Umranița – un ghid de treabă… mare! (traducere TEI)

Această carte, care poate fi citită online, una cu mare  impact pozitiv (ecologic) din mai multe puncte de vedere, este scrisă de JOSEPH JENKINS, în 1994, dar traducerea de faţă se bazează pe a treia ediție a cărții, publicată în anul  2005 în SUA.

Cartea “Umranița – un ghid de treabă… mare!  Cum să produceți  compost
din excremente umane” 
a fost în mod constant bine primită:

Aprecieri

“O cercetare obraznic de amuzantă, strălucitoare și foarte bine îngrijită. Aceasta  este una din acele cărți care ar putea salva lumea.” (Permaculture Drylands  Journal)

“În sfârșit, avem o lucrare cuprinzătoare despre reciclarea excrementelor umane  fără chimicale, supertehnologii și poluare. Bine scrisă, practică și foarte bine pusă la  punct.” (Whole Earth Review)

“În ciuda tuturor cărților despre îngrășămintele naturale și folosirea lor, nicăieri nu se povestește despre compostarea îngrășământului uman – ceea ce face  ca  “Umranița” să fie o referință excelentă pentru orice vrea să învețe principiile de bază. Dacă sunteți un grădinar îndrăgostit de compost, nu există vreo lucrare mai bună ca aceasta.” (Midwest Book Review)

Ce spun cititorii:
“Descoperirea pe care ați făcut-o cu privire la scara mică, adecvată acestei
operațiuni, este năucitoare.”

“Ar trebuie să fie o lectură obligatorie pentru orice locuitor al planetei.”

“Cred că aceasta este una dintre cele mai importante cărți scrise vreodată.”

“De îndată ce am început s-o citesc, nu m-am mai putut opri. Faceți un mare
serviciu omenirii, având curajul de a publica această carte.”

TEI (Traduceri Ecologice Independente): CINE SUNTEM ȘI CUI NE ADRESĂM

Pentru orice om lucid, este evident că România de astăzi se află în pragul  colapsului, împreună cu sistemul global în care este angrenată. Dacă ar fi doar să enumerăm problemele pe care le avem, dimensiunile acestui cuvânt-înainte ar atinge cote nepermise. De la economie la cultură, de la agricultură la demografie, de la politică la ecologie, de la sănătate la învăţâmânt, practic nu există domeniu în care să nu fie evident dezastrul în care ne aflăm – fie că vorbim, în particular, de „exodul creierelor“, de jaful politic generalizat, de raptul bancar, de rezultatele catastrofale la examenele de capacitate sau bacalaureat sau de calitatea precară a alimentelor pe care le consumăm; de febra consumeristă întreţinută permanent de marile corporaţii, de pământul fertil vândut pe nimic, pe cale să fie otrăvit cu insecticide şi pesticide, de izolarea profesioniştilor în favoarea incompetenţilor sau de profunda decădere morală. Problemele pe care le avem sunt atât de complexe şi de interdependente încât a crede că există remedii globale pentru ele înseamnă o naivitate vecină cu orbirea.

Noi, cei din TEI , considerăm că nu există decât soluţii „la firul ierbii“
– soluţii demarate şi întreţinute de oameni care nu aşteaptă subvenţii de la guvern şi sponsorizări de la corporaţii pentru a face binele. Oameni lucizi şi integri, care ridică semne de întrebare asupra direcţiei în care se îndreaptă lumea, cu noi cu tot.

Graba în care suntem siliţi să trăim ne-a confiscat timpul de gândire – nu avem  timp să discernem între bine şi rău, între adevăr şi simulacru, între informaţie şi  minciună. Iar graba noastră şi dezinformarea sunt extrem de profitabile pentru cei  care ne repetă zilnic, fără încetare, că soluţiile unice de supravieţuire în ziua de  astăzi sunt: job-urile epuizante, creditele pe zeci de ani pentru autoturisme sau locuinţe scumpe şi ineficiente şi consumul dus la maxim.

TEI s-a născut pentru a face accesibile informaţiile care dinamitează acest mod
de gândire. Cărţile traduse de noi demonstrează fără greş că suntem, zi de zi, captivi ai unei imense iluzii – aceea că nu putem trăi decât aşa cum trăim acum: stresaţi,  obosiţi, vlăguiţi de viaţă, înstrăinaţi de valorile fundamentale care ne îndreptăţesc să ne numim oameni.

În contra unui Sistem al cărui mod de funcţionare implică inundarea constantă
cu false informaţii, ne propunem să oferim publicului acele cunoştinţe folositoare,  ignorate în mod sistematic de „mainstream“ din simplul motiv că de pe urma lor au de câştigat numai oamenii, nu şi corporaţiile şi guvernele. În loc de reziduuri de gândire ambalate ţipător, oferim acces la cunoaşterea practică. Complet gratuit, dar din dar, fără pretenţii, fără trufie şi fără clauze ascunse. O bibliotecă a  independenţei reale faţă de Sistemul absurd în care am fost aruncaţi în ultimile decade. O serie de cărţi care, nădăjduim, vor fi paşaportul de independenţă în gândire şi în fapte al fiecăruia dintre noi.

