Un creștinism comod, deranjat de cancelarul german

dreamstime_xl_39081478-1170x788În condițiile în care criza refugiaților pare să nu aibă perspective clare de finalizare, un comentariu al cancelarului german pune pe tapet relația dintre valorile creștine și provocările cotidiene. Liderul german a dorit să sublinieze că tocmai situații critice ca cele din prezent ar trebui să evidențieze creștinismul, în cazul în care el este ceva mai mult decât o simplă chestiune identitară.

Cu ocazia unei vizite recente la Universitatea din Berna (Elveţia),  Angela Merkel a fost întrebată de către o persoană din public despre „potenţialul pericol al islamizării Europei”. Încercând să răspundă, liderul Germaniei a făcut câteva referiri de substanță cu privire la rolul pe care îl poate juca creștinismul pe continental European într-o variantă practică și nu doar una declarată. În acest sens, și-a exprimat dorința de a vedea  tot mai mulţi creştini curajoşi, care să ştie în ce cred, să meargă la biserică şi să fie dispuși să se implice în dezbateri sociale constructive.

Merkel nu a negat faptul că terorismul islamic este o realitate în ţări precum Siria, dar „tragic vorbind, este de asemenea o realitate care are de-a face cu noi înşine, deoarece mulţi din aceşti tineri ce luptă alături de ei au crescut în ţările noastre”. Răspunsul cancelarului lasă impresia unei încercări de a recalibra și reorienta criticile celor care arată cu degetul spre anumite zone arabe ca spre un fel de pepiniere ale terorismului. Ceea ce încearcă să sugereze Merkel este că nici Europa nu se poate disculpa, fiindcă nu a reușit să gestioneze propriile derapaje și tendințe fundamentaliste.

Mai mult decât atât, cancelarul german pare să ofere un răspuns și celor care intenționează o desolidarizare de nevoile actuale ale refugiaților pe motiv că aceștia pot constitui o amenințare pentru siguranța sau identitatea Europei. „Frica nu a fost niciodată un sfetnic bun”, a spus doamna Merkel, comentând anumite reacţii „defensive” pe care le-a văzut în ţara ei. „Culturile care sunt marcate de frică nu vor cuceri viitorul.”

Unde sunt creștinii?

Continuând să puncteze anumite aspecte care interferează cu identitatea creștină a continentului (una care a susținut, în opinia ei, întărirea valorilor europene), cancelarul german și-a exprimat dorința de a vedea „mai multe persoane care să aibă curajul să spună «sunt un credincios creştin». Şi mai multe persoane care să aibă curajul să intre în dialog”, a spus Merkel.

Și-a terminat pledoaria în favoarea unui creștinism mai activ printr-o sugestie adresată tuturor celor care și-au diminuat frecventarea bisericii. Consideră că oamenii ar trebui să se întoarcă la „obiceiul de a merge la biserică din când în când şi să aibă baze biblice sănătoase”. Merkel face, de fapt, o observație fină prin care evidențiază breșa produsă între creștinismul cultural (care pretinde doar recunoașterea identității) și etica creștină.

Poate că cel mai consistent contrast în această privință este dat de pozițiile diferite în privința refugiaților (prin prisma pozițiilor diferite utilizate în definirea creștinismului) adoptate de Viktor Orban și președintele Consiliului European, Donald Tusk. În timp ce primul acuză că Europa creștină va dispărea dacă refugiații vor fi ajutați, al doilea consideră că „a fi creștin în public, în viața socială, înseamnă a avea o datorie față de frați aflați în nevoie”.

Continuând pe firul aceleiași logici a contrastelor, liderul german întrezărește chiar un mare beneficiu din criza de identitate religioasă prin care este posibil să treacă Europa ca urmare a afluxului de imigranți. Poate apărea oportunitatea unor discuţii constructive care „ne-ar putea duce din nou la propriile noastre rădăcini şi să le cunoaştem mai bine”.

Cititi continuarea AICI – Semnele Timpului

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.