Profesori de la Universitatea Bucuresti refuză cei 700 lei de la Ministerul Educației: Ar fi o umilință să acceptam acești bani

Univ. BucurestiGuvernul: Atitudine de mită electorală

Profesorii: Lecție practică de morală și decență

Profesori de la Universitatea din Bucuresti au anuntat astazi ca refuza suma de 700 de lei pe care Ministerul Educatiei le-a trimis-o profesorilor cu o saptamana inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale. “Consideram ca ar fi o umilinta sa acceptam acesti bani”, arata cele 13 cadre didactice de la Universitatea din Bucuresti, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, care este si candidat in alegeri, si ministrilor Remus Pricopie, de la Educatie, si Mihnea Costoiu, de la Invatamant Superior.

 • “Ii intelegem intru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subventii. (…) dorim sa tragem un semnal de alarma asupra modului jignitor in care sunt tratate cadrele didactice”

Citeste mai jos scrisoarea integrala a cadrelor didactice, publicata deRevista 22

“Domnule Prim Ministru Victor-Viorel Ponta,

Domnule Ministru Remus Pricopie,

Domnule Ministru Delegat Mihnea Cosmin Costoiu,

Am fost informati de Universitatea din Bucuresti, unde suntem cadre didactice, despre OUG nr. 58/2014, prin care personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat poate primi subventia pentru dezvoltare profesionala, in cuantum de 700 lei.

Va trimitem aceasta scrisoare pentru a va informa ca noi, semnatarii ei, nu acceptam primirea acestei sume.

Aceasta actiune a Guvernului, insuficient pregatita si fara precedent in mediul universitar, pare mult prea legata de momentul alegerilor si sugereaza mai degraba dorinta de a potoli nemultumirea lucratorilor din invatamant decat grija sincera pentru soarta lor.

Cele mai multe cadre didactice (in special cele tinere) si personalul auxiliar din invatamant muncesc in conditii indecente de salarizare. Nu de demagogie si de masuri pompieristice au nevoie, ci de o abordare corecta a problemelor din Educatie, inclusiv a celor salariale.

Consideram ca ar fi o umilinta sa acceptam acesti bani in conditiile in care:

– nu este respectat procentul de finantare a Educatiei, asa cum este prevazut de lege;

– din interese politice si impotriva interesului invatamantului, actuala putere a modificat unele articole din Legea Educatiei si a modificat criteriile CNATDCU. Aceste actiuni isi arata deja efectele dezastruoase;

– cercetarea performanta este descurajata;

– puterea actuala pare dezinteresata de conditiile materiale grele in care traiesc cele mai multe cadre didactice;

– politicul se amesteca in activitatea universitara prin decizii cum a fost cea recenta, prin care in mod absolut nejustificat au fost suspendate cursurile universitare in zilele de vineri, 14 noiembrie 2014, si luni, 17 noiembrie 2014.

Ii intelegem intru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subventii. Multi dintre dansii chiar au mare nevoie de acesti bani, multi o duc foarte greu. Cu totii am avea nevoie de venituri corecte pentru un trai decent, insa noi, prin neacceptarea acestei subventii, dorim sa tragem un semnal de alarma asupra modului jignitor in care sunt tratate cadrele didactice.

14 noiembrie 2014
Lector Dr. Crina Dascalescu
Prof. Dr. Sorin Dascalescu
Conf. Dr. Alexandru Gica
Conf. Dr. Radu Gramatovici
Conf. Dr. Ioana Leustean
Prof. Dr. Laurentiu Leustean
Prof. Dr. Liviu Marin
Prof. Dr. Liviu Ornea
Conf. Dr. Ionel Popescu
Prof. Dr. Sanda Tigoiu
Conf. Dr. Victor Tigoiu
Conf. Dr. Cristian Voica
Conf. Dr. Victor Vuletescu”

Stire in curs de actualizare

Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18558094-profesori-universitatea-bucuresti-refuza-cei-700-lei-ministerul-educatiei-umilinta-acceptam-acesti-bani.htm

3 thoughts on “Profesori de la Universitatea Bucuresti refuză cei 700 lei de la Ministerul Educației: Ar fi o umilință să acceptam acești bani

 1. jianuliviu@yahoo.com

  Acesta este un exemplu foarte, foarte frumos, pentru ca eu , unul, sunt curios ce au facut de atata amar de vreme profesorii romani, si care dintre ei, si elevii formati de ei, pentru razesii lui Stefan cel Mare, pentru Pandurii lui Tudor, armia lui Mircea cel Batran, dacii lui Decebal, ostenii lui Mihai Viteazul, si pentru capeteniile lor. Si care – ma rog – dintre ei, sunt romani, si care sunt romani numai cu titlul. Ca la capitolul datorie externa, nu ne intrece nimeni, cand e vorba numai de propasirea personala.

 2. Dna Tia Șerbănescu, după ’89 – în Martie 1990 -, spunea despre dorința tuturor românilor pentru salarii decente, că învățătorii sunt dintre cei mai îndreptățiți, deoarece sunt temelia. Nu s-a putut asta deoarece la noi (pe cap de locuitor) sunt de 10 ori mai mulți securiști-SRI-iști, 12.000, iar în Germania numai 2.000, la o populație de 4 ori mai mare. O matematica corectă, îmi scapă pe moment, nu că ar fi prea grea pentru mine, dar dl Jianu, dta o stăpânești chiar mai bine.

  Nu sunt exremist, dar totuși, nu cred că reprezentanții veniți pe filiera PDL, PSD… vor aduce schimbarea mult așteptată, dacă n-au dat semnale că o și doresc…

  Să fim totuși optimiști, și cel puțin să nu ne despartă politica sau să ne instige la ură. Ei vor ciolanul și puterea, nu binele nostru. Când dau pomeni, dau din PIB, să nu piardă puterea, nu aleargă spre locul râvnit în mod sportiv, ci cu viclenie și minciună. Vă place asemenea oameni să ne reprezinte? Și să-l avem pe Mazăre ca exponent? E unul dintre ei de peste 10 ani…

 3. jianuliviu@yahoo.com

  Va propun, domnule Editor, sa faceti balanta contabila si sufleteasca postdecembrista a Romaniei, dupa 1989, si nu veti avea nevoie de matematica ca sa va aflati acolo unde va aflati intr-un zbor deasupra unui cuib de cuci.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.