Istoriile lui Alex Ştefănescu: O oră în plus cu Monica Lovinescu

646x404Autobuzul, vechi şi inconfortabil, zdrăngănind din toate încheieturile, transporta elevi români înscrişi la un concurs de ortografie franceză organizat de Primăria din Paris. Pe autostrada Strasbourg–Paris i-a sărit o roată din spate şi, ca să nu plătească remorcarea lui până la un service,  şoferul a recurs la o metodă arhaică (folosită de ţăranii noştri când li se desprinde o roată de la căruţă):  a tăiat creanga unui copac de pe marginea drumului şi a fixat-o sub osie, ca să se târască în timpul mersului şi să ţină loc de roată. Ceilalţi şoferi de pe stradă rămâneau uimiţi  văzând frunzişul bogat care mătura asfaltul. Nu mult a lipsit ca unii dintre ei, tot întorcând capul după noi, să facă un accident.

Am călătorit în total trei zile şi două nopţi şi am fost găzduit de un român relativ bogat din Paris, L.M. Arcade, în subsolul unui bloc (al său)  în care organizase  ani la rând întruniri literare cu participarea unor personalităţi ca Emil Cioran, Horia Stamatu sau Monica Lovinescu.

Învoit până la 10 seara

L.M. Arcade, un om generos şi bine intenţionat, avea din nefericire mania de a le citi cu glas tare musafirilor, ore întregi, fragmente din cărţile lui plictisitoare. M-a instalat şi pe mine într-un fotoliu, pentru a mă supune acestui supliciu. După un timp, exasperat, am trecut peste politeţe şi am insistat să mă lase să plec să văd în sfârşit Parisul, oraş pe care nu-l cunoşteam decât din cărţi şi din filme. Mi-a dat drumul cu greu, dar numai după ce mi-a smuls promisiunea că am să mă întorc la ora 10 seara, ca să continuăm lectura.

Citeste mai mult: adev.ro/nksq3l

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.