Să primim refugiați, dar în primul rând creștini!

imigranti.xpy7cjt540Valul de imigranți care a pus de curând pe jar Europa a provocat reacții aprinse și în țara noastră. Unii au spus că “Musulmanii invadează Europa după un plan bine stabilit”.

Neagu Djuvara a asemănat criza refugiaților cu invadarea Imperiului Roman. Pentru alții însă ceea ce se întâmplă e o ocazie ca România să își mărească numărul de locuitori prin imigrație și să arate compasiune față de soarta celor amărâți.

Trebuie să ne intereseze acest subiect? Sigur că da! Nu doar ca oameni, interesați de soarta unor năpăstuiți. Nu doar ca europeni, urmărind evoluția unor evenimente care deja produc tensiuni majore. Trebuie să fim informați și din cauză că în curând vom fi și noi afectați. României i s-a cerut să ia parte la efortul comun de relocare a refugiaților și, din câte spun unii, pregătește la Târgoviște un centru de primire a 5.000 oameni.

Între timp, pe internet apar tot felul de clipuri care inflamează spiritele românilor. Poate deja ați vizionat “Video Șocant! Vezi ce fac imigranții non-europeni în Ungaria” sau“Înspăimântător, refugiații refuză mâncarea de la Crucea Roșie din cauza crucii”.

La nivel de politică mare, fierberea e și mai accentuată, existând tensiuni pe această temă între liderii țărilor din Uniunea Europeană. E și normal, din moment ce nu vorbim de zeci de mii de oameni, nu vorbim de sute de mii, ci de milioane de refugiați. Partea bună e că s-a convenit o distribuire proporțională a acestora, Germania fiind gata să primească 800.000 persoane în acest an.

În ciuda consensului obținut, au existat și diferențe de abordare. Astfel, unele țări din Estul Europei au anunțat că intenționează să selecteze refugiații pe care îi vor primi. Slovacia de exemplu a declarat că va accepta doar imigranți sirieni care sunt creștini. La rândul ei, Polonia a  adus deja în mod intenționat 50 familii de refugiați creștini cărora le-a oferit case, cursuri gratuite de limbă poloneză și asigurare medicală gratuită. Poziții similare au și alte țări cum ar fi Estonia, Lituania sau Cehia.

223770

Dacă se va ajunge ca România să primească 5000 refugiați (musulmani) dintr-un foc, văd un uriaș potențial de destabilizare, cel puțin în zona Târgoviște. Din cauza aceasta, oare nu ar fi înțelept să atenuăm potențialele daune? Nu am putea și noi să  selectăm refugiații pe care îi vom primi, la fel cum vor să facă alte țări?

Noi suntem creștini iar Biblia ne spune că în primul rând trebuie să avem grijă de frații noștri de credință. Adică în primul rând de creștinii persecutați și abia apoi de cei aparținând altor religii. Și musulmanii suferă, dar viața creștinilor este un iad. Eu sunt deschis să ajutăm și pe musulmani, dar nu pot să nu mă întreb de ce nu li se deschid și ușile fraților întru Allah din țările musulmane bogate. Creștinii refugiați nu ar avea nici o șansă de supraviețuire în Arabia Saudită sau Kuwait, pe când musulmanii care s-ar refugia acolo ar putea obține măcar un adăpost temporar.

Trebuie să evităm prostia. A primi refugiați fără să îi verificăm atent ar fi un gest neînțelept. Am deschide astfel poarta pentru eventuali militanți trimiși în ascuns de ISIS. Chiar dacă România nu este o țintă majoră, grupurile teroriste intenționează să își plaseze oameni cheie în toate zonele din Europa.

Eu propun deci o selectare a refugiaților care vor sosi în țara noastră. În primul rând să acordăm prioritate creștinilor. Dar nu trebuie să fim atât de radicali încât să acceptăm doar creștini. Pe baza unor criterii clare, am putea primi de exemplu femei musulmane cu copii, ai căror soți au murit. Dar totul să fie controlat, pentru a reduce riscul acceptării unor potențiali teroriști.

Acum suntem încă într-un moment prielnic. Încă nu s-a împlinit preocuparea primului-ministru de construire a unei moschei uriașe în București.  S-ar putea ca din acest motiv miile de refugiați musulmani să nu se integreze prea ușor în țara noastră, neavând suficiente locuri de închinare. În plus, unii vor căuta oricum condiții mai prospere și vor pleca spre Occident. Odată cu construirea viitoarei moschei însă, lucrurile s-ar putea să stea altfel și România să devină mai atrăgătoare.

Este posibil să acordăm prioritate refugiaților creștini? Cum legile Uniunii Europene interzic discriminarea, o astfel de idee va atrage nemulțumirea Bruxellesului. Dar va trebui să o facem, pentru că altfel s-ar putea să apucăm pe calea sinuciderii naționale și culturale, așa cum au făcut-o deja țările din Vest.

Syrian refugees

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s