump, un preşedinte american naţionalist-populist – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  8. Pingback: Tiberiu DIANU: Valul de naţionalism american – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  9. Pingback: Tiberiu DIANU: Super-taifunul Yutu în teritoriile SUA din Oceanul Pacific – Revista ARMONIA – Saltmin Media

  10. Pingback: Tiberiu DIANU: Alegerile parţiale din 2018 din Statele Unite: Perspective pozitive – Revista ARMONIA – Saltmin Media

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.