NAPOLEON BONAPARTE: Cine este «Singurul împărat care are adepți nesupuși timpului și spațiului»?

napoleon-bonaparte-quotes-1-11-s-307x512

 “Dacă Socrate ar intra în cameră, toţi ne-am ridica în picioare ca să-i dăm cinste, dar dacă ar intra Iisus Hristos, I-am cădea toţi la picioare.”

Napoleon Bonaparte

Sumare date de istorie: Napoleon Bonaparte, s-a născut pe insula Corsica la data de 15.08.1769.

Spirit aventurier și curajos,  devine ca militar francez un lider politic strălucit, fiind principala figură istorică a Revoluției franceze și ale campaniilormilitare din perioada 1796-1799.

Bonaparte ia puterea în 1799 și se instalează ca prim consul în Franța, iar în 1804 se încoronează ca împărat al poporului francez (1804-1814 și pentru cca 100 de zile în 1815). Cititor pasionat, Napoleon era și un om foarte  educat. El face pace cu papa și cu biserica catolică, spre ușurarea elementului religios.

Napoleon domină afacerile europene timp de aproape două decenii, timp în care s-a aflat la comanda armatei militare franceze. El câștigă marea majoritate a luptelor sale, asta înainte de înfrângerea lui finală în 1815. A fost unul dintre cei mai mari comandanți din istorie, campaniile sale fiind studiate în școlile militare la nivel mondial. Rămâne în același timp una dintre cele mai controversate și sărbătorite figuri politice din istoria Europei. În afacerile civile, Napoleon a implementat o gamă largă de reforme liberale în Europa, inclusiv eliminarea feudalismului, stabilirea de egalitate juridică și toleranța religioasă, dar impune și legalizarea divorțului. Concepe și pune în practică Codul Napoleon, adoptat (la diferite grade) de zeci de națiuni din întreaga lume.

Celebre au rămas victoriile sale de la Ulm și Austerlitz din 1805. Însă atacarea Rusiei în 1812 s-a dovedit a fi un eșec militar major. Mai apoi este înfrânt în bătălia de la Leipzig în octombrie 1813, iar ca urmare este invadată Franța. Napoleon este forțat să abdice în aprilie 1814 și este exilat pe insula Elba. În 1815 evadează din insula Elba și se intoarce la putere pentru cca o sută de zile, dar este învins în bătălia de la Waterloo. Ca urmare, este din nou exilat, dar de această dată pe insula Sf. Elena, unde-și va petrece ultimii șase ani din viață. Moare la 05.05.1821, la vârsta de 52 de ani.

*

Un episod din exil: Cititor pasionat, pe insula Sf. Elena, Napoleon Bonaparte a primit o Biblie. După un timp a fost vizitat de contele de Montholon. Acestuia, Napoleon îi pune întrebarea:

– “Poți să-mi spui cine este Isus Hristos?” Răspunsul a fost că nu poate.

– “Ei bine, a zis împăratul, am săți spun eu. Alexandru Macedon, Cezar, Carol cel Mare și eu, Napoleon, am intemeiat mari împărății. Dar pe ce se bizuiau aceste creații ale geniului nostru? Pe putere! Numai Isus Și-a intemeiat împărăția Sa pe dragoste, iar astăzi milioane de oameni și-ar da viața pentru El…..

Cred că eu cunosc ceva din firea omenească, de aceea îți spun că toți acesti mari conducători erau oameni. Și eu sunt om. Nimeni altul nu e ca El: Isus Hristos este mai mult decât un om. Eu am insuflat mulțimilor un devotament așa de înflăcărat, încât ar fi murit pentru mine….Insa pentru aceasta, era nevoie să fiu eu personal de față cu influența electrizantă a privirii mele, a cuvintelor mele, a glasului meu….

Singur Hristos a izbutit să ridice mintea omului spre nevăzut în așa fel, încât să devină nesimțitoare la granițele timpului și ale spațiului….Toți cei ce cred cu sinceritate în El, fac experiența acestei dragoste supranaturale pentru El. Fenomenul acesta nu poate fi explicat. Este mai presus de puterile omului. Timpul, acest mare distrugător, nu poate cu nici un chip să-i stingă flacăra sfântă….Aceasta îmi dovedește, într-un chip cu totul convingător, dumnezeirea lui Isus Hristos.”

*

In Evanghelie, citim:Și noi am crezut și am ajuns la cunoștința că Tu ești Hristosul, Sfântul lui Dumnezeu.” (Ioan 6: 69)

_________________

Sursa: Informații istorice  primite pe Net

Copia testamentului lui Napoleon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.