GHEORGHE GRUIA: cel mai mare handbalist al lumii a scris istorie, în România și în Mexic.

Gheorghe Gruia


by
 Andrei Militaru

Gheorghe Gruia  –   cel mai mare handbalist al lumii din toate timpurile  –  a vorbit pentru „Adevărul” despre viaţa sa din Mexic, despre foştii colegi, titlurile mondiale câştigate cu România, despre bucuriile şi puţinele regrete pe care le are până la 74 de ani.

De 36 de ani trăieşte în Mexico City, cea mai aglomerată metropolă a lumii, dar gândul i-a rămas în România. N-a fost uitat în ţară, dar nici nu s-a bucurat de o mediatizare corectă, deşi oficial este cel mai bun handbalist al lumii din toate timpurile. Gheorghe Gruia a primit această distincţie de la Federaţia Internaţională în 1992, ca semn de recunoaştere pentru faptul că pe parcursul carierei sale a fost desemnat în şapte ani diferiţi handbalistul numărul 1 al lumii.

007 Gh. Gruia in varful piramidei. Meci R.S.R.- SuediaGruia are acum aproape 74 de ani. Şi-a păstrat alura impresionantă de pe vremea când spărgea porţile adverse, vorbeşte fluent româneşte şi îşi foloseşte din plin memoria de elefant. Ştie date, nume, faze, goluri, are amintiri cât să umple zece cărţi. A fost în România luna trecută, la sărbătoarea organizată de Cristian Gaţu, pentru handbaliştii care au câştigat patru titluri mondiale sub tricoul României, şi cu acest prilej am stat câteva ore de vorbă. Am descoperit un om care nu şi-a uitat niciodată originile, un personaj mândru nevoie mare că este român, un tip cu mult umor, pasionat de internet, care are cont e facebook, discută pe skype şi care are foarte puţine regrete.

Vorbiţi impecabil româneşte, deşi staţi de ani mulţi departe de ţară…

Dragii mei, nu ai cum să-ţi uiţi limba maternă. Numai dacă eşti la Polul Nord şi ai în jurul tău doar pinguini şi eschimoşi, posibil să mai uiţi ceva din ea. Câtă vreme gândesc româneşte, sigur că vorbesc româneşte. Plus că eu citesc şi ziarele din România, mă uit la emisiuni pe internet, sunt la curent cu ce se întâmplă în ţară. Şi încă ceva, vorbesc zilnic cu Thor, câinele meu, evident pe româneşte.

Gh Gruia poze-facebook-1Prieteni români nu aveţi prin Mexic?

Am câţiva, chiar vrem să ne organizăm într-o comunitate cât de curând. Eu sunt rezident, am rămas cetăţean român, deşi însăşi preşedintele statului mi-a spus că ar trebui să-mi iau cetăţenia. Dar ce să fac cu ea? Dacă m-am născut român, e normal să rămân aşa.

Citeste mai mult: adev.ro/n5akvx

One thought on “GHEORGHE GRUIA: cel mai mare handbalist al lumii a scris istorie, în România și în Mexic.

  1. Pingback: Gheorghe Gruia, supranumit Pele de pe semicerc, s-a stins din viață îin Mexic | Revista ARMONIA – Saltmin MediaRevista ARMONIA - Saltmin Media

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.