Prima zi a lui Klaus Iohannis la Cotroceni. Preşedintele îl cheamă pe Victor Ponta la consultări

by Gândul.info

de Departamentul Politic – Mediafax

La doar câteva ore de la preluarea mandatului de preşedinte, Klaus Iohannis a anunţat, pe Facebook, că îl invită pe Victor Ponta, luni, la Cotroceni, pentru a discuta priorităţile guvernării, actualitatea politico-economică şi perspectivele colaborării instituţionale cu Guvernul.
.
Cu câteva ore înainte, în primul discurs rostit ca preşedinte, după depunerea jurământului în Parlament, Klaus Iohannis a susţinut că „nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie”. După ceremonia din Parlament, la care a participat şi premierul Victor Ponta, Iohannis a mers la Palatul Cotroceni unde a avut loc momentul predării oficiale a mandatului de către Traian Băsescu. La ora 15.00, Klaus Iohannis a oferit o recepţie privată la Palatul Cotroceni, la care au fost invitaţi liderii liberalilor şi colaboratori de la Sibiu, care deja au început să sosească imediat după încheierea ceremoniei de predare-primire a mandatului de preşedinte. Pe lista de invitaţi: Vasile Blaga, Andrei Chiliman, Gheorghe Ialomiţianu, Gheorghe Falcă, Roberta Anastase, Radu Carp, Cristian Poteraş, Cătălin Predoiu, Puiu Haşotti, Victor Paul Dobre, Ludovic Orban.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în discursul rostit în Parlament, că este nevoie de “înţelegerea clară” la nivelul întregii clase politice că “nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie”.

“Este nevoie de înţelegerea clară la nivelul întregii clase politice: nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie”, a spus el. Iohannis a precizat că şi-ar dori ca la sfârşitul mandatului său “corupţia să nu mai figureze pe agenda publică, instituţiile să funcţioneze pentru cetăţeni”.

La câteva ore după ce şi-a prezentat priorităţile mandatului prezidenţial în Parlament, Klaus Iohannis a anunţat, pe Facebook, că l-a invitat pe premierul Victor Ponta, luni, la Cotroceni, pentru  a discuta priorităţile guvernării, actualitatea politico-economică şi perspectivele colaborării instituţionale cu Guvernul.

„L-am invitat mâine, 22 decembrie, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Victor Ponta, la o întâlnire la care vom discuta priorităţile guvernării, actualitatea politico-economică şi perspectivele colaborării instituţionale între preşedinţie şi guvern. Întâlnirea va avea loc la ora 12:00”, este mesajul postat de Iohannis.

UPDATE 18:15 Klaus Iohannis a anunţat, pe Facebook, că l-a invitat pe premierul Victor Ponta, luni, la Cotroceni, pentru  a discuta priorităţile guvernării, actualitatea politico-economică şi perspectivele colaborării instituţionale cu Guvernul.

UPDATE 14:57 La recepţia privată dată de Klaus Iohannis a fost invitată şi Simona Halep.

UPDATE 14:20 La Palatul Cotroceni au început să vină invitaţii la recepţia privată, printre aceştia Andrei Chiliman, Gheorghe Ialomiţianu, Gheorghe Falcă, Roberta Anastase, Radu Carp, Cristian Poteraş, Cătălin Predoiu, Puiu Haşotti, Victor Paul Dobre, Ludovic Orban.

 

 

UPDATE 13:40 Traian Băsescu a părăsit Palatul Cotroceni.

UPDATE 13:27 Garda de onoare îi prezintă onorul lui Traian Băsescu, la plecarea de la Cotroceni

UPDATE 13:20 A avut loc ceremonia de predare- primire a mandatului de preşedinte.

UPDATE 13:10 Klaus Iohannis a fost întâmpinat la intrarea în Palatul Cotroceni de Traian Băsescu şi soţia sa, Maria.

UPDATE 13:06 Klaus Iohannis a ajuns la Cotroceni.

UPDATE 12.16 Klaus Iohannis susţine cuvântul de inaugurare al mandatului de preşedinte al României: principalele declaraţii ale lui Klaus Iohannis

– Voi fi preşedintele tuturor românilor.

– Vă mulţumesc vouă, tuturor concetăţenilor mei, pentru că aţi arătat lumii întregi adevărata faţă a României. La 25 de ani după căderea comunismului aţi făcut încă o dată să triumfe democraţia şi participarea. Sunt profund mişcat de dragostea de ţară care a stat în spatele participării la vot, de aspiraţia spre libertate şi prosperitate a românilor.

