CLUJ – Preotul ortodox Stelian Tofană: Lupta în cazul Bodnariu nu este pentru identitate confesională, ci pentru identitate creştină

traian-florea-protest-cluj-napoca

Mitinguri de solidaritate cu familia Bodnariu, în marile oraşe. Cazurile românilor care se judecă cu Barnevernet, în Parlamentul European

Mii de persoane au participat la mitinguri în Sibiu, Cluj şi Iaşi, pentru susţinerea familiei Bodnariu din Norvegia, ai cărei copii au fost preluaţi temporar de Barnevernet, instituţia de protecţie a copiilor. La Sibiu, 2.000 de oameni au protestat, alături de mai mulţi preoţi, dar şi de prefect sau de preşedintele Consiliului Judeţean, precum şi de o delegaţie de jurnalişti din Norvegia. La Cluj, peste 1.000 de persoane au ieşit în stradă, majoritatea de rit penticostal, în faţa lor vorbind de asemenea mai mulţi preoţi. La Iaşi, aproape 4.000 de oameni au mărşăluit, declarându-şi susţinerea pentru familia Bodnariu. Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, dar şi sistemul de protecţie a copilului din acest stat vor fi dezbătute peste trei săptămâni în Parlamentul European (PE), în condiţiile în care, joi, s-au finalizat procedurile prin care 42 de europarlamentari din mai multe ţări au solicitat acest lucru.

Peste 1.000 de persoane au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu mai multe familii româneşti din Norvegia cărora autorităţile acestui stat le-au luat copiii, acestea cerând o mai mare implicare din partea şefului statului şi a premierului în rezolvarea cazurilor.

Participanţii la miting, majoritatea aparţinând cultului penticostal, s-au adunat, sâmbătă, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje în limba engleză precum “Norvegia, nu separa copiii familiei Bodnariu”, “Reuniţi familia Bodnariu”, “Norvegia, este timpul să îi dai înapoi pe copiii noştri”, “Nu separaţi familia Bodnariu”, “Norvegia, opreşte Barnevernet să ne fure copiii” şi au rostit, în grup, rugăciunea “Tatăl Nostru”.

Pastorul Marin Pintilie a declarat, de pe scena amplasată pe Bulevardul Eroilor, că mitingul este unul de solidaritate “cu o cauză nobilă şi dureroasă”.

“Ne-am adunat să fim solidari cu familia Bodnariu, dar şi cu familiile Nan, Avramescu şi Rădulescu, care trec printr-o situaţie grea. Copiii lor au fost smulşi cu brutalitate din braţele părinţilor, în mod abuziv şi ilegal, chiar din punctul de vedere al legislaţiei norvegiene. Nu abuzul fizic este motivul care a declanşat această dramă în familia Bodnariu, îngrijorarea învăţătoarei care a sesizat Barnevernet (Autoritatea de Protecţie a Copilului din Norvegia – n. r.) fiind provocată de creştinismul exagerat al copiilor, ceea ce a dus la acuzaţia de îndoctrinare religioasă şi creştinism radical, care provoacă handicap psihic. Pentru autorităţile norvegiene, noi, creştinii, suntem calificaţi ca handicapaţi psihic”, a spus Pintilie.

El a cerut preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş să se implice mai mult, să dea dovadă de mai multă determinare în rezolvarea cazului Bodnariu. “Dacă veţi tăcea, ajutorul va veni din altă parte”, a mai spus vorbitorul.

Preotul ortodox Stelian Tofană, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, pe scenă, că lupta în acest caz nu este pentru identitate confesională, ci pentru identitate creştină.

“Îmi exprim întreaga mea solidaritate cu familia Bodnariu şi cu alte familii care trăiesc o dramă asemănătoare. Trebuie să strângem toţi rândurile. Distrugerea familiei creştine înseamnă distrugerea societăţii în care trăim”, a spus Tofană.

Sibiu: 2.000 de protestatari, alături de prefect şi preşedintele CJ

Peste două mii de persoane au participat, sâmbătă, în municipiul Sibiu, la un marş de susţinere a familiei Bodnariu şi a altor două familii cărora serviciul de protecţie a copilului din Norvegia – Barnevernet – le-a luat copiii, participanţii scandând “Mama nu are înlocuitor”.

Continue reading Gândul.info

2 thoughts on “CLUJ – Preotul ortodox Stelian Tofană: Lupta în cazul Bodnariu nu este pentru identitate confesională, ci pentru identitate creştină

  1. Maralescu Sebastian

    Foarte bine subliniat scopul in acest articol. Felicitari liderilor religiosi care au dat dovada de maturitate crestina unindu-se in lucrurile care ii unesc si nu certandu-se pe cele in care nu au aceeasi viziune. Ar fi fantastic ca aceasta “intamplare” sa se transforme intr-o obisnuinta si un mod de viata… Oare cum ar arata Romania daca crestinii (de toate nuantele) ar trai valorile crestine comune in fiecare zi…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.