Gheorghe Gruia, supranumit Pele de pe semicerc, s-a stins din viață în Mexic

3993-144169-gruia_ff05fac449Cristian Gațu îl consideră „Pele al handbalului”, iar alți specialiști din domeniu vorbesc despre el că ar fi fost cel mai mare jucător din istoria sportului pe semicerc.

Autor:

De miercuri seara, Gheorghe Gruia (1940-2015) a trecut în lumea celor drepți, iar în urma sa rămân zeci de povești nespuse și neștiute.

De doua ori campion mondial (1964 si 1970) cu reprezentativa Romaniei, castigator al Cupei Campionilor Europeni (1968) cu Steaua Bucuresti si medaliat cu bronz la Olimpiada din 1972, de la Munchen – si acesta este doar varful palmaresului de handbalist al lui Gruia! Ajuns la 75 de ani, s-a stins din viata departe de casa, in Mexic, acolo unde a plecat in 1978. Decesul ar fi survenit in urma unui infarct miocardic, iar trupul sau va fi inmormantat in tara care l-a adoptat, insa fiica sa a promis ca toate medaliile si trofeele castigate de tatal sau vor fi trimise in Romania.

Merite recunoscute de IHF

Pe Gheorghe Gruia l-au laudat nu numai romanii. Valoarea i-a fost recunoscuta si in plan extern; in 1992, Federatia Internationala de Handbal l-a desemnat cel mai mare handbalist din toate timpurile, premiu primit intr-o gala speciala. Nu mai departe de anul trecut, a fost onorat si la Bucuresti, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la cucerirea primului titlu mondial.

Gatu: „A fost Pele al handbalului”

Coleg de echipa cu Gruia, Cristian Gatu a vorbit in termeni laudativi despre cel care a facut mare „nationala” Romaniei: „De aseara plang continuu. Nu pot spune decat atat: a murit cel mai mare handbalist al lumii. A fost un adevarat Pele al handbalului. Din pacate a murit singur, departe de casa, in Mexic. Ca om, era simpatic, usor adaptabil oricarei societati. Incepuse sa prezinte semne evidente de calvitie – «parul prost paraseste capul destept» era teoria lui! Facea fata cu succes intr-o discutie despre cosmonauti sau despre Baudelaire. A, sa nu uit, in momentele sale lirice, nu putine de altfel, Gruia era si un execelent cantaret de romante”. Despre jucatorul Gheorghe Gruia, cel mai bine poate povesti tot fostul sef al FRH: „La Steaua, noi, restul echipei, asiguram circulatia mingii, munceam adversarul si-l suceam pana il zpapaceam, iar Gruia era responsabil cu loviturile de gratie. Pentru el se faceau toate schemele, pentru el trageam cu dintii in teren, ca dumnealui, stangaciul cu numarul 10 pe spate, sa sara scurt si sa-i execute pe toti portarii, cu aruncari naprasnice, din orice unghi si de la orice distanta”.

Continue reading enational.ro/sport

Sursa: http://www.enational.ro/sport/gheorghe-gruia-supranumit-pele-de-pe-semicerc-s-a-stins-din-viata-in-mexic-512969.html

GHEORGHE GRUIA: cel mai mare handbalist al lumii a scris istorie, în România și în Mexic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.