– România lucrului bine făcut este angajamentul pe care mi l-am luat în faţa oamenilor şi cu care pornesc pe acest drum. Îmi propun ca la sfârşitul mandatului meu de Preşedinte, România să fie spaţiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social, în care să îşi găsească în sfârşit loc stabilitatea, aprecierea valorii şi calmul.

– Se vorbeşte foarte mult despre aşteptări, despre speranţele pe care românii şi le pun în viitor. Le spun românilor – aşteptările mari pot duce la rezultate mari. pentru că aşteptările mari înseamnă mai multă muncă. Iar eu voi fi primul.

– Primul pas: reconstrucţia instituţiilor politice.

– Mi-aş dori ca la sfârşitul mandatului meu corupţia să nu mai figureze pe agenda publică.

– Este nevoie de înţelegerea clară la nivelul întregii clase politice: nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie.

– Al doilea capitol esenţial pe care îl avem de reconstruit este cel al marilor sisteme publice: educaţie, sistem sanitar, sistem de pensii care asigură o viaţă decentă”

– Voi chema la consultări partidele politice ca să discută ce obiective de ţară ne asumăm şi să stabilim un calendar pe etape şi acţiuni pentru a trece de la vorbe la fapte.

– Îmi doresc o Românie scoasă din sfera senzaţionalului.

-Lucrul bine făcit înseamnă că vom construi consens. Avem datoria de a veni în faţa românilor pentru a le spune ce etape am parcurs.

– Mai presus de toate îmi doresc o naţiune puternică, naţiunea română e mai mare decât suma intereselor,ambiţiilor şi chiar reuşitelor personale. Suntem o singură naţiune cu valori şi obiective. O naţiune de cetăţeni care ştie ce vrea în UE şi pentru sine.

– Vreau ca pentru fiecare român să fie o onoare şi o mândrie că face parte din această naţiune.

 

UPDATE 12.13 PF Daniel adresează binecuvântarea sa noului şef de stat.

UPDATE 12.10 Klaus Iohannis devine oficial preşedinte al României.

UPDATE 12.09 Valeriu Zgonea îi adresează invitaţia lui Iohannis invitaţia de a depune jurământul de preşedinte al României. “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

UPDATE 12.05 Augustin Zegrean prezintă hotărârea privind validarea alegerii preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis.

UPDATE 12.01 Klaus Iohannis intră în sala Parlamentului în aplauzele celor prezenţi. Valeriu Zgonea îl prezintă pe preşedintele ales al României şi invită asistenţa să asculte imnul de stat. Iohannis ascultă imnul cu mâna în dreptul inimii.

UPDATE 12.00 Carmen Iohannis stă la prezidiu alături de noua co-preşedintă a PNL, Alina Gorghiu.

UPDATE 11.43 – Klaus Iohannis a ajuns la Parlament, unde va fi învestit preşedinte al României. El este însoţit de soţia sa, Carmen, şi a fost primit de către Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor  şi de către Călin Popescu Tăriceanu. preşedintele Senatului. Printre invitaţi se numără Preafericitul Daniel, patriarhul BOR, arhiepiscopul catolic Ioan Robu şi Principele Radu, ca reprezentant al Casei Regale.

De altfel, înalţii ierarhi stau unul lângă altul, iar alături de ei, Principele Radu.

În sala de plen a Parlamentului se află şi foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

La ceremonie participă, pe lângă ambasadori, şi Livia Stanciu, preşedinta ÎCCJ, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea şi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor dedicată ceremonialului depunerii jurământului de către preşedintele ales urmează să înceapă la ora 12.00.

Deschiderea şedinţei va fi marcată de intonarea imnului naţional al României.

După intonarea imnului, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, va prezenta Hotărârea privind validarea alegerii preşedintelui României, în conformitate cu prevederile Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

În continuare, Klaus Iohannis va depune jurământul, conform prevederilor stipulate de Constituţia României, urmând să semneze textul acestui document şi să îl înmâneze preşedintelui de şedinţă.

Declaraţia Parlamentului României cu privire la depunerea jurământului de către Preşedintele României va fi citită de preşedintele de şedinţă, după care preşedintele Klaus Iohannis va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

Şedinţa solemnă va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Surse parlamentare au precizat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele ales, Klaus Iohannis, va respecta protocolul de depunere a jurământului utilizat în situaţiile similare de până în prezent, el neavând solicitări suplimentare legate de ceremonial.