Aşadar, cui se adresează  în principal cărţile traduse de TEI?
Oamenilor care ştiu că veşnicia nu s-a născut la sat ca să moară la oraş. Celor care  s-au săturat de asfalt, de blocuri, de rate şi de credite şi care caută să iasă din acest  angrenaj cât mai repede, dar încă nu au curaj, pentru că nu ştiu că se poate şi încă  nu ştiu cum se face. Celor care vor să acumuleze cunoştinţe solide de agricultură  sustenabilă, permacultură, arhitectură ecologică, energii alternative, tehnici şi   tehnologii domestice şi meşteşuguri. Celor care simt şubrezenia sistemului şi   naufragiul  global către care ne îndreptăm, oamenilor care au redus sau se  pregătesc  să reducă turaţia motoarelor, pentru că ştiu că viteza nu va face decât să grăbească şi să amplifice impactul inevitabil cu zidul. Celor care ştiu că revoluţiile încep din pragul propriei case şi tot acolo se termină. Ţăranilor nescârbiţi de sat şi încă  nedescurajaţi, dar şi orăşenilor care încă stăpânesc mai bine tastatura decât grebla. În fine, tuturor celor care ştiu că orice bucată de pământ vine la pachet cu fâşia nemărginită de Cer de deasupra ei.

TEI mai 2015

AJUTĂ-NE SĂ AJUTĂM!

Cartea pe care o citești acum pe ecran este rezultatul a sute sau poate
mii de ore de muncă migăloasă – traducere, verificare terminologică,
adaptare, corectură, editare, punere în pagină și design. Pentru ca
această carte să se poată naște, a fost nevoie de nenumărate e-mailuri și de mii de  corecturi. Reține că nici un membru al grupului – fie el traducător
profesionist sau amator – nu este plătit pentru munca sa; tot ceea ce facem,
facem gratuit, fără să cerem burse, sponsorizări, fără să solicităm donații și fără să  așteptăm medalii, diplome și, eventual, statui în fața ministerului agriculturii. Unii  pot numi asta sacrificiu, alții civism, alții tâmpenie crasă și pierdere de timp.

TEI nu este umbrelă pentru nici un partid politic sau ONG; nu este proiectul surpriză al vreunei corporații dornice să-și spele imaginea cu încă o faptă bună care să îi crească vânzările. Nici unul dintre noi nu are de gând să candideze la președinție sau măcar pentru un post la consiliul local la următoarele alegeri.

Și tocmai de asta avem și noi, la rândul nostru, nevoie de ajutorul tău. În schimbul  faptului că, prin intermediul nostru, ai acces gratuit în limba română la cărți de
importanță fundamentală, pe care nici o editură din România nu a avut puterea sau  curajul să le traducă, te rugăm să ne dai o mână de ajutor. Fă un singur lucru – dă  mai departe aceste cărți prin orice mijloace posibile. Nu o dată, ci de câte ori poți.
Menține-le în viață!

1. Cel mai important – printează cărțile TEI acasă sau la un centru de copiere.
Hârtia durează mult mai mult decât informația digitală, nu costă o avere și, ține minte, valoarea acestor cărți va fi imensă atunci când nu ne vom mai permite luxul de astăzi al informației gratuite. Calculatoarele, hard-disk-urile, DVD-urile au durata de viață mult mai mică decât bibliotecile. Tipărește mai multe exemplare. Unul păstrează-l, pe restul dăruiește-le. Repetă aceasta oridecâteori poți.

2. Trimite linkul către site-ul nostru – http://www.cartidintei.wordpress.com – tuturor  prietenilor și spune-le în câteva rânduri despre ce este vorba. Nu le arunca linkul pur și simplu, fără explicații – dă-le detalii, atrage-i să citească, provoacă-i să cunoască.
Povestește-le chiar tu despre ce ai descoperit în cărțile TEI . Noi am cheltuit sute  și mii de ore pentru cartea aceasta, irosește și tu câteva zeci de minute ca să o faci  cunoscută.

3. Și mai ales, pune informațiile din cărțile TEI în aplicare. Învață pe alții,
neobosit și din toată inima, fără să le ceri nimic în schimb.

Reține – cărțile TEI sunt doar niște semințe. Tu trebuie să fii vântul care să le
împrăștie și să le înmulțească!
Îţi mulţumim! TEI

Pentru înscrieri, sugestii, recomandări, propuneri etc.:

carti.din.tei@gmail.com

 TEI Traduceri Ecologice Independente –   pt Faceook

Scribd. scribd.com/tei_independente

Citeste Cartea AICI

Click to access 29-j-jenkins-umranita-un-ghid-de-treaba-mare-cum-sa-produceti-compost-din-excremente-umane-tei-print.pdf

___________________________

Citiți și

România, țara cu WC în curte

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.