Ce fel de Paște ai tu?

Rațional? Sentimental? Spiritual?

Da, există cel puțin trei feluri de Paște, fiecare real și fiecare foarte justificat. De fapt, fiecare eveniment din viața noastră, fiecare criză din biserică, fiecare neînțelegere din familie și fiecare mare eveniment din istoria lumii poate fi trăit, experimentat la unul din aceste trei nivele.

Există deci trei puncte de vedere din care putem privi intrarea Domnului în Ierusalim, evenimentele din săptămâna Mare, încununate cu suferințele, moartea și învierea lui Isus Christos, Împăratul iudeilor.

Care sunt cele trei feluri în care putem înțelege evenimentele vieții prin care trecem?

1. Nivelul rațional, rece și analitic.

2. Nivelul sentimental, fierbinte și copleșitor.

3. Nivelul spiritual, cosmic și legat direct de planul lui Dumnezeu.

La nivelul rațional există cele mai multe conflicte, pentru că fiecare vede și analizează din punctul lui de vedere.

La nivelul sentimental există trăirile fierbinți și deciziile cele mai drastice, cele mai dramatice. Ce faci într-o clipă de mânie sau de deznădejde nu mai poți îndrepta sau repara o viață întreagă. Sentimentele ca o furtună care ne pune în mișcare și de care nu ne putem ascunde decât … sub pământ. Atunci vom judeca totul  … la rece.

La nivelul spiritual, divin, legat de planul lui Dumnezeu ajungem numai dacă dăm la o parte ce este omenesc și stăm de vorbă cu Domnul. Se cere revelație și se cere să ne oprim, să tăcem, să nu ne grăbim, să ne gândim la ce vrea Dumnezeu să facă și să ne spună. ,,Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire și zăbavnic la mânie”.

Să lăsăm puțin evenimentele noastre și să ne gândim la intrarea Domnului Isus în Ierusalim, împreună cu tot ceea ce s-a petrecut în săptămâna mare.

Evenimentul este trăit rațional de mai marii poporului Israel. Criza este pentru ei una politica și administrativă. Sunt reprezentanții unui popor supus Romei și ei știu ca Roma este crudă și necruțătoarea. Legiunile romane erau cu dinți de fier și înspăimântătoare ca cea de a patra fiară din cartea profetului Daniel.

Continue reading  barzilaiendan.com

………………………………………………………………

Citește și

Mărinimia pe banii altora sau de ce rămâne Iuda actual

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.