În timpul şedinţei solemne, Klaus Iohannis va lua loc separat, pe un scaun situat imediat în stânga tribunei unde se ţin discursurile.

Familia lui Klaus Iohannis şi câţiva apropiaţi ar urma să asiste la ceremonie în sala de plen.

Totodată, va fi amenajată şi o altă sală în incinta Parlamentului, în care alţi invitaţi vor putea urmări ceremonia pe un ecran mare.

După şedinţa solemnă a Parlamentului, la Palatul Cotroceni urmează să aibă loc ceremonia de predare-primire a funcţiei între Traian Băsescu şi Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis va fi primit cu garda de onoare, la intrarea în Palatul Cotroceni. După intonarea imnului de stat şi primirea de către Traian Băsescu şi consilierii prezidenţiali şi de stat, Klaus Iohannis va fi primit în biroul preşedintelui.

Aici, Traian Băsescu îi va înmâna lui Klaus Iohannis Sigiliul de stat, în baza căruia preşedintele conferă decoraţiile şi Ordinul Steaua României în grad de Colan care, prin lege, revine automat pe perioada mandatului preşedintelui României.

În încheierea ceremoniei, Klaus Iohannis îl va însoţi pe Traian Băsescu la ieşirea din Palatul Cotroceni, unde acesta va primi pentru ultima dată onorurile militare, înainte de a părăsi funcţia cea mai înaltă în stat.

Conform prevederilor Constituţiei, mandatul preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. De asemenea, se stipulează că preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales.

Sursa la prima fotografie: http://www.mediafax.ro/politic/reportaj

Sursa Articol: http://www.gandul.info/stiri/prima-zi-a-lui-klaus-iohannis-la-cotroceni

One thought on “Prima zi a lui Klaus Iohannis la Cotroceni. Preşedintele îl cheamă pe Victor Ponta la consultări

 1. Constantin

  Catre Parlamentul Romaniei, BOR, si Uniunea Europeana.
  Noi poporul roman de la sate NU avem asigurare de boala, femeile si barbatii NU au dinti in gura! Copiii NU au rechizite, incaltaminte, imbracaminte pt. Scoala. Tinerii nostrii NU au locuri de munca in tara si au pleacat sa munceasca pentru alte popoare. Tinerele noastre fete, se prostitueaza inca de minore din lipsa de bani…..
  Ziarele si Internetul arata clar viata poporului nostru roman in speranta ca biserica, guvernantii, Uniunea Europeana, vor lua masuri urgente, dar au trecut 25 de ani!?!?!?!?!?
  Adevarurile expuse despre poporul roman, ingrozeste pe orice om cu bun simt!!!!!
  Conducerea ortodoxiei declara ca 87% din populatia tarii este ortodoxa. Ortodoxia a primit de la guvern: bani, cladiri, pamanturi, paduri…..etc. In Romania s-au construit 4.000 de biserici si catedrale. Acum conducerea ortodoxiei face afaceri fara sa-i pese de popor, NU plateste nici macar impozit la STAT, iar preotii de la sate stoarce ultimul banut al taranului motivand nevoile bisericii, dar noi taranii, nici macar o pensie sociala NU avem!!!!!
  Majoritatea preotilor si-au construit case mari, vile, si-au cumparat masini luxoase, iar unii mai lacomi se ocupa si cu ocultismul si cu afaceri murdare!!!!!
  Guvernantii din partea lor dupa ce noi poporul i-am ales, au o singura dorinta; sa se imbogateasca pe orice cale si sub orice forma. Unii se lauda ca au ajuns “baroni” posedand multa valuta!!!!!
  Noi poporul, trebuie sa le aducem aminte preotilor si guvernantilor ca, “tara este a poporului”, iar ei, sunt obligati sa dea socoteala cum administreaza banii nostrii ai poporului!!!!!
  Vine ziua cand fiecare va da socoteala in fata poporului dar si mai sigur in fata lui Dumnezeu pentru ca noi n-am adus nimic in lume si nici nu vom lua nimic din ea.
  P.S.
  Adevarurile expuse mai sus se pot verifica in internet si in ziarele romanesti.
  Va rugam luati masuri urgent pentru ca generatia urmatoare va fi si mai nenorocita.
  Cu respect, Constantin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.