MIRCEA ARON, noul Preşedinte al CSM – Un trecut întunecat, autorul celei mai mari erori judiciare în Dosarul Viorica Vişan

Noul preşedinte al CSM are o pată uriaşă în CVaron-mircea-viorica-visan.qg8besho1w

MIRCEA ARON, noul Preşedinte al CSM, este unul dintre cei 8 judecători care au condamnat-o ilegal pe VIORICA VIŞAN la 16 ani de închisoare pentru omor! După 10 de ani de executare, Viorica Vişan a fost achitată,după ce adevăratul criminal şi-a recunoscut fapta! Inspecţia judiciară a „stabilit” că judecătorii şi procurorii care au comis această enormă eroare judiciară nu s-au făcut vinovaţi de nimic.

Pentru mulţi dintre cititori, o asemenea acuzaţie ar putea părea incredibilă, deşi, la vremea respectivă, cazul a apărut în presă, el venind după alte două erori judiciare asemănătoare:

Cazul Anca, petrecut în 1977, în care Gheorghe Samoilescu a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. După 4 ani a apărut adevăratul criminal şi Samoilescu a fost achitat. Între timp, întreaga sa familie s-a sinucis după ce fusese torturată de anchetatori. Abia după 38 de ani, cînd Samoilescu murise, statul a fost obligat să plătească despăgubiri ridicole de 10.000 euro!

Cazul Ţundrea, petrecut în 1992, în care Marcel Ţundrea a fost condamnat la 25 de ani închisoare. După 12 ani a fost descoperit adevăratul criminal şi Ţundrea a fost achitat, dar a murit în 2007, astfel încît, la fel ca şi Samoilescu, n-a mai apucat să beneficieze de despăgubirile decise la CEDO.

Cazul VIORICA VIŞAN este cel puţin la fel de grav. Înainte de a-l prezenta pe larg, iată Sentinţa nr. 1 din 14 inauarie 1997 a Curţii Supreme de Justiţie, dată în Dosarul 2125/1995, în care îi vedem în completul de judecată pe judecătorii MIRCEA ARON, prospăt ales preşedinte al CSM, dar şi pe Nineta ANGHELINA, fostă şi ea membră a CSM, acum pensionată!

Din documentul de mai sus observăm că sărmana Viorica Vişan nu avea bani să-şi angajeze un avocat şi a fost reprezentată la Curtea Supremă de Justiţie de „un apărător din oficiu”, care a spus şi el cum a putut că solicită admiterea Recursului „neexistînd probe care să stabilească vinovăţia acesteia sau completarea probatoriilor şi restituirea cauzei la procuratură”. În subsidiar, avocatul„a solicitat reducerea pedepsei aplicate instanţei”.

Acest complet al celei mai înalte instanţe din România n-a ţinut cont decît de solicitarea „Sfîntului” procuror: „Procurorul a concluzionat (sic!) pentru respingerea recursului ca nefondat”, şi, în consecinţă, a respins Recursul Vioricăi Vişan, astfel încît sentinţa de condamnare la 16 ani de închisoare a rămas definitivă! Femeia avea să execute efectiv 10 ani de închisoare, pînă cînd, abia în anul 2005, s-a constatat că adevăratul criminal era… fiul acesteia, Florin Cristian Visan, care se autodenunţase cu mult timp înainte, însă nimeni nu l-a luat în seamă!

Dar, pentru a înţelege cum s-a ajuns la această enormă eroare judiciară, în urma căreia Viorica Vişan a stat pe nedrept 10 de ani în puşcărie, vă prezentăm pe larg acest caz, folosindu-ne de articolul apărut în „Lumea Justiţiei” încă din 8 noiembrie 2010! Cu alte cuvinte, magistraţii care l-au ales pe Mircea Aron în fruntea Consiliului Superior al Magistraţilor (CSM) nu pot spune că n-au ştiut despre prezenţa acestuia în completul care a decis eroarea judiciară în ! Iată istoria acestui caz, aşa cum a fost descrisă în 2010 de luju.ro:

Continue reading Cotidianul.ro

Autor Ion Spânu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.