Alex ȘTEFĂNESCU: Petru Popescu şi Zoia Ceauşescu

Zoe Ceaușescu și Petre PopescuPetru Popescu, autor la 25 de ani al romanului de mare succes „Prins”, a plecat din România comunistă în 1975 şi s-a stabilit în SUA. Se zvonea că avusese o aventură amoroasă cu fiica lui Nicolae Ceauşescu. Mă număr printre cei care, după 1989, l-au convins să povestească acest episod din biografia lui în scris.

În 1971, aveam 24 de ani şi eram redactor la revista „Tomis” din Constanţa (unde ajunsesem recomandat de Nicolae Manolescu). Deşi avea cu numai trei ani mai mult ca mine, Petru Popescu era deja o vedetă a lumii literare (după ce publicase, în 1969, romanul Prins, care devenise repede un best-seller şi îi cucerise şi pe critici).

Într-o bună zi din prima parte a acelui an, înainte de lansarea funestelor „Teze din iulie” ale lui Nicolae Ceauşescu, tânărul şi faimosul scriitor din Bucureşti a venit la Constanţa şi a vizitat şi redacţia noastră.Toţi cei prezenţi (Al. Protopopescu, Nicolae Motoc, Constantin Novac, Mirela Roznoveanu, eu) am fost emoţionaţi. Petru Popescu era zvelt şi dezinvolt, strălucea de inteligenţă şi vorbea cu toată lumea cu „tu”, ca un american.

„Daţi-mi o maşină de scris!”

L-am rugat să participe la o anchetă a revistei „Tomis” pe tema relaţiei dintre proză şi realitatea imediată. A acceptat pe loc şi m-a întrebat când trebuie să predea textul. I-am spus stânjenit: −

Îmi pare rău, dar ne-ar trebui destul de repede. Cam… într-o lună…

Petru Popescu a izbucnit în râs. Noi, adaptaţi la ritmul lent al vieţii provinciale, credeam că o lună e puţin, el – că e mult prea mult.

− Daţi-mi o maşină de scris! I-am dat. S-a aşezat în faţa ei şi a început să-şi dactilografieze textul pe loc, fără ciornă! În jur se vorbea, veneau şi plecau colaboratori, dar el ţăcănea la maşină netulburat, oprindu-se pentru câte o clipă înainte de a începe un nou paragraf. Într-un sfert de oră a terminat.

Peste o lună, când a apărut în revistă, textul lui s-a dovedit a fi mai bun decât toate celelalte primite ca răspuns la anchetă.

Citeste mai mult: adev.ro/nm8na4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.