Un ziarist român a afirmat că din moment ce a citit Biblia în română, franceză și engleză, este tobă de teologie!

ctp-2by Rasvan Cristian Stoica

Eu sunt creștin. Nu sunt teolog. Un ziarist român, genial în felul său, a afirmat, într-un articol recent, publicat în ziarul ”Gândul”, că, din moment ce a citit Biblia în română, franceză și engleză, este tobă de teologie. Că se poate lua la trântă gândiristo-voinicească cu oricine s-ar încumeta să-i conteste cunoștințele pe ramură.

Nu vreau să comentez ideile din pomenitul material. Ceea ce e important, e că un ziarist (și scriitor, pe deasupra), a cunoscut voia Domnului și a răspuns la ea după cum am citit.

Nu pot să-l acuz pe Cristian Tudor Popescu pentru simplul motiv că nici eu nu sunt mai breaz.

Specialiștii spun că un teolog trebuie să cunoască, în afară de limbile numite vii, și câteva limbi moarte: greaca și latina, pentru Noul Testament, ebraica, pentru Vechiul. E condiția esențială (și obligatorie) ca să te dai mare în fața poporului.

Un lucru pentru care am ajuns creștin este promisiunea lui Dumnezeu că mă va mântui prin credință și că voi fi judecat pentru ceea ce știu, nu pentru ce nu știu. 

Îmi spunea un prieten drag inimii mele că în fața unui dezastru vascular petrecut în cap, bolnavul uită știința și cultura lumii. În schimb, în el mai pâlpâie doar șoapta pe care i-a spus-o Dumnezeu, la ureche, în cămăruța lui.

Andrei Scrima, un mare teolog, a suferit un AVC. Mare cunoscător de limbă arabă, a uitat-o cu totul, ca și cum n-ar fi știut-o niciodată. Dar, cuvintele lui Dumnezeu au rămas la locul lor, mai strălucitoare ca oricând.

Credința nu este un atribut câștigat prin forțe proprii. Dumnezeu te caută, îți vorbește, îți face minuni, dar te lasă pe tine să iei hotărârea.

Dumnezeul meu este bătrân de ani, înțelept și răbdător. Mă cheamă să vin la El, tot mai mult, pe zi ce trece.

Locul unde ne întâlnim este țărâna în care, metaforic, mă aruncă. Chiar dacă cerul se ia cu năvală, ușa e strâmtă și mereu mă lovesc cu capul de ea.

Dumnezeu alege martori din toate profesiile. Nimeni să nu spună, la Judecată, că nu l-au lăsat alții să vină la El.

Biblia ne vorbește de norul de martori, nu de covorul de teologi pe care pășește, triumfătoare, instituția bisericii, indiferent care.

Zoe Dumitrescu Bușulenga a fost o mare personalitate. Femeie deșteaptă, cultivată, estetician desăvârșit, academician și membră de frunte în Partid.

Când s-a călugărit, numele ei a fost schimbat în maica Benedicta. Acolo, la Văratic, și-a amintit de vremea tinereții. Cum a recomandat Biblia studenților, ca pe o operă de artă.

Andrei Pleșu a scris, recent, o carte despre Parabolele lui Isus. Spre deosebire de Cristian Tudor Popescu, el spune, de la început, că e un ”intrus prezumțios” în lumea teologilor, riscând, de altfel, să pară, laicilor, reacționar sensibil la creștinismul revolut.

Un ziarist (și scriitor) pe nume Paul Johnson a scris un volum despre Isus: ”Viața lui Isus povestită de un credincios”. Iată ce scria el:

”Viața lui Isus și religia pe care ea a generat-o sunt în multe privințe evenimentele centrale în istoria umanității, în jurul cărora gravitează totul, și prevăd că așa va fi și în viitor… Ne-am referit mai sus la influența lui Isus ca om. Dar, motivul importanței Lui nu rezidă doar în natura Sa umană și în personalitatea Sa, sau în acțiunile Sale, ci în faptul- de care toți creștinii sunt convinși ca și mine- că Isus era și este în același timp și Dumnezeu.

Un scriitor, un ziarist, o academiciană comunistă au înțeles mesajul prin credință. Aici, teologia nu ajută la nimic. Cel mult să te împovăreze, să-ți dea fiori la Judecată.

Sursa: https://rasvancristian.wordpress.com/2015/03/19/norul-de-martori/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s