Dacă s-a stricat mecanismul, nu mai cârpi, schimbă cu totul!

desarrollo-del-mundo-de-las-ideas-y-el-mito-platon-2-638

Platon știa că romanii vor fi corupți!

Lupta împotriva corupției trebuie să înceapă printr-o relativizare a gravității problemei și printr-o scuturare de lehamitea care ne-a cuprins. Lehamitea duce la depresie, și depresia la inactivitate oblomovistă. Nu mai crezi că se mai poate face ceva. Nu mai vrei să mai faci nimic. Și mori civic. Nu-ți mai rămâne decât să-ți plângi de milă si să-i injuri pe vinovati, ca o victimă amărâtă a sistemului impotriva căruia nu faci nimic. Dar vestea cea buna e că nu suntem cei mai corupți de pe această planetă. Si corupția nu e o noutate tipic românească, ci o poveste veche, universală, de când e omul om si de când i-a fost dat să aleagă si să poftească la putere.

Noi, românii, suntem obisnuiti cu superlativul. Avem impresia ca la noi coruptia a atins gradul cel mai inalt, de cangrenă. Ca un cancer in faza terminală, cu metastaze in tot corpul politicii si al societatii. Sa nu uitam ca Platon vorbea deja foarte bine despre coruptie. De la el incoace ne punem intrebarea daca singurul motiv pentru care un om obisnuit este drept e frica de pedeapsa. Daca am putea face ce vrem si am fi scutiti de consecintele faptelor noastre, ar mai fi vreunul din noi integru ? Ce-am face fiecare dintre noi daca am gasi inelul puterii, al lui Gyges sau al Tolkien ? Ce-am face daca nu ne-ar ameninta DNA, DIICOT, inchisoarea, privirea vecinului, sentimentul vinovatiei inculcat de societate sau de religie ? Si daca la noi coruptia e cangrena, ce sa zicem de Venezuela, unde sistemul corupt a golit toate rafturile din supermarketuri, de mor oamenii de foame, azi, 3 iunie 2016, intr-o tara care nu e considerata de lumea a treia ?

Asa că problema coruptiei românesti nu este un capăt de țară. O putem aborda mai relaxati si, din acest motiv, mai curajosi. Mai determinati să facem ceva, pentru că nu pornim de la pragul cel mai de jos si nici nu ne confruntam cu vreo boală nouă, mutantă.

Continue reading HotNews.ro

_______________________________

Citiți și:

Jurnalist antimafie: Marea Britanie este cel mai corupt loc de pe Pământ